Darbecilerin katliamı uluslararası medyada

Mısır'da yaşanan katliam, uluslararası medyada da yankı buldu. En dikkat dikkat çeken tepki, Amerika'da yayın yapan The Huffington Post'un "Herkesin hakkında konuştuğu demokrasi bu mu?" şeklindeki ifadesi oldu.

Darbecilerin katliamı uluslararası medyada
Darbecilerin katliamı uluslararası medyada
GİRİŞ 14.08.2013 18:29 GÜNCELLEME 14.08.2013 18:47
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

The Huffington Post: "Mısır askeri Mursi taraftarlarını çevreledi... Onlarca kişi öldürüldü... Lider politikacılardan birinin kızı öldürüldü... İki gazeteci öldü... Herkesin hakkında konuştuğu demokrasi bu mu?" şeklinde bir manşet ile okuyucularına ulaştı.

CNN International: "Çadır kampları ölümcül savaş alanına döndü, bu Mısır için sadece başlangıç" ifadeleri ile olanları anlattı. Site yaşananları, "Dumanlar, silah sesleri ve ağıt" şeklinde bir manşet ile gördü. Gezi olayları esnasında kesintisiz canlı yayınlarını sürdüren CNN International, aynı ilgiyi Mısır'daki katliama göstermedi.

BBC: Gezi Parkı eylemlerinde olaylarla yakından ilgilenen bir diğer basın kuruluşu BBC, "Mısır, olağanüstü hâl ilan etti" şeklinde bir manşet attı. BBC Türkçe ise kanlı katliamdan 'operasyon' şeklinde bahsetti.

The Washington Post: Yaşanan katliamı "Mısır güçleri Mursi yanlılarının kamplarına baskın yaptı" şeklinde gördü. Gazete, yaşananlara dair çok fazla ayrıntıya yer vermedi.

Sky News: "Sky News kameramanı Mısır'da öldürüldü" şeklinde bir manşet ile okuyucularına ulaştı. Site, "katliam" ifadesini kullandı.

Foxnews.com: "Mısır güvenlik güçleri, Mursi yanlılarının kamplarını bastı. Şiddet tüm ülkeyi sardı, yaklaşık 100 ölü" ifadelerini kullandı. Sitede çok fazla ayrıntı yer almadı.

El Cezire: "Mısır, olağanüstü hâl ilan etti." Diğer birçok internet sitesi ve gazete ile aynı ifadeyi manşet için uygun gören El Cezire, alt başlıklarda yaşanan olayların ayrıntılarına da yer verdi. Site, yaşanan olayları iki grup arasındaki 'çatışma' şeklinde gördü.

The Guardian: "Mısır güvenlik güçleri Kahire'deki alanları temizledi" ve "Mısır'da olağanüstü hâl ilan edildi" dedi.

The Telegraph: "Mısır güçleri Mursi yanlılarını püskürttü" şeklinde bir ifade kullandı. Sitede yer alan haberlerin birçoğu öldürülen kameraman Mick Deane ile ilgiliydi.

İran medyası

İran medyası da, ordunun darbe karşıtlarına yönelik, katliama dönüşen müdahalesine geniş yer verdi.

İran resmi haber ajansı IRNA, "Mısır güvenlik güçleri Mursi taraftarlarına müdahale etti" başlığı ile verdiği haberde, Müslüman Kardeşler'in internet sitesindeki açıklamalarına dayanarak, müdahale sonucu yaklaşık 500 kişinin öldüğünü ve binlerce Mısırlı'nın yaralandığını yazdı. Haberde, güvenlik güçlerinin Mursi taraftarlarına ateş açması ve gösteri meydanında bulunan çadırları yakması sonucunda çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere binlerce kişinin yaralandığı da ifade edildi.

Mısır'daki müdahaleye en fazla yer veren Fars haber ajansı ise "Taşa karşı kurşun yağmuru" başlını kullandı. Ajans, sağlık ekiplerinden aldıkları bilgiler doğrultusunda 120 kişinin öldüğünü, 2 bin kişinin ise yaralandığını yazdı. Mısır'daki gelişmeleri dakika dakika yayınlayan ajans, Mısırlıların müdahaleden sonra da direnişlerine devam ettiğini kaydetti.

Fars haber ajansı ayrıca haberinde, Ulusal Kurtuluş Partisi'nin, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Baradey'in halka yönelik yeni bir müdahaleyi önlemek için Rabiatül Adeviyye Meydanı'na geldiği açıklamalarına yer verdi.

Mehr Haber Ajansı ise Sky News'i kaynak göstererek müdahaleyi, "Kahire caddeleri savaş alanına döndü", "Müslüman Kardeşler'e mensup kişiler arasında silah ele geçirildi", "Müslüman Kardeşler taraftarları bir askeri öldürdü", "Müslüman Kardeşler taraftarları onlarca kiliseyi ateşe verdi" başlıklarıyla duyurdu.
Mısır'daki müdahale İran basınında her ne kadar geniş yer bulsa da, konu ile ilgili yetkililerden şu ana kadar açıklama ya da kınama gelmedi. Müdahale, bakanlar kurulunda yer alacak isimler ile ilgili mecliste yapılan oturumların gölgesinde kaldı.

KAYNAK: AA, CİHAN
YORUMLAR 5
  • erdal islam 10 yıl önce Şikayet Et
    uluslararası medyayı gezi olaylarında gördük. söz konusu müslümanlarsa uluslararası medya tam karşıtı kesilir bu olay bu denli açıkken ve şiddetliyken bile bir çoğu müslüman kardeşler asker vurdu yaktı üzerlerinde silah çıktı diyor açıkça diyemiyenler imayla diyor onlar bizim dostumuz değil düşmanımızdır onlardan kınama beklemiyorum harekete geçmeyi hiç beklemiyorum açıkça düşmanlık yapıyorlar zaten olay bizim kendi içimizde birlik olamayışımızda onların sunduğu ırkçı mezhebsel ayrımcılık düşüncesinin içinde olmamızda bunu kendi insanımıza anlatmayışımızda kısaca bütün bu olayların asıl suçlusu bunları yapamayan biziz onlar zaten bizi bu hale getirmek istiyor köleleştirmek ve yokolmamızı istiyor adamlar 2003 te müslümanların üzerine haçlı seferi başlattık demedilermi?
    Cevapla
  • Jet Ali 10 yıl önce Şikayet Et
    Zulüm kadar,zulme boyun eğmekte yanlış bir şeydir????. Elbetteki Mısır Halkına üzülüyoruz?Ancak kabul etmek gerekir ki, zulüm etmek kadar zulme boyun eğmek te yanlış bir şeydir. Askere kurşun sıkılmaz. Asker halkın damarında ki kandır.Ama iş nefsi müdefaaya gelince Halk ne asker tanımalıdır ne de polis. Askerin keskin nişancılarımı var, halkında olmalı.Siziye süikast düzenlenilmeli. Milyonlarca inanın istemediğini zorla asla onlara kabul ettiremezsiniz?Kabul ettirmeye kalkarsanız er geç linç edilmek sizin de sonunuzun sebebi olur? Keskin nişancıların cezaları bellidir. İnfaz edilmek? Nasıl ki sisi göz dağı için askere vur emrini verdi ise, halkta keskin nişancıları bulup kaçırırp döverek öldürerek göz dağı vermelidir.Unutmayın islam da bile kısasa kısas vardır? Kısas karşı tarafa senin zulmüne boyun eğmiyorum demektir.Gidip kuru göz yaşı dökerseniz, tel başına bu hiçbir şeyin çözümü olmaz.Karşılık verin hemde çok sert olsun....
    Cevapla
  • ahmet yılmaz 10 yıl önce Şikayet Et
    Görmeyin bakım gözleri kapatılmış kalpleri mühürlenmişler.... Ya Kahhar, Allah'ım müslümanlara yardım et. Koca mısır iki kıptiye kaldı.
    Cevapla
  • tankoy oytun 10 yıl önce Şikayet Et
    işte avrupanın müslümanlar için beğendiği demokrasi.. geçtiğimiz on yıllar içinde de binlerce müslüman öldürülmedi mi. ve ... katilleri hala aramızda dolaşıyor...canı cehenneme hepsinin de...şeytanın uşağı olmuşlar... başta tepkilerini gösterselersisicesaret gösteremezdi... müslümanlar zaferiancak kendi kanları ile yazabilir... silahsız olarak sadece bir askeri birliği ele geçirsinler yemin ediyorum sadece mısırda değil dünyada tüm zulüm sistemler yıkılacak... muhtaç olduğun kudret düşmanının elinde... ileri...zor ama ,zor senin mesleğin ey müslüman...
    Cevapla
  • asil çığlık 10 yıl önce Şikayet Et
    şiddetle reddetmek. şiddetle kınıyor ve lanetliyoruz Allahım bu katliamı yapanlarında ona el altından destek verenlerinde Cezasını versin ve mazlumların yardımcısı olsun Amin
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Emekli ve memurun Temmuz beklentisi! İşte polis, öğretmen maaşları...
Türkiye'den ABD'de kritik temas! Fuat Oktay: Bazı hazırlıklar yapıldı! Artık zamanı geldi