Kaşmir, gençlerin yeni gözdesi

Eskiden ‘yaşlı işi’ diye gençlerin ilgi göstermediği kaşmire tasarımcıların sihirli değneği dokundu.

Kaşmir, gençlerin yeni gözdesi
Kaşmir, gençlerin yeni gözdesi
GİRİŞ 22.01.2011 11:01 GÜNCELLEME 22.01.2011 11:01

Aslı Gür'ün haberi

Giydiğiniz zaman üzerinizde ağırlık yapmayan, yumuşacık, kışın en soğuk günlerinde bile sıcak tutan kaşmir pek çok kişinin gözdesi.

Yıllar önce çoğunlukla anne ve anneannelerimizin tercih ettiği, çoğunlukla klasik tasarımlarla anılan kaşmirden tasarımlar, şimdilerde genç yaşlı hemen herkesin vazgeçilmezi oldu.

BİR YILDA SADECE 100 GRAM

Çin ve Moğolistan’da yetişen keçilerin kıllarından toplanan kaşmir ipliği, 72 aşamadan geçiyor ve ardından kazak haline geliyor.

İnce bir iplik olduğu için hemen her modelin çalışılabildiği kaşmirle tunikten cekete, pelerinden tayta pek çok giysi tasarlanabiliyor. Özellikle yün giyemeyen-lerin tercihi olan kaşmir ürünler bu sezonda yine revaçta.

Silk&Cashmere markasıyla yıllardır kaşmir ipliğinden kıyafet ve aksesuarlara imza atan tasarımcı Elzi Kalma, kaşmirin her zaman kendi koleksiyonunu oluşturduğunu anlatıyor.

POLO YAKALAR REVAÇTA

Kalma, kaşmirin zor elde edilen bir malzeme olduğunu da belirtiyor: “Kaşmir, yaşayan bir elyaf gibidir. Kaşmir keçisinin ikinci tüy tabakası hayvana zarar vermeden taranarak alınır.

Keçinin bir senelik mahsulünden 100 gram kaşmir elde ediliyor. Koyu kahveden beyaza kadar uzanan doğal renklerine göre ayrım yapılır ve 72 ayrı işlemden geçirilerek kaşmir bir kazağa ya da kumaşa dönüştürülür.

Hem bu kadar nadide olup hem çok fazla işlemden geçince pahalı olması normal. Termal özelliği var ve oldukça hafif. Doğal olduğu için terletmiyor.”

Kalma, kış koleksiyonunda uzun ceket, pelerin, tayt ve elbiselerin öne çıktığını söylüyor: “Mor mavi, koyu begonvil, çam yeşili, mavi çam, kirli pudra, buğulu mavinin yanı sıra olmazsa olmaz melanj griler, ekru ve kum tonları yine çok revaçta.

Hem içerde hem dışarıda giyilebilen ceketler, iki parça gibi görünen two in one’lar, pelerin ve taytlar gözde. En iyi satan ürünümüz ise açık ara farkla erkek polo yaka kazaklar.”

Polyesterli değilse tüylenir

Cashmere In Love’da fiyatlar 180-550 TL arasında değişiyor. Peki kaşmirden bir tasarımın bakımı nasıl yapılır?

Esra Bezek şu tüyoları veriyor: “Kaşmir ürünleri elde yıkayabilir ya da kuru temizlemeye verebilirsiniz.

Elde yıkarken ılık şampuanlı su kullanılmalı. Asarak kurutulmamalı ve kuruduktan sonra ters yüzünden ılık bir ütüyle geçilmeli.

Güveye karşı doğal kokular veya özel ilaçlar kullanılabilir. Yüzde 100 kaşmir olan, polyester karışımı olmayan doğal kaşmir ipliği tüylenir.

Bu tüyler elle temizlendikçe kazağınız yumuşar ve zamanla tüylenme azalır.”

Sezonun trendi kalın hırkalar

Hazırladığı kaşmir koleksiyonlarla dikkat çeken bir başka marka ise Cashmere In Love. Markanın kurucusu Esra Bezek hem kadın hem de erkekler için hırka, yelek, kazak, süveter, elbise, tayt-pantolon, atkı, şal, bolero gibi ürünler tasarladıklarını anlatıyor: “Kaşmiri daha genç ve modern bir stilde harmanladığımız için anneanne giysisi olmaktan çıkardık.

Kaşmiri hala klasik bulanlar var ama tüm dünyada kaşmir kullanımının yaşı gençleşti. Son birkaç yıldır triko çok değer kazandı.

Birçok markanın, tasarımcının koleksiyonlarında olmazsa olmaz oldu. Bu sezon ipekle farklı olarak kombinlenmiş kalın hırkalar, bolero ceketler, blazer stilde örme ceketler, elbiseler, sırtı açık bluzlar öne çıkıyor.”

Star Cumartesi

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
H.K.G. davasında sürpriz gelişme... O avukat azledildi
Anayasa Hukukçusu uyardı! Bu hata tekrar yapılmamalı