ABD'den yeni Türkiye açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, terör örgütü PKK'nın Türk güvenlik güçlerine yönelik saldırılarını kınadı.

ABD'den yeni Türkiye açıklaması
ABD'den yeni Türkiye açıklaması
GİRİŞ 10.09.2015 00:48 GÜNCELLEME 10.09.2015 00:48
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Kirby, günlük basın brifinginin başında yaptığı açıklamada, dün akşam Hürriyet gazetesi ve HDP'nin binalarına yönelik saldırıların "kabul edilemeyeceğini" söyledi. Siyasi partilere, etnik gruplara ve medya kurumlarına yönelik şiddet kullanımını kınayan Türk halkıyla aynı safta yer aldıklarını belirten Kirby, bu tür eylemlerin PKK'nın hafta sonundaki şiddet eylemlerini artırmasının ardından geldiğine dikkati çekti. Kirby, "PKK'nın, 16 asker ve 13 polisin hayatını kaybettiği saldırılarını güçlü şekilde kınıyoruz" dedi.

Bu saldırıların, şiddet olaylarındaki ölümlerin arttığını gösterdiğini belirten Kirby, saldırıların barış içinde yaşamak isteyen Kürtlere zarar verdiğinin altını çizdi. Kirby, saldırılarda hayatlarını kaybeden askerlerin ve polislerin ailelerine başsağlığı dileyerek, "PKK'ya şiddeti reddetme ve barışçıl siyasi çözüm sürecine dönmeleri çağrısında bulunuyoruz" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile diğer liderlerin şiddeti kınayan ve soğukkanlılık çağrılarını desteklediklerini ifade eden Kirby, Türk yasaları uygulayıcılarının toplum, siyasi parti ve medya kuruluşlarına yönelik eşit koruma sağlamasının önemli olduğunu kaydetti.

Kirby, "Demokrasilerde özellikle particilik veya etnik nefret motifli şiddet içeren protestoların yeri yok. Dün de ifade ettiğimiz gibi, Türk yetkililerin Türkiye'nin esas değerlerini, demokratik kurumlarını ve evrensel olarak kabul edilen temel özgürlüklerini muhafaza etmesini umuyoruz" dedi. 

''TÜRKİYE'NİN DEMOKRASİSİ BİZİM İÇİN ÖNEMLİ''

Kirby, bir soru üzerine, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin demokrasisi bizim için önemli. Daha da önemlisi Türkiye'nin demokratik kurumları Türk halkı için de önemli. Türk toplumu içerisinde birçok kesimin, sadece PKK'nın değil Hürriyet gazetesine saldırıda bulunan kişilerin de sebep olduğu son günlerdeki şiddete karşı sesini yükselttiğini görüyoruz. Bunun Türkler için de önemli olduğunu düşünüyorum. Türk Başbakanının bu konudaki ve şiddetin durmasına yönelik yorumlarını biliyoruz. Birçok Türkün beklentisi gibi bizim beklentimiz Türk hükümetinin esas değerlerine ve demokratik temel prensiplerine uygun davranmasını sürdürmesidir. Bu bizim beklentimiz".

Türkiye'nin demokratik bir ülke olduğunu vurgulayan Kirby, "Türkiye'nin demokrasinin gelişmesini ve zenginleşmesini istiyoruz" dedi.

Kirby, dün akşam Sabah gazetesine yönelik protestoya ilişkin ise bu konudaki haberleri görmediğini, "eğer doğruysa bu saldırıyı da kesinlikle kınadıklarını" dile getirdi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • analız 8 yıl önce Şikayet Et
    tutuştunmu?başka olaylara neden sessız kalıyorsun?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Son Dakika: ABD’li heyetten Ankara’ya F-16 ziyareti!
Manipülasyonun havada uçuştuğu günlerde hatırlamak ve unutmamak kadar değerli ne olabilir