Ağız-diş sağlığında kamu ve özel işbirliği şart

‘Sağlıkta Dönüşüm Programı'yla birçok alanda önemli bir yol kat edildi.

Ağız-diş sağlığında kamu ve özel işbirliği şart
Ağız-diş sağlığında kamu ve özel işbirliği şart
GİRİŞ 24.11.2013 14:47 GÜNCELLEME 24.11.2013 14:47

Kamu- özel işbirliği ile sağlık hizmetlerini özelden de alabilen vatandaşın sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştı, hastanelerde uzun kuyruklar son buldu. Ancak vatandaşın en çok dert yandığı konuların başında gelen ağız ve diş sağlığı tedavisinde Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan beklenen adım hala atılmadı.

Devlet ve üniversite hastanelerinde diş tedavisi için aylarca sıra bekleyen vatandaşın çilesi son bulmuyor. Ağız ve diş sağlığının vücut sağlığının bölünmez bir parçası olduğuna dikkat çeken Ağız ve Diş Sağlığı Kuruluşları Derneği (ADİŞSAD) Yönetim Kurulu Başkanı diş hekimi Ahmet Selvi, kamuda ağız ve diş tedavisi için bekleyen insanların sayısında günden güne artış olduğu ve kamunun bu yükü tek başına kaldıramayacağını söyledi.

“DEVLET DİŞ TEDAVİSİNE YETİŞEMİYOR”

Ülkemizde yaklaşık 330 milyon civarında yapılması gereken diş tedavisi, çekim, kanal vb. işlem bulunduğunu belirten ADİŞSAD Yönetim Kurulu Başkanı diş hekimi Ahmet Selvi şöyle deva etti: Oysa geçen yıl devlet ağız diş sağlığı merkezlerinde yaklaşık 30 milyon işlem yapıldı. Geride kalan büyük bir kitle tedavisini yaptıramıyor ve nihayetinde çekim yaptırarak acil durumunu öteliyor.

“ERTELENEN DİŞ TEDAVİSİ HEM SAĞLIĞIMIZDAN HEM PARAMIZDAN EDİYOR”

Diş tedavisinde ertelenen her günün hem sağlık hem de para kaybı olduğuna vurgu yapan Ahmet Selvi, “Gerek kişinin sosyal özgüvenin pekiştirilmesindeki, gerekse ilerde oluşabilecek pek çok sistemik hastalığın ön belirtilerinin tespit edilip rahatsızlığının giderilmesinde ağız diş sağlığının önemi, tüm sağlık bilimcileri tarafından paylaşılmaktadır” dedi. Selvi şöyle devam etti: “Zamanında yapılmayıp, ihmal edilen tedavilerin ekonomik boyutu katlanarak artıyor. Dolgu yapılmayan her çürük diş kanal tedavisi gerektiriyor. Bu dolgunun 4 katı maliyet demek. Yine ihmal edilirse o diş çekiliyor. Yerine diş koymak (kaplama yapmak) dolgu maliyetinin 10 katı. Eğer implant yapılırsa bu da dolgu maliyetinin 23 katı bedel ödemek anlamına geliyor.

“VATANDAŞ ‘DİŞ'E DOKUNUR BİR ANLAŞMA BEKLİYOR”

Kamunun bu kadar ağır bir yükü tek başına kaldıramayacağının herkes tarafından bilindiğini söyleyen ADİŞSAD Yönetim Kurulu Başkanı diş hekimi Ahmet Selvi, “Sonuç olarak var olan ağız ve diş sağlığı poliklinik ve merkezlerimizin kapasitelerinden faydalanarak, vatandaşlarımıza hizmet vermek ve onları daha fazla mağdur etmemek adına ağız ve diş sağlığı sektöründe kamu-özel işbirliğinin ivedilikle hayata geçirilmesi gerekmektedir. Vatandaş devletten ‘diş'e dokunur bir anlaşma bekliyor” diye konuştu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Atama kararları Resmi Gazete'de! TİKA Başkanı değişti
Beşiktaş Orkun Kökçü'yü resmen duyurdu! Forma numarası belli oldu