Diriliş Ertuğrul Osman Bey kimdir? Ne zaman doğmuştur?

TRT 1'in Diriliş Ertuğrul 116 bölüm dizisinde doğumu gösterilen Osman Bey kimdir? 600 yıllık Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu olan Osman Gazi ne zaman doğmuştur. İşte Ertuğrul Gazi ve Halime Hatun'un oğlu olan Osman Bey'in hayatı...

Diriliş Ertuğrul Osman Bey kimdir? Ne zaman doğmuştur?
Diriliş Ertuğrul Osman Bey kimdir? Ne zaman doğmuştur?
GİRİŞ 04.05.2018 09:00 GÜNCELLEME 04.05.2018 09:00

 600 yıllık Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu olan Osman Gazi TRT 1 ekranlarında yayınlanan doğum sahnesiyle hayatı ve biyografisi tekrar gündeme geldi. Peki Osman Bey kimdir? Ne zaman doğmuştur. İşte Ertuğrul Gazi ve Halime Hatun'un oğlu olan Osman Bey yani Osman Gazi'nin hayatı hakkında bilinmesi gerekenler...

OSMAN GAZİ KİMDİR?

 

 

Osman Gazi Bey miladi takvime göre 1258 hicri takvime göre 656 yılında Söğüt'te dünyaya geldi. Anne adı; Hayme, baba adı; Ertuğrul. 

Osman Bey; 1299 yılında Osmanlı'yı uç beyi olmaktan çıkarıp Söğüt ve Domaniç'te Osmanlı Beyliğini kurdu. 1302'de Koyunhisar Muharebesinden sonra kazanarak  bağımsızlığını ilan etti. Moğol istilalarından kaçan Müslümanların, beyliğine sığınması ile siyasi ve askeri gücü arttı. Çöküş döneminde bulunan Doğu Roma İmparatorluğu'ndaki karışıklıkların da etkisiyle kısa sürede Anadolu ve Doğu Roma'nın hakimi durumuna geldi.

1301 yılında Bursa'ya yakın bir yerde Yenişehir'i kurdu ve saltanat merkezini buraya nakletti. Bu arada bütün bu fetihlerde kendisine yardım edenleri de unutmadı ve kardeşi Gündüz Bey'e Eskişehir'i; oğlu Orhan Bey'e Sultânönü'nü; Hasan Alp'a Yarhisâr'ı; Şeyh Edebalı'ya Bilecik'i ve Turgut Alp'e İnegöl'ü verdi ve Edebalı'nın torunu Alâ'addin'i yanında götürdü. 1308 yılında İlhanlı Hükümdarı Ahmed Gazan tarafından Selçuklu Devletine son verilince Osmanlı Devleti tamamen müstakil hale geldi.

1313'de Harmankaya Hâkimi Köse Mihal Bey'in Müslüman olmasıyla Mekece, Akhisar ve Gölpazarı Osmanlının eline geçti. 1320 yılından itibaren çevrede fazla görünmeyen Osman Bey, 1324 yılında beyliği oğlu Orhan Bey'e devretti.

1324 yılı Şubat ayında Bursa'nın fethini görmeden 67 yaşında vefat eden Osman Bey, vasiyeti üzerine, geçici olarak gömülü bulunduğu Söğüd'den alınarak 2.5 yıl sonra 1326 yılında Bursa'daki Gümüş Künbed'e defn olundu.

Babasından 4800 km2 olarak aldığı toprakları 16.000 km2'ye çıkaran Osman Bey'in Orhan ve Alâ'addin dışındaki çocukları şunlardır: Fatma Hâtûn, Savcı Bey, Melik Bey, Hamîd Bey, Pazarlı Bey ve Çoban Bey.

Bugünkü mülkî taksimata göre, Osman Bey zamanında Osmanoğullarının ülkesi, Bilecik, Eskişehir merkez, Sakarya'ya bağlı Geyve, Akyazı ve Hendek, Kütahya-Domaniç ve Bursa ilinin Mudanya, Yenişehir ve İnegöl ilçelerini kapsıyordu.

diriliş-ertuğrul-osman-gazi

DİRİLİŞ OSMAN GAZİ GELİYOR!

RT1 ekranlarının sevilen dizisi Diriliş Ertuğrul sezon sonunda veda edeceği bekleniyor. Ve yerine Diriliş Osman Gazi olarak devam edileceği söyleniyor. Diriliş Ertuğrul dizisinde 1258 yılında Ertuğrul Bey’in son oğlu olarak dünyaya gelen Osman Bey Ertuğrul Bey'in en zeki çocuğudur. Ertuğrul Beyin 1280 yılında ölmesi ile başa geçen Osman Bey Osmanlı İmparatorluğunu kurucu padişahı olacak.

Bu durumda Osman Bey dönemine geçilmeden önce Diriliş Ertuğrul dizisinde Ertuğrul Bey karakterine başarı ile devam eden Engin Altan Düzyatan da diziden ayrılmış olacak. Diriliş Ertuğrul dizisinin son bölümlerinde Ertuğrul Bey karakterine başka bir oyuncu canlandıracak.

Son olarak 2017 2018 sezonunda Osman Bey’i canlandırması için Engin Altan Düzyatan’ı aratmayacak başka bir isim ile anlaşma yapılacak. Osman Bey’in çocukluğunu ve gençliğini canlandıracak oyuncular ile anlaşma yapıldı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Turgut Altınok, Mansur Yavaş'ın Londra'da PKK destekçisiyle görüşmesine tepki gösterdi
MHP'den Yeniden Refah açıklaması! Dikkat çeken Milli Görüş çıkışı