Arap Mağrip Birliği'nden işbirliği kararı

Fas'ın başkenti Rabat'ta bir araya gelen Arap Mağrip Birliği İçişleri Bakanları, Sahra ve Sahel bölgesindeki terör ve organize suçlara karşı "derinleştirilmiş işbirliği" kararı aldı

Arap Mağrip Birliği'nden işbirliği kararı
Arap Mağrip Birliği'nden işbirliği kararı
GİRİŞ 21.04.2013 22:31 GÜNCELLEME 21.04.2013 22:31

Fas İçişleri Bakanı İmnihd el-Ansar, Cezayir İçişleri Bakanı Dehhu Veled Kabiliye, Tunus İçişleri Bakanı Lutfi bin Ceddu, Libya İçişleri Bakanı Fevzi Abdul'Al ve Moritanya İçişleri Bakanı Muhammed Veled İblil'in katıldığı toplantı sonrası yapılan açıklamada, bölge ülkelerinin istikrarını tehlikeye sokan konuların görüşüldüğü, Sahra ve Sahel bölgesindeki terör ve organize suçlara karşı "derinleştirilmiş işbirliği" kararı alındığı belirtildi.

Açıklamada, organize suçlar ve terörle mücadelede konusunda bölge ülkelerinin karşılaştığı ortak tehditlere karşı, koordineli ve kolektif bir çalışmanın gerekliliği üzerinde durulduğu bildirildi.

Mağrip ülkeleri arasında kalkınma alanında da koordineli çalışma ve işbirliğine ihtiyaç duyulduğu belirtilen açıklamada, bütün terör gruplarıyla mücadele etmenin zorunlu olduğu ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, insan ticareti ve yasa dışı göçle mücadeleyle ilgili, "Mağrip Birliği ülkeleri arasında seyahat ve ikamet özgürlüğünün genişletilerek güçlendirilmesi" kararı alındığı kaydedildi.

Cezayir İçişleri Bakanı Kabiliye, düzenlediği basın toplantısında Fas ile Cezayir arasındaki kapalı tutulan sınır konusuna değindi ve yakın bir zamanda sınırların açılmasını umduğunu söyledi.

Fas ile Cezayir arasındaki sınır, 1994'de Marakeş kentinde bir otele düzenlenen ve Fas'ın, Cezayir istihbaratını sorumlu tuttuğu saldırıdan bu yana kapalı tutuluyor.

Sahel, (Sahil Kuşağı) batıda Atlantik Okyanusu'ndan, doğuda Kızıldeniz'e uzanan genişliği bin kilometreye kadar değişebilen, 3 bin 862 kilometre uzunluğundaki şerit olarak tanımlanıyor. Mali, Moritanya, Senegal, Burkina Faso, Nijer, Nijerya, Sudan, Çad ve Eritre, Sahel ülkeleri olarak anılıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tokat'ta erkek öğrencilere peçe takıp etek giydirdiler! MEB soruşturma başlattı
Türkiye gizli tutuyor, dengeler değişecek! Ankara, Batı ve İran'ın elini kolunu bağladı