Göz ve Burun damlası orucu bozar mı? Nihat Hatipoğlu açıkladı

Ramazan ayında oruç tutarken göz damlası ve burun damlası orucu bozar mı? 2017 yılı Ramazan ayı itibariyle en merak edilen hususların başında gelen burun ve göz damlası orucu bozar mı sorusunu diyanet yanıtladı.

Göz ve Burun damlası orucu bozar mı? Nihat Hatipoğlu açıkladı
Göz ve Burun damlası orucu bozar mı? Nihat Hatipoğlu açıkladı
GİRİŞ 01.06.2017 12:02 GÜNCELLEME 01.06.2017 12:02
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

1000 aydan daha hayırlı olan 11 ayın sutlanı Ramazan aynı geldi çattı. İslam alemini için en önemli aylardan biri olan mübarek Ramazan ayının gelmesi ile birlikte orucu bozan hususlar büyük merak konusu oldu. 2017 Ramazan ayına istinaden günün en çok sorulan sorusu ise göz ve burun damlası orucu bozar mı? sorusu oldu. Günün en popüler aramalarına giren burun ve göz damlası orucu bozar mı sorusunun cevabını Diyanet İşleri Başkanlığı yanıtladı. Nihat Hatipoğlu ise oruçluyken göz ve burun damlası kullanmak ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu! İşte Ramazan ayını en çok merak edilen sorular ve cevapları..

GÖZ VE BURUN DAMLASI KULLANMAK ORUCU BOZAR MI?

Oruçluyken banyo yapmak (Duş) almak orucu bozar mı?

Göz damlası: Uzman göz doktorlarından alınan bilgilere göre, göze damlatılan ilaç miktar olarak çok az (1 mililitrenin 1/20'si olan 50 mikrolitre) olup bunun bir kısmı gözün kırpılmasıyla dışarıya atılmakta, bir kısmı gözde, göz ile burun boşluğunu birleştiren kanallarda ve mukozasında mesamat yolu ile emilerek vücuda alınmaktadır. Damlanın yok denilebilecek kadar çok az bir kısmının, sindirim kanalına ulaşma ihtimali bulunmaktadır. Bu bilgiler, yukarıdaki bilgilerle birlikte değerlendirildiğinde, göz damlası orucu bozmaz.

Burun damlası: Tedavî amacıyla burna damlatılan ilacın bir damlası, yaklaşık 0,06 cm3 tür. Bunun bir kısmı da burun çeperleri tarafından emilmekte, çok az bir kısmı mideye ulaşmaktadır. Bu da, mazmazada olduğu gibi ma'fuv (affedilmiş) kapsamında değerlendirilebilir.

Diş fırçalamak orucu bozar mı? Diyanet'ten kesin açıklama

GÖZ VE BURUN DAMLASI İLE İLGİLİ NİHAT HATİPOĞLU NE DEDİ?

Birçok islam hakkında konuşan ve araştırma yapanlar, orucun bozulma etkenlerinde göz damlası ya da ağız spreylerinin geçerli olmadığını aktarmışlardır. Özellikle bu tür ilaçların insanların sağlığına yararlı olması ve zararlardan korumasıda değerinin bir diğer unsuru olmaktadır. Herhangi bir endişe duyulmadan, sahur vaktine kadar yemeklerinizi yiyebilir ve ezan okunduğunda niyet ederek oruç tutabilirsiniz. Böylece üzerine düşen görevide yerine getirebilirsiniz.

Uzmanlar, vatandaşlar için kolay bir yöntem de öneriyor. Doç. Dr. Cengiz Akarsu, "Pratik olarak damla damlattıktan sonra iki elleriyle göz çukurlarına bastırırlarsa hastalarımız 1 dakika kadar ilacın burna geçişini engeller ve sadece ilacın gözde emilimi sağlanır" şeklinde konuştu.

YORUMLAR 5
  • Murat 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu bilgileri bize verdiginiz icin allah sizden razi olsun
    Cevapla
  • Murat 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu bilgileri bize verdiginiz icin allah sizden razi olsun
    Cevapla
  • damla 6 yıl önce Şikayet Et
    Çok tşkler
    Cevapla
  • azra 5 yıl önce Şikayet Et
    Cok tesekkur ederim
    Cevapla
  • esma 6 yıl önce Şikayet Et
    Teşekkürler kaç saattir gözüm çok ağrıyordu
    Cevapla
DİĞER HABERLER
ABD üniversitelerindeki Gazze protestosu dalga dalga büyüyor! Netanyahu panikledi
Trabzonspor 10 kişiyle final kapısını araladı