Kalp hastalıklarını önlüyor! Evde yapabilirsiniz

Son dönemlerde adını sıkça duyduğumuz Probiyotik gıdaların ne denli faydaları olduklarını biliyor musunuz?

Kalp hastalıklarını önlüyor! Evde yapabilirsiniz
Kalp hastalıklarını önlüyor! Evde yapabilirsiniz
GİRİŞ 02.03.2017 10:56 GÜNCELLEME 02.03.2017 10:56

Probiyotikler son zamanların sağlık trendlerinden biridir, çünkü sayısız faydaları olduğu söylenir. Ancak çoğu trendin aksine burada haklılık payı vardır, bu sağlığa yardımcı bakterilerin yararları saymakla bitmez.

Probiyotik bakterilerin sindirim kanalı sağlığını desteklediği, enflamasyonu azalttığı, bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği, alerjiden ishale kadar birçok hastalığa iyi geldiği görülmüştür. Bazı alanlarda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulsa da probiyotiklerin faydaları göz ardı edilecek gibi değildir.

Çoğu kişinin aklına probiyotik denildiğinde sadece yoğurt ve besin takviyeleri gelir. Halbuki birçok besin kaynağı daha faydalı bile olabilen sağlıklı sindirim bakterilerini içermektedir. Bunların arasında çeşitli kültürlenmiş ve fermente gıdalar vardır.

Yeşil Bezelye
Yeşil bezelye probiyotik etkisi yeni keşfedilen gıdalardandır.  Japon araştırmacıların çalışmalarına göre bezelyede Leuconostocmesenteroides adlı probiyotik bakteriler bulunur.

Bu bakteriler bağışıklık sistemindeki IgA antikorlarının seviyesini yükseltirler. Bu antikorlar genellikle hava kanallarının ve sindirim kanallarının iç yüzeyinde bulunurlar ve mukozanın bariyer fonksiyonunu iyileştirirler.

Yani bezelyenin içindeki probiyotiklerin faydaları enfeksiyonlara ve soğuk algınlığına karşı koruyucu etkileridir. Isı,probiyotik bakterileri öldürebileceğinden çiğ bezelyenin salataya katılması ve atıştırmalık olarak tüketilmesi önerilir.

Kefir
İçindeki çok miktarda laktik asidi bakterileri ve bifidus bakterileri sayesinde kefir, sindirim sistemindeki kötü bakterileri azaltır ve sindirime yardımcı olarak problemleri çözebilir.

Kefir ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirirken, iyi bir protein, kalsiyum ve potasyum kaynağıdır. Genellikle fermente bir süt ürünü olarak tüketilse de son yıllarda kefirin içimini daha keyifli hale getiren meyveli versiyonları üretilmiştir.

Sauerkraut
Alman tipi lahana turşusu olarak bildiğimiz sauerkraut, çiğ, fermente edilmiş lahanadır. Vitamin içeriği oldukça zengindir. Bu gıdada en az 4 tür, sindirim sistemi için faydalı laktik asit bakterisi mevcuttur. Bu sebeple güvenilir bir probiyotik bakteri kaynağıdır.

Yapılan bir araştırmaya göre bu  bakteri türü kalp hastalığı ve bazı kanserlerin görülme riskini azaltmaktadır. Isı canlı bakterileri öldürebildiği için sauerkraut içindeki probiyotiklerin faydalarını elde etmek istiyorsanız pastörize edilmemiş türlerini almanız önerilir.

Peynir
Parmesan, Gouda ve Swiss gibi yumuşak fermente peynirler, sindirim kanalından canlı geçebilen iyi bakteriler barındırırlar. Probiyotik peynirler özellikle yaşlı kişiler için iyi bir tercih olabilir.

Çünkü yapılan bir araştırmanın sonuçlarında göre 4 hafta boyunca haftada bir dilim Gouda peyniri tüketmek bağışıklık sisteminde olumlu sonuçlar yaratmıştır. Çedar peynirindeki L. Casei ve L. Acidophilus bakterileri ise sağlıklı tansiyon değerlerini desteklemektedir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
44 ile sarı kodlu uyarı: Göz gözü görmeyecek
Bakan Tekin: Öğretmen atama rakamında uzlaştık