Bu yıl Aşure günü ne zaman? 2019 Eylül ayının kaçına denk geliyor?

İslam alemi 31 Ağustos Hicri yılbaşı ile başlayan Muharrem ayını idrak etmeye başladı. Tarihin en önemli olaylarından olan ve Müslümanlar için milat kabul edilen hicretin 10. gününde ise Aşure Günü bulunuyor. Peki 2019 Aşure günü ne zaman hangi güne denk geliyor? İşte Aşure güne hakkında merak edilenler...

Bu yıl Aşure günü ne zaman? 2019 Eylül ayının kaçına denk geliyor?
Bu yıl Aşure günü ne zaman? 2019 Eylül ayının kaçına denk geliyor?
GİRİŞ 09.09.2019 08:22 GÜNCELLEME 09.09.2019 08:22
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Muharrem Ayı'nın onuncu günü Aşure Günü olarak kabul ediliyor. Bu yıl Muharrem ayına Diyanet İşleri Başkanlığı’nın dini günler takviminde yer alan bilgilere göre 31 Ağustos'ta girildi. Bilindiği üzere 10 Muharrem Aşure Günü ve bu önemli gün 9 Eylül tarihine denk geliyor. Bir gelenek haline gelen aşure tatlısı, bu tarihten itibaren komşulara dağıtılmaya başlanacak. Peki aşure gününün anlamı ve önemi nedir? 

 

 

AŞURE GÜNÜ NELER OLDU?

Aşure günü Muharrem ayının en kıymetli gecesi olarak kabul edilmektir. Bu günde birçok duanın kabul olduğu bilinen bu günde çeşitli hadiseler meydana gelmiş ve tüm dualar kabul olmuştur.

 

 

1- İslam peygamberi Hz. Muhammed'in torunu ve aynı zamanda Hz. Ali'nin oğlu olan Hz. Hüseyin ve beraberindeki 72 kişi Kerbela'da Yezid'in ordusu tarafından katledildi.

2- Hz. Adem'in işlediği günahtan sonra tövbesinin kabul edilmesi.

3- Hz. İdris'in göğe yükseltilmesi.

4- Hz. Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması.

5- Hz. İbrahim'in ateşte yanmaması.

6- Hz. Yakub'un oğlu Hz.Yusuf'la kavuşması

7- Hz. Eyyub'un hastalıklarının iyileşmesi.

8- Hz. Musa'nın Kızıldeniz'i ikiye bölmesi.

9- Hz. Yunus'un balığın karnından kurtulması.

10- Hz. İsa'nın Doğumu ve ölümden kurtulup göğe yükselmesi.

AŞURE VE AŞURE GÜNÜ NEDİR?

Arapça’da 10 anlamına gelen “aşara” kelimesinden türetilen aşure, Sami diller arasında ortak bir kelime olduğu düşünülmektedir. Aşure, Ermeniler’de “anuş-abur” şeklinde adlandırılırken Ortodoks Hristiyanlarda “koliva” olarak adlandırılmıştır.

Muharrem ayının 10. günü olarak kabul edilen aşure günü, diğer din ve inançlarda da önemli görülen bir gündür. Aşure günü farklı ritüellere göre her yıl tekrar etmektedir. Ancak aşure günü her yıl değişmektedir. İslami inanca göre Nuh tufanının 10. günü Nuh Peygamber elinde kalan son malzemeler ile bu yemeği yapmıştır.

40 farklı malzemeden hazırlanan aşurenin temel malzemesi buğdaydır. Bu 40 malzemenin içinde herhangi bir hayvansal gıda yer almamaktadır.

YORUMLAR 2
  • halil 4 yıl önce Şikayet Et
    milletçe aşureden anladığımız tek şey nedense sadece aşure tatlısı oluyor. yazık
    Cevapla
  • Wan Minit... 4 yıl önce Şikayet Et
    Allahım tüm müslümanların dualarını kabul eylesin.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ankara’daki Aleviler Turgut Altınok’u destekleme kararı aldı!
Uluslararası Adalet Divanı'ından kritik Gazze kararı!