Onlar Ankara raylarının sultanları

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin çeşitli birimlerinde çalışan kadınlar bulunurken, Ankara Metrosu'nda görev yapan dört kadın vatman, 'Rayların Sultanları' olarak tanınıyor.

Onlar Ankara raylarının sultanları
Onlar Ankara raylarının sultanları
GİRİŞ 08.03.2013 11:59 GÜNCELLEME 08.03.2013 11:59

Ankara Büyükşehir Belediyesi, bir çok biriminde görev yapan kadın çalışanlara en zorlu görevlerde dahi çalışma fırsatı tanıyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Ankara Metrosu'nda 4 bayan görevli tren kullanırken, bir bayan görevli de EGO'ya ait otobüslerde şoför olarak çalışıyor.

Başkent'te toplu ulaşım ağının yükünü çeken Ankara Metrosu'nda değişik tarihlerde sürücü koltuğuna oturan bayan vatmanlar, yolcular tarafından "Rayların Sultanları" olarak nitelendiriliyor. Dört bayan vatman, çok sevdikleri işlerinden ancak emekli olduklarında ayrılacaklarını belirtiyor.

"ONLARA ALIŞTIK"

Ankara Metrosu'nda ilk kez 7 yıl önce sürücü oturan bayan vatmanlar, her gün erkek meslektaşları ile birlikte Ankaralıları bir uçtan bir uca taşıyor. Sabahın 6'sında başlayıp gecenin 23'ünde sona eren zorlu vardiyalarda mesai yapan bayan vatmanlara yolcular da iyice alıştı. Öyle ki, birçok Ankaralı bayan vatmanlarla vedalaşmadan trenden ayrılmıyor.Ankara Metrosu'ndaki bu zorlu görevi yürüten Nihal Öcalan ve Huriye Özçelik 7 yıldır, Sıdıka Türkoğlu 5 yıldır raylarda... 'Rayların Sultanları'na 2 yıl önce katılan Melike Küçükbıçakçı ise bebek beklediği için raporlu. Küçükbıçakçı hem çocuğuna hem de raylara kavuşmak için gün sayıyor.

"7 YILDIR TREN KULLANIYOR"

Ankara Metrosu'nda 10 yıl önce bayan personel olarak çalışırken vatman olmaya karar veren ve 8 aylık zorlu bir eğitimin ardından girdiği sınavlarda başarılı olarak tren koltuğuna oturan 36 yaşındaki Nihal Öcalan, tren sürücülüğünde 7. yılını tamamladı."Yolcular trenin sürücü koltuğunda bizleri gördüklerinde önce tedirginlik yaşadılar. Ama zaman içinde bu ortadan kalktı" diyen Nihal Öcalan, emekliliğine 6 yıl kaldığını ve bu süreyi de çok sevdiği tren sürücülüğünde tamamlamak istediğini belirtiyor.

"ZORLU EĞİTİM SÜRECİ"

Nihal Öcalan ile birlikte Ankara Metrosu'nun ilk kadın vatmanlarından biri olan 42 yaşındaki Huriye Özçelik de işini severek yaptığının altını çiziyor ve "7 yılın nasıl geçtiğini anlayamadık doğrusu. Emekliliğime daha 8 yıl var, Allah izin verirse ben de kalan meslek hayatımı tren sürücülüğünde tamamlamak istiyorum" diye açıklıyor hedefini. Ankara Metrosu'nda daha önce gişe görevlisi olarak çalıştığını ancak sonradan tren sürücüsü olmaya karar verdiğini ifade eden Özçelik, bu süreçte kendisine eşinin verdiği desteği ise unutamıyor.

"BAYANLAR TEBRİK EDİYOR..."

'Rayların Sultanları'nın üçüncüsü ise 38 yaşındaki Sıdıka Türkoğlu... Tren sürücülüğünde 5. yılına giren Türkoğlu da Ankara Metrosu'nda gişe görevlisi olarak çalışmaya başlamış ve sonradan vatman olmaya karar vermiş. Tren sürücülüğünün her bayanın yapabileceği bir meslek olmadığını ancak kendisinin cesaret ve işe olan sevgisi ile başarılı olduğunu anlatan Türkoğlu, bayanların ilgisinden memnun. Türkoğlu, "Özellikle bayanlar seferden sonra bekliyorlar ve 'Erkeklerin işini elinden aldınız' diyerek beni tebrik ediyorlar" diye konuşuyor.

"EGO'NUN TEK BAYAN ŞOFÖRÜ HAMİYET ARSLAN..."

Ankara'nın tek kadın belediye otobüs şoförü olan 45 yaşındaki Hamiyet Arslan ise toplumda 'erkek işi' olarak tanımlanan otobüs şoförlüğünde 6. Yılına giriyor. EGO'nun açtığı sınavlara girerek otobüs şoförü olan Arslan, mesleğe başlangıcının ilginç hikayesini şöyle anlatıyor:"1987-88'li yıllarda eşim kamyon kullanıyordu, ben de direksiyonda uyumasın, yolda başına bir iş gelmesin diye eşimle birlikte uzun yola gidip geliyordum ve 1992 yılında da bu amaçla ehliyet almıştım. Ondan önce de traktörle başlayan bir sürücülük geçmişim vardı, bu şekilde otobüs şoförü oldum ve şu anda da işimi severek yapıyorum."

"İLK GÖREV YERİ BATIKENT"

EGO'nun açtığı otobüs şoförlüğü sınavlarını kazandıktan sonra ilk olarak Macunköy 2. Bölge'de Batıkent-Metro, Serhat Siteleri-Metro ring hatlarında görev yapan Hamiyet Arslan, şimdi Keçiören-Ulus-Kızılay hattında direksiyon sallıyor. Evli, üç çocuklu ve iki yaşında bir torun sahibi olan Hamiyet Arslan, EGO'da tamamı erkek olan mesai arkadaşlarından 'Hepsi pırlanta gibi' diyerek övgü ile söz ediyor.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
BMGK'de tarihi Filistin oylaması! ABD tarihe geçecek kararı veto etti!
IMF'den küresel ekonomi açıklaması: Endişelenecek çok şey var