Kronik hastalıklı çocuklara aşı şart!

Uzmanlar kronik hastalığı olan çocukların 6 aydan büyükse her sene muhakkak grip aşısı yapılması gerektiğini açıkladı.

Kronik hastalıklı çocuklara aşı şart!
Kronik hastalıklı çocuklara aşı şart!
GİRİŞ 23.02.2016 16:11 GÜNCELLEME 23.02.2016 16:11

Aynı zamanda İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi sorumlusu olan Prof. Dr. Yakıncı, kış aylarının yaşandığı günümüzde grip vakalarında artış gözlendiğini, hastalığın özellikle çocukları etkilediğini ifade etti.

Prof. Dr. Yakıncı, kronik bir rahatsızlığı bulunan ve aşıyla korunmamış bir çocuğun gribe yakalandıktan sonra bu hastalığı çok zor geçtiğini anlatarak, gribin mevcut hastalığı da tetikleyerek ölümcül olabildiğini kaydetti.

Hastaneye son dönemde gripten gelenlerin sayısının arttığını, hayatını kaybedenlerin de olduğunu anlatan Prof. Dr. Yakıncı, "Gripten dolayı hayatını kaybettiği sanılan hastalar araştırıldığında altında hep farklı bir rahatsızlığın olduğunu tespit ettik. Malatya'da son dönemde H1N1 virüsü saptanan ve vefat eden 5 çocuğun daha önceden devam eden kronik bir hastalığı vardı. Çocukta herhangi süreğen hastalığın olması durumunda grip hastalığı daha ağır seyrediyor, hatta ölümlere yol açıyor" dedi.

Aşı, en etkili yöntem

Gribe karşı en etkili yöntemin aşılanma olduğunu belirten Prof. Dr. Yakıncı, şöyle devam etti:"Bu yıl yapılan grip aşısında H1N1'e karşı koruculuk var. Grip aşısının koruyuculuğu yüzde 100 değil, yüzde 70'dir ama kronik rahatsızlığı olan 6 aydan büyük tüm çocuklara bu aşıyı yaparak hastalanma oranını ve hastalanırlarsa ölme oranını azaltabiliriz. Hayatını kaybeden çocuklara aşılanma yapılsaydı belki de bu çocuklarımız hayatını kaybetmeyecekti. Bu çok önemli bir konu. Toplumun şu an kafası karışık. Kimisi 'bu aşı yapılmalı', kimisi de 'yapılmamalı' diyor. Bu kafa karışıklığının kesinlikle giderilmesi gerekiyor. Altı aydan büyük tüm çocuklara, ilave bir rahatsızlığı varsa mutlaka aşı yapılması gerekiyor."

"Hijyen kurallarına uyulmalı"

Prof. Dr. Yakıncı, hijyen kurallarına uyma ve bir takım önlemlerin de gripten korunmaya yardımcı olacağını söyledi.

Kışın özellikle kapalı ortamlarda vakit geçirildiğini, ortamda hasta olan birisinden kolayca gribin bulaşabileceğini aktaran Yakıcı, "Gripli kişilerin yakınına fazla yaklaşılmaması, hastayla temas sonrası mutlaka ellerin yıkanması gibi bazı hijyen kurallarına uyulması gerekiyor" dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsmail Kartal ve futbolculardan, 'Ligden çekilme' önerisine flaş cevap!
İzmir'de Yeniden Refah adayı AK Parti lehine yarıştan çekildi!