Obama İsrail lideriyle görüştü

ABD Başkanı Barack Obama, İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin'i, Beyaz Saray'da ağırladı.

Obama İsrail lideriyle görüştü
Obama İsrail lideriyle görüştü
GİRİŞ 10.12.2015 00:18 GÜNCELLEME 10.12.2015 00:18

Obama, Rivlin'i Oval Ofis'te ağırlarken, iki lider görüşme öncesinde gazetecilere kısa açıklamada bulundu. Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ilk kez geldiği Beyaz Saray'da Rivlin'i ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu dile getiren Obama, ABD'nin İsrail'in güvenliğine yönelik taahhüdünü hatırlattı. Obama, bunun ABD'nin dış politikasının en önemli ilkelerinden biri olduğunu kaydetti.

Görüşmede Ortadoğu'da istikrar konusunu da ele alacaklarını belirten Obama, İsrail-Filistin melesinde barışın yakın zamanda mümkün gözükmemesine rağmen bu doğrultuda çabalamaktan geri kalmamaları gerektiğini kaydetti.

Obama, "İsrail'de meydana gelen şiddeti kınamada net oldum, bu şiddetin (Filistin) Devlet Başkanı (Mahmud) Abbas gibi liderlerce de kesin surette kınanmasına ihtiyaç var. Kışkırtmanın sona erdirilmesi gerektiği gibi İsrail ve Filistinlileri barışa ulaştıracak bir diyalog mekanizmasına da ihtiyaç var. Açıkçası şu aşamada ciddi bir barış uzak gözükse de denemeyi sürdürmemiz önemli" diye konuştu.

İsrail Cumhurbaşkanı Rivlin de ülkesinin ABD'den başkan daha büyük bir dostu bulunmadığını kaydetti.

Obama'nın başkanlığı dönemindeki yıllar boyunca İsrail'e yönelik finans, diplomasi ve askeri alandaki yardımları için teşekkür eden Rivlin, Obama'nın nerede ve ne tür de olursan olsun aşırıcılıkla mücadeledeki kararlığından memnuniyet duyduklarını dile getirdi. "İslam'la savaşta değiliz" diyen Rivlin, inançları, dünyadaki tüm masum insanları tehdit etmek için kullananlara karşı savaşta olduklarını vurguladı.

Öte yandan iki liderin görüşmesinin ardından Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Obama ve Rivlin'in, ABD'nin, İsrail'e gelecek 10 yıl boyunca yapacağı askeri yardım paketine ilişkin konuştuğu kaydedildi.

Açıklamada, iki liderin ayrıca terör örgütü DAEŞ ile mücadele ve Suriye meselesinin de aralarında bulunduğu bölgesel konuları görüştüğü belirtildi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hamas, 2 İsrailli esirin görüntüsünü paylaştı: "Ya esirler ya da savaş"
Protestolara katılan Dekan Yardımcısı Elizabeth Dunn: Büyük ihtimal kovulacağım