"Eşimi görünce acılarım dindi''

Guantanamo'da 14 yıl yattıktan sonra çıkan Shaker Aamer, 'Sonunda yaşamaya başladım. Eşimi görünce acılarım dindi' dedi.

"Eşimi görünce acılarım dindi''
"Eşimi görünce acılarım dindi''
GİRİŞ 13.12.2015 13:07 GÜNCELLEME 13.12.2015 13:07
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Guantanamo'daki tutukevinde 14 yıl kaldıktan sonra ekim ayında serbest bırakılan Shaker Aamer, "Sonunda yaşamaya başladım. Baba olmayı ögrenmeye çalışıyorum" dedi.

Mail on Sunday gazetesine konuşan Suudi Arabistan asıllı 48 yaşındaki Aamer, Guantanamo'da yıllarca çeşitli işkencelere maruz kaldığını anlattı.

Aamer, 14 yıl boyunca yaklaşık 200 kez sorgulandığını ve kendisine defalarca İngiltere'de hangi aşırılık yanlısı gruplara adam toplamaya çalıştığının sorulduğunu belirtti.

Dört çocuk babası Aamer, defalarca dövüldüğünü, uykusuz ve aç bırakıldığını ve soğukta tutulduğunu dile getirdi. Yıllarca çektiği acının eşi Zinneera Aamer'i görünce geçtiğini belirten Aamer, "Onu kapıda görünce, sonunda hayal ettiğim an gelmişti. 14 yıllık acılarım dindi. Ona sarıldım ve ağladık" diye konuştu.

Aamer, dört çocuğundan en küçüğünü serbest bırakılana kadar hiç görmediğine işaret ederek, "Sonunda yaşamaya başladım. Baba olmayı öğrenmeye çalışıyorum" ifadesini kullandı.

-"Kızgınsanız, bu ülkeden gidin"

İngiltere'deki terör saldırılarıyla ilgili de konuşan Aamer, "İnsanları öldürmeyi amaçlayarak, bu ülkede yaşama hakkına nasıl sahip olabilirsiniz? Savaşta bile insanları, çocukları öldüremezsiniz. Eğer İngiltere'ye kızgınsanız, bu ülkeden gitmelisiniz" dedi.

Aamer, sorgulamalar sırasında İngiliz istihbarat servisinden bir yetkilinin de bulunduğunu söylerken, İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) eski lideri Alex Salmond, BBC'ye yaptığı açıklamada, bu iddianın araştırılması gerektiğini kaydetti.

İngiliz basını, kendisine yönelik kötü muameleden haberdar olduğu gerekçesiyle Aamer'in, İngiliz hükümeti aleyhinde tazminat davası açacağını belirtti.

ABD'deki 11 Eylül saldırılarının hemen ardından Aamer, Afganistan'da El Kaide üyesi olduğu şüphesiyle gözaltına alınmıştı. Guantanamo tutukevine 2002 yılında konulan Aamer'in hakkındaki iddialar, 2007 yılında düşmüş ancak serbest bırakılması 8 yıl sürmüştü. Aamer, 2011 yılında Afganistan'da bulunduğunu çünkü ailesi için daha iyi bir yaşam hazırlamaya çalıştığını ifade etmişti.

-Hala 107 tutuklu var

Bir İngiliz vatandaşıyla evli olan ve İngiltere'de sürekli oturum izni bulunan Aamer, Guantanamo'da tutulan son "İngiliz" olarak biliniyordu ve bu yıl ekim ayında serbest bırakılarak İngiltere'ye dönmüştü.

Küba'nın Guantanamo Körfezi'ndeki Amerikan donanma üssünde yer alan tutukevi, 11 Eylül 2001'deki terör saldırılarının ertesinde ABD'nin Afganistan'ı işgalinin ardından kurulmuştu.

Dönemin ABD Başkanı George W. Bush tarafından ilan edilen "terörle küresel savaş" kapsamında yakalanan ilk terör zanlıları, 11 Ocak 2002'de buraya getirilmişti.

ABD Başkanı Barack Obama, 2008'deki başkanlık yarışında Guantanamo'nun kapatacağı sözünü vermişti ancak Cumhuriyetçi kanattan gelen itirazlar nedeniyle şu zamana kadar bunu başaramadı. Tartışmalı tutukevinde hala 107 kişi bulunuyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • fırat 8 yıl önce Şikayet Et
    bir gün amerikanında sonu gelecek
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Abdülkadir Selvi'den ilginç iddia! Özel'in Erdoğan'a teklifi bu olacak
Türk askeri pratiğine Baykar damgası: Kısa sürede büyük etki