Ego nedir ve nasıl anlaşılır? Egoist insanın belirgin özellikleri

Kelime anlamı olarak benlik anlamına gelen ego, kişinin devamlı surette kendisini ortaya koyması ve kendi özelliklerini yüceltmesidir denilebilir. İnsanın sürekli kendini kanıtlama çabasını da ifade eden ego nedir? Bireyde ego nasıl anlaşılır? Bir kompleks ürünü olan egoist kavramı nedir? Egoist insan nasıl anlaşılır?

Ego nedir ve nasıl anlaşılır? Egoist insanın belirgin özellikleri
Ego nedir ve nasıl anlaşılır? Egoist insanın belirgin özellikleri
GİRİŞ 03.01.2019 14:04 GÜNCELLEME 03.01.2019 14:04
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Ego, her insanda bulunan ancak bazı insanlarda hastalık derecesinde ortaya çıkarak fark edilen psikolojik bir durumdur. Benlik anlamına gelen ego kavramı aslında her insanın kişiliğinde bulunan ama bazılarında kontrolden çıkarak egoizm şeklinde tanımlanan bir durumdur. Sağlam karakterli bir insan egosunu kontrol altında tutar ve egoist kavramına vakıf olmaz. Ancak bazı insanlarda bu durum ruhsal problemlere kadar gider. Peki, ego nedir ve nasıl anlaşılır? Egoistin özellikleri ve belirtileri nelerdir? İşte, ego kavramına dair tüm merak edilenler...

Ego Nedir?

 

EGO NEDİR, NASIL ANLAŞILIR? 

Ego kavramındaki kilit nokta "ben" ile başlayan cümlelerdir. Bir kişi ben ile başlayan cümleleri çok fazla kuruyorsa burada bilinç(ego) ve süper ego arasında bir dengesizlik var demektir. İnsanın ruhsal yapısının en temel üçlüsü olan; id (alt bilinç), ego (benlik), süper ego (üst benlik) kişilik dengenizi yaratmanızı sağlamaktadır. Eğer egonuz, id ve süper egonuzu dengede tutma konusunda başarılıysa bu sizin karakterinizin en sağlam ve övünülecek yanıdır. 

Söylendiği gibi ego ve super ego arasındaki dengeyi kurabilen insanlar, özsaygı ve özgüven sahibidir. Ancak bu dengeyi kaçıranlar bir aşağılık kompleksinin de getirdiği kanıtlama çabası ile beraber devamlı olarak kendini diğer insanlardan üstün görme ve bunu ifade etme eğilimindedir. 

Ego kelime anlamı

ID, EGO, SÜPER EGO NEDİR? FREUD'UN KİŞİLİK KURAMI...

Ünlü psikolog Sigmund Freud'un en çok bilinen kuramının önemli kavramları olan id, ego, süperego kişilik kuramının başlıca bileşenleridir. Peki, halk arasında bilinen ego kavramının aslında çok daha başka bir ifade olduğunu bizlere gösteren bu tanımların aslını bilmek büyük önem taşıyor. İşte, Freud'un kişilik kuramı...

"Freud’a göre id ya da alt bilinç içimizdeki doyumsuz hayvandır. Yani id için yalnızca ihtiyaçlarını karşılamaya odaklı, düşünmeyen, güdüsel, o andaki tatmin duygusunda başka bir şey göremeyen hayvani tarafımızdır diyebiliriz. Açlık, susuzluk, kin, cinsellik, saldırganlık gibi dürtüler idsel dürtülerimizdir. Ve bu idsel dürtülerini dizginleyemeyen kişiler genellik vicdan duygusundan yoksun olanlardır. Süperego ya da yüksek benlik içinse iyi ile kötüyü, doğru ile yanlışı ayırt etmemizi sağlayan katman olarak belirtilmektedir. Ve yüksek benlik duygumuz, iyi ile kötü arasındaki ayrımı yapmayı öğrendiğimizde gelişmeye başlar.

Mesela; bebeklerde yüksek benlik duygusu yoktur, çünkü henüz gelişmemiştir. Onlar yalnızca güdüsel ihtiyaçlarını karşılamaya odaklıdırlar, yani idsel davranışlar sergilerler. Süperegonun gelişim sürecinde etkili olan unsurlar anne-baba, eğitim, din, inanç, toplum gibi faktörlerdir. Örneğin; ülkemizde bir baba ile bir genç kızın dudak dudağa öpüşmesi, üst benlik duygusuna ters düşmektedir. Ama yabancı bir ülkede bu gayet olağan bir durumdur. Yani süperego çevremizden görüp öğrendiklerimizle içselleştirilen bir durumdur ve üst benlikte öne çıkan duygu vicdandır. Freud’un da söylediği gibi ego, id ile süperegonun isteklerini uzlaştırmaya çalışan hakem niteliğindedir."

Egoistlik Nedir?

EGOİST İNSAN KENDİNİ BELLİ EDER

Fazlasıyla öfkeli, kindar ve kibirli olan egoistlerin konuşmaları genellikle “ben” kelimesi ile başlar.  “ben istiyorum, ben yapıyorum, ben iyiyim, ben böyle düşünüyorum” cümlelerinin ardı arkası gelmez.

Egoist bireyler, olabildiğince gururlu, öfkeli, kindar ve kibirlidirler. Benzersiz olduklarına inanırlar.

Kurmuş olduğu ben merkezli dünyasında kimseyi sevmez, başka insanları görmez, başkaları hakkında konuşmaya gelemez, kendi dışındaki bütün insanları iyi olarak anlatmazlar.

Ukala ve kendini her zaman daha iyisine layık bulma durumu vardır.

Kendini diğer insanlarda üstün gören egoistler, yalnızlığa itilirler. 

Kusursuz varlıklar olduklarına inanan bu insanlar merhametten bihaber ve kişisel anlamda gelişimden uzaktır.

Kişiyi gerçek ve mantıktan uzak tutan fazla ego, bencillik, kibir ve ukalalık ile insanı yalnızca kendisinin inandığı bir masalda yaşamaya mahkum eder.

Ego Nasıl Anlaşılır?

EGO NASIL YENİLİR?

Kişinin önce kendisine sonra da çevresine zarar veren egoyu yenmenin ilk adımı yalınlık ve gösterişsizliktir, yani alçakgönüllü insanlar genellikle ego sahibi olmazlar. Şayet alçakgönüllü biri değilseniz, ilk olarak kibrinizi ve nefsinizi terbiye ederek öyle bir insan olmaya gayret etmelisiniz. Ayrıca her insanın eşit olduğuna ve herkesin aynı ölçüde değerli olduğuna inanmalısınız.

Ego, dengede olduğu sürece kimseye zarar vermez, fakat “ben” duygusu her şeyin önüne geçerse, işte o zaman durum ciddi bir boyuta ulaşabilir. Egonuzu yenmek için uzman bir psikologdan yardım da alabilirsiniz. Şayet doktora gitmek gibi bir düşünceniz yoksa konuyla ilgili size yardımcı olabilecek tarzda kişisel gelişim ve psikoloji kitapları okuyabilirsiniz.

Çevrenizdeki insanların da değerli olduklarını ve onların da mükemmel bir birey olabileceklerini aklınızdan çıkartmayın. Ego, insanın duygularında, düşünce ve davranışlarında kendini gösterdiğine göre, zararları da genellikle sosyal hayatı etkiler. İlk olarak kişinin kendisine zarar verir, çünkü kendini diğer insanlardan üstün gören bir kişi, hiç şüphesiz eninde sonunda yalnız kalacaktır.

Uzmanlar, egosu yüksek olan bireylerde özgüven sorunu olduğuna kesin bir gözle bakmaktadırlar. Egoist bir kişi davranışlarıyla kendisini yücelttiğini zannetse de, aslında hem kişiliğini hem de kendini alçaltmaktadır. Bu tür bireyler, genel olarak merhametten yoksun ve kişisel olarak gelişimden oldukça uzaktır, ayrıca hayatlarına yeniliklerin ve güzelliklerin girmesine mani olurlar. İnsanı mantık ve gerçeklerden uzak tutan aşırı ego, kibir, bencillik ve ukalalık duygularıyla, onu sadece kendisinin inandığı bir dış dünyada yaşamaya mahkum eder.

YORUMLAR 9
  • Yasin Korhan 1 ay önce Şikayet Et
    Çok doğru egoist olmak çevrenizdeki insanları üzersiniz merhametli olmazsınız Allah hepimizi yaratı hepimizi üstün yaratı merhametli olmak çevrenizdeki insanları üzmek kalpleri kırmamak daha iyi
    Cevapla
  • Güzin ERŞEN 1 yıl önce Şikayet Et
    Egosu yüksek insanlar beni rahatsız eder sizin konuşmamıza fırsat vermezler sure-i konuşurlar sizi biktirirlar
    Cevapla
  • Sezen Cansu 3 yıl önce Şikayet Et
    Lan vallaha beni anlatıyor
    Cevapla
  • Nisa 3 yıl önce Şikayet Et
    Tam egolu biriyimdir
    Cevapla
  • Elooş 3 yıl önce Şikayet Et
    Güzel bir yazı olmuş.Kendimi ve tanıdıklarımı değerlendirmeme yardımcı oldu , elinize sağlık.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP kurultayı iptal edilebilir! Delege tezgahı ortaya çıkıyor
Muharrem İnce'den Özgür Özel'e çok sert tepki! Flaş İzmir uyarısı!