Obama'dan Guantanamo planı

ABD Başkanı Obama, Guantanamo Cezaevi’ni “kesin olarak” kapatmak için Kongre'ye yeni bir plan sundu.

Obama'dan Guantanamo planı
Obama'dan Guantanamo planı
GİRİŞ 24.02.2016 10:14 GÜNCELLEME 24.02.2016 10:14

Beyaz Saray’da yardımcısı Joe Biden ve Savunma Bakanı Ashton Carter’ın da yer aldığı basın toplantısında konuşan ABD Başkanı Barack Obama, ABD’nin Afganistan’ı işgalinin ardından kurulan Guantanamo Cezaevi'ni “kesin olarak” kapatmak için ABD Kongresi'ne yeni bir plan sundu. Plan, şu anda 91 kişinin tutulduğu Küba’daki cezaevinde kalanların ABD’ye nakledilmesini öngörüyor.

Obama, başkanlık görevini 2009’da devralmasından birkaç gün sonra tutukevinin kapatılması talimatı verdiğini hatırlattı. Geçen 7 yıllık sürede hapishanenin kapatılması için çabaladığını ancak Kongre’deki siyasi çekişmelerin bu hedefini gerçekleştirmesini engellediğini anlattı. “Bu problemi, kim olursa olsun, sonraki başkana devretmek istemiyorum. 15 yıl daha bununla mı uğraşacağız. Bu tesisi açık tutmak değerlerimize aykırı. Dünyadaki duruşumuzu zedeliyor” dedi.

Obama, Guantanamo'nun, ABD’nin ulusal güvenliğini ilerletmediğini, aksine altını oyduğunu söyledi. Guantanamo’nun, mücadele ettikleri örgütlerce propaganda aracı olarak kullanıldığını vurguladı.

Cezaevinde gözaltında bulunan 800 kişinin yüzde 85’inin başka ülkelere transfer edildiği ve şu anda 91 kişinin hapishane tutulduğu bilgisini veren Obama, Guantanamo'yu “kesin olarak” kapatma planını Kongre’ye bugün sunacaklarını söyledi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tahkim Kurulu'ndan Fenerbahçe'nin Süper Kupa cezasına indirim
Resmen Türkiye’nin 50 milyar TL’sini çaldılar! Vergi oyununun dev faturası...