Ahmet Schmiede toprağa verildi

Geçtiğimiz Pazar günü vefat eden Alman Müslüman entellektüel H. Ahmet Schmiede (75) Köln kentindeki DİTİB Merkez Camii'nde öğle namazından sonra ebediyete uğurlandı.

Ahmet Schmiede toprağa verildi
Ahmet Schmiede toprağa verildi
GİRİŞ 13.10.2010 17:28 GÜNCELLEME 13.10.2010 17:28

Türklere olan sevgisi nedeniyle Türkiye'ye giderek Türk toplumunu ve İslam inancını araştıran Ahmet Schmiede, henüz 19 yaşında Müslüman olmuş; İslam, Müslümanlar ve Türkler hakkında kitaplar yazmış, mevcut kitapları tercüme etmişti.

DİTİB Merkez Camii'ndeki cenaze törenine Ahmet Schmiede'nin oğulları Hasan İngo Schmiede, Hüseyin Schmiede, torunları Naz Su İlgiku, Ahmet Friedrich, Ummuhan Nur Luise, Aleyna Sabah Scharlote'nin yanı sıra başta DİTİB yöneticileri olmak üzere çok sayıda kişi katıldı. DİTİB Merkez Camii din görevlisi Şaban Kondi'nin kıldırdığı cenaze namazı öncesi, Türkiye'nin Berlin Büyükelçilği Din Hizmetleri Müşaviri ve DİTİB Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ali Dere kısa bir konuşma yaptı. Dere, "Bu kardeşimizin gerek Kuran'a hizmetleri, gerek hayata, insanlara hizmeti, vasıflarıyla örnek olması, inanıyorum ki; bizim örnek almamız gereken şekilde hayatını tamamlamıştır. İnsan olarak yaptığı hatalar varsa onların hepsini Rabbimin bağışlamasını diliyorum. Yaptığı güzel amellerini kat kat mükafatlandırarak cennetin en güzel yerinde onu mükafatlandırmasını, sevgili Peygamberimize komşu etmesini Allah'tan diliyoruz. Allah kendisine gani gani rahmet eylesin. Yakınlarına güzel sabırlar ihsan eylesin." dedi.

Aynı zamanda DİTİB Merkez Camii mimarlarından olan Hasan İngo Schmiede, babası hakkında Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, "Türkler Almanya'nın gerçek dostudur diye inanıyordu ve Türkleri yerinde görmek içi o zamanlar Türkiye'ye gitti. Biz aslen Prusya kökenliyiz. Babam, Türklerle tek farkımız din, madem öyle Müslüman olacağım dedi. Sonra anne babasının da Müslüman olmasına vesile oldu. Hep İslam için yaşadı; camiler için uğraştı, kitaplar tercüme etti." dedi. Hasan Schmiede, babasının ölüm anını ise, "Ailesi yanındaydı, kelime-i şahadet getire getire vefat etti." sözleriyle anlattı.

Ahmet Schmiede'nin diğer oğlu Hüseyin Schmiede ise, "O çok inançlı bir Müslümandı. Bizi hiç zorlamadı, istiyorsanız Müslüman olun dedi. Biz Müslümanlığı seçtik." dedi.

Ahmet Schmiede'nin naaşı daha sonra Köln West Friedhof mezarlığında düzenlenen törenin ardından toprağa verildi.

 

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İki sektörde akıl almaz rakamlar! Devleti soymuşlar, maliye peşlerine düştü
Bakan Şimşek'ten kamuda tasarruf ve enflasyon açıklaması