Özbekistan'da İslam'a yasak üstüne yasak

Ramazan ayında toplu iftarların ve öğrencilere camide teravih namazı kılmanın yasaklandığı Özbekistan'dan bir yasak haberi daha geldi.

Özbekistan'da İslam'a yasak üstüne yasak
Özbekistan'da İslam'a yasak üstüne yasak
GİRİŞ 26.09.2015 23:47 GÜNCELLEME 26.09.2015 23:47
Bu Habere 50 Yorum Yapılmış

1980 yılından bu yana Özbekistan'ı yöneten İslam Kerimov, nüfusunun yüzde 90'ı Müslümanlardan oluşan ülkede İslam karşıtı ve baskıcı politikalar yürüttüğü haberleri ile sık sık gündeme geliyor. Bölgeden gelen son haber, Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te doğum evlerinde çalışan kadınların başörtüsü takmalarının yasaklandığına dairdi.

Ozodlik radyosunun haberine göre, Taşkent 2 numaralı doğum evinde başhekim, görevlilere başörtüsü takmama konusunda yazı imzalattı ve bunu kabul etmeyenler işten çıkarıldı. İddiaları doğrulayan başhekim Zuhra Najimova radyoya yaptığı açıklamada, ''Özbekistan Cumhuriyeti İdari Kuralları 184. maddesine göre kamusal alana dini giysilerle girmek yasaktır'' sözleriyle yasağı savundu. 

DOĞUM EVLERİNDE, PAZARLARDA BAŞÖRTÜSÜ ZULMÜ

Taşkent şehrinde yer alan diğer doğum evlerinde de aynı başörtüsü yasağı uygulanırken, geçtiğimiz Mayıs ayında ülkenin Fergana, Kokand ve Taşkent şehir merkezindeki pazarlarda güvenlik görevlilerinin kadınlara başlarını zorla açtırdığı haberleri basına yansımıştı. 'Özgür Özbekistan' konferansına katılmak için İstanbul'a gelen İngiltere eski Büyükelçisi Craig Murray de iddiaları doğrulayarak, Müslümanların günde 5 vakit namaz kılması ile Ramazan'da oruç tutmasının bile yasak olduğunu söylemişti.

İSLAM'LA İLGİLİ YASAKLAR ARTIYOR

Ramazan ayında toplu iftarların yasaklandığı haberiyle yeniden gündeme gelen Özbekistan'da, öğrencilerin teravih başta olmak üzere tüm vakitlerde camide namaz kılması yasaklanmıştı. Sakal bırakmak, başkalarına kendi evinde bile olsa Kur'an öğretmek, gençlerin hacca gitmesi, sokakta İslam dini hakkında konuşmak, İslami kıyafetler giymek, hatta erkekler için okullarda din dersi almanın yasak olduğu bölgede, İslami kuruluşların faaliyetlerinin de radikal eğilimlere yol açacağı gerekçesiyle yasaklandığı gelen haberler arasında.

YORUMLAR 50
  • sinan 8 yıl önce Şikayet Et
    bencede doğu türkistandan türklerin getirilip bu güneydoğudaki hazine arazilerini tahsis edip yeşleştirilmesi bak o zaman terör kalıyormu
    Cevapla
  • Kayserili Ali 8 yıl önce Şikayet Et
    adı islam kerimov zaten din düşmanlarının en büyük hilesi adı ve soyadı müslüman ama aslı başkadır.bu gibi kişiler bilinçli olarak islamı kullanıp balşa geliyor ve müslümanlara zulum ediyor.müslümanların bilim ve teknolojide gelişmelerimelerini engelleyip boş işlerle gündemi meşgul ediyor.Türkiyede yıllardır uygulanan senaryonun aynısı.
    Cevapla
  • Meysa 8 yıl önce Şikayet Et
    Eski Türkiye
    Cevapla
  • Çavuş 8 yıl önce Şikayet Et
    Ne kadar garip yüzde 90 Müslüman ülkeyi yöneten yüzde 10 nun dediği oluyor Allah aşkına uyanalım ....
    Cevapla
  • tek çözüm 8 yıl önce Şikayet Et
    çin zulmüne, asimilesine rağmen, hem türk hem müslüman kalmaya çalışan bu soydaşlarımızla ilgili tek çözüm: güneydoğuda sınır hatlarımızda bulunan hazine arazilerimizi bu soydaşlarımıza yurt olarak açalım.. 100 bin soydaşımız o bölgede ne terör bırakır ne hain bırakır ne kaçak köçek işi bırakır. bölge beş seneye kalkınır,, hainlik içinde olan kürtler asimile olur.. kuzey ırakta , erbilde kürtler bunu yaptı.. %20 olan kürt nufusunu taşıma yöntemi ile %70 yapıp refaranduma gitti. istense yapılır. yoksa o topraklar ermeni oyunuyla daha yüzlerce yıl hainliklere sahne olur,, olan vatan evlatlarına olur
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Uyarı yapıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesiyle dolandırıcılık girişimi
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İranlı mevkidaşıyla görüştü