Terziler ikinci baharını yaşıyor

Şirinevler'de terzilik yapan ve namı kulaktan kulağa yayılan Sevim Gönüllü, son iki yıldır terzilere olan talebin arttığını söylüyor.

Terziler ikinci baharını yaşıyor
Terziler ikinci baharını yaşıyor
GİRİŞ 09.07.2011 13:53 GÜNCELLEME 09.07.2011 13:53
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Gülizar Bakî'nin haberi

Zeytinburnu'nda çıkmaz bir sokakta dükkanı bulunan Bayram usta ise iki hafta sonrasına randevu veriyor. Bu talebin artmasının en önemli nedeni, tesettürlü kadınların istedikleri gibi kıyafet bulamamaları. 35 yıllık terzi Sevim Gönüllü, şu sıralar pek bir keyifli. Atölyesini yeniliyor. Elindeki işlerini bitirsin, camları değiştirecek, badana-boya yaptıracak. Prova kabininin siparişini vermiş, ama yoğunluktan taktıracak vakit bulamıyor. Ramazan'da işler biraz durulur diye düşünüyor. Bir hafta aranın tek göz atölyesini yenilemek için yeterli olacağını söylüyor. Sonra bayramlıklara başlarmış. Tatlı telaşlar bunlar. Çünkü son 15 yıldır pek dikiş yapamıyordu.

Ülkemizde hazır giyim çığ gibi büyüyor, insanlar kumaşla, provayla, dikişle uğraşmaktansa mağazaya gidip zevkine göre satın almayı tercih ediyordu. Terzilere de bu kıyafetlerin boyunu kısaltmak, tamirini yapmak kalıyordu. Sevim Gönüllü, bu süre içinde Nişantaşı'ndaki atölyesini kapatmış, evden eşe dosta dikiş yapar olmuş. Neden sonra oğlu da büyüyünce evde oturmaktan sıkılmış, Şirinevler'deki evinin yakınlarda, bir iş hanında küçük bir dükkân kiralamış. "Bu kadar yoğun ilgi olacağını düşünmemiştim. İnsanlar yeniden terzilere yöneldi. Görüyorsunuz siparişleri yetiştirmeye çalışıyorum. İnanın bu bana büyük keyif veriyor. Diktiğim kıyafetleri insanların giydiğini, mutlu olduğunu görmek beni de mutlu ediyor." diyor.

Sevim Hanım'ın müşterileri daha çok gençler. Özellikle de başörtülü kızlar. Sebebini şöyle açıklıyor: "Bir sürü mağaza, marka var ama onların ihtiyaçlarına yönelik kıyafetler yok. Kol boyu kısa oluyor ya da dar. Veya çok süslü. Sade, kullanışlı ve şık bir şeyler isteyen, kumaşını alıyor, modelini belirliyor, terziye gidiyor. Eğer dikişi iyi bir terzi bulduysa her şeyini diktiriyor."

Yani abonesi oluyor. Nitekim dikişi iyi terzilerin ünü kulaktan kulağa yayılıyor. Sevim Hanım'ı da böyle bulduk. Efsane gibi bir kadın. Kimileri adresini ve telefonunu vermiyor. Terzilerini başkalarından kıskananlar var. Sevim ustayı bu ilgi biraz utandırıyor. Terziliği sanat olarak görüyor ve yeni neslin bu sanatı keşfettiğini düşünüyor.

Sade kıyafet bulamayanlar geliyor

40 yıllık terzi Bayram Taşkan'ın Zeytinbur-nu'nda bir bodrum katta atölyesi. Eğer semti bilmiyorsanız kaybolup gidebilirsiniz buralarda. Buna rağmen pek yoğun. Masanın üzerinde yığın yığın kumaşlar. Taşkan ajandasını açıyor, her sayfada bir isim ve kumaş parçası, bir de Taşkan'ın müşterisinin tarifi üzerine yaptığı bir çizim. Elbisenin uçuna fırfır mı istiyor, kol boyu nasıl olmalı, omuz genişliği, yaka şekli... Özensiz bir çizim bu. Ama ortaya o kadar güzel elbiseler çıkıyor ki Bayram ustanın ünü yayıldıkça yayılıyor. Bayram ustanın müdavimlerinden Tuba Gül Tayfur, "Mahmutpaşa'da durdurup 'Kıyafetinizi nereden aldınız?' diye soruyorlar. 'Diktirdim' deyince hemen terzimin, Bayram abinin adresini ve telefonunu alıyorlar." diyor.

Bayram usta, kadınların istediği sadelikte kıyafet bulamadığı için terzilerin yolunu tuttuğunu söylüyor. Ya çok süslü ya çok dekolte ya da çok pahalıymış. Bayram usta da terzileri eski şaşaalı günlerine kapalı kıyafetler isteyen kadınların döndürdüğünü düşünüyor. Müşterileri, tesettür firmalarının kıyafetlerinin hem istedikleri gibi olmadığını hem de çok pahalı olduğunu söylüyor. Bazen mağazada beğendikleri modelin fotoğrafını getiriyor, aynısından diktiriyorlar. Böylelikle 350 liralık elbiseyi kumaşıyla birlikte 150 liraya mal ediyorlar. Fakat çoğunluk kıyafetlerinin modelini kendi belirliyor. İnternet sayesinde farklı ülkelerden dikiş bloglarını takip ediyor, markaların ve modacıların sayfalarından modellere bakabiliyorlar. g.baki@zaman.com.tr

Yeni nesil, eski nesil terzileri çok sevdi

Yeni yetişen gençler kendi kendisinin modacısı oldu. Tasarlıyor ve terziye diktiriyor. Fakat herkes iyi bir terziyle çalışma şansına sahip değil. İyi terziler de efsane gibi. Hepsinin özellikleri şöyle: Gençlik yıllarında büyük markalarla ve modacılarla çalışmışlar, emeklilik günlerini evde sıkılmamak için açtıkları küçük bir atölyede geçiriyorlar.

Dikişi hobi edindiler

Sevim Gönüllü/35 yıllık terzi: Modacılar pahalı ve aşırı dekolte tasarımlar yapıyor, mağazalarda hep aynı şeyler var. Bu sebeple birçok kişi terzilere yöneldi. Bizim zamanımızda kadınlar terziye diktirse bile dikişten, kumaştan anlardı. Yeni nesil dikişi bilmiyor. Genç kızlara kıyafet dikmenin yanında dikiş kültürünü de öğretiyoruz. Birçoğu kursa gidip dikiş öğrenmek istiyor. Öğrenenler de var. Artık birçok genç için dikiş hobi oldu.

ZAMAN

 

YORUMLAR 2
  • benazir kandemir muhcu 12 yıl önce Şikayet Et
    tesettür. denildiğinde,önceden etek boyu topukları kapatacak,kol boyu bilekleri örtecekti bedene yapışmayan ve içini göstermeyecek kıyafetler akla gelirdi..oysa şimdi etek boyları kısaldı,kapriler başörtüsüyle bağdaştırlıdı,kol desen zaten çıplak,daracık kıyafetler modern islamın olmazsa olmazı oldu,en son girdiğim mağzada uzun kollu şifon bir gömlek bulmuştum ve içine astar diktirmek için terzi sormuştum,tesettür mağzasının tezgahtarı hanfendi artık kalmadı öyle astarlı mastarlı gömlekler zaman değişti dedi...demem o ki herkes din konusunda ahkam kesiyor ama uygulamaya gelince kimse yok uygulayanlarda zamanın gerisinde kalmakla suçlanıyor...
    Cevapla
  • Düşünen Adam 12 yıl önce Şikayet Et
    Tesettür mağazalarına dikkat: Tabelasında tesettür yazan her mağaza tesettüre uygun elbise satmıyor.. Pek çok tesettürlü bayan, pardesü başta olmak üzere uygun, istediği giysiyi bulmakta zorlanıyor. Özellikle son yıllarda etek ve kol boyu kısa, dar kesim giysiler sözde tesettür mağazalarında satılıyor ve hatta bunların dışında giysi bulmak için mağaza mağaza dolaşmak gerekiyor. Tesettürün ölçüsü bellidir. Sanki bu sektörde birileri tesettürün altını oymaya çalışıyor... "Bu senenin modası bu", "Bu modeller daha çok tercih ediliyor" gibi pazarlama taktikleri ile tesettür hassasiyeti olan hanımların zamanla bu hassasiyetleri azaltılmaya çalışılıyor. Bu oyuna dikkat.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
ABD'de üniversiteler Gazze için ayaklandı! Akademisyenler ters kelepçe
Bakan Kacır müjdeyi verdi! Türkiye'nin 'ilk ilaç adayı geliştirildi'