Tacik lider Ahmet Mesud, çatışmaların bitmesi için Taliban'a şart koştu

Afganistan’ın Pencşir vilayetini kontrol eden grupların lideri Ahmed Mesud, Taliban'ın güçlerini Pencşir ve Andarab'dan çekmesi halinde müzakereye hazır olduklarını duyurdu.

Tacik lider Ahmet Mesud, çatışmaların bitmesi için Taliban'a şart koştu
Tacik lider Ahmet Mesud, çatışmaların bitmesi için Taliban'a şart koştu
GİRİŞ 05.09.2021 20:57 GÜNCELLEME 06.09.2021 00:03
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Başkent Kabil'deki Afganistan Alimler Şurası'nın taraflardan çatışmaları sonlandırmalarını ve "Müslüman kanı dökmeye son vermeleri" için yaptığı çağrının ardından, Mesud Facebook hesabından bir açıklama yaptı.

Barışçıl çözümden yana olduklarını belirten Mesud, “Ulusal Direniş Cephesi, Taliban’ın Pencşir ve Andarab’daki saldırılarını ve askeri operasyonlarını sonlandırması halinde kalıcı barışa ulaşmak için savaşı derhal bitirmeye hazırdır. Alimler ve reformistlerle geniş bir toplantıda tüm tarafların olduğu müzakerelere devam etmeyi umuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Afganistan halkının büyük çoğunluğunun Müslüman olduğunu anımsatan Mesud, Taliban’ın Pencşir ve ilçelerinde "cihad etmesinin" dini ve insani bir anlamı olmadığını belirtti.

Mesud, Taliban'ın geri çekilmesi halinde kendilerinin de saldırıdan uzak duracağını kaydetti.

Tacik liderin çağrısına Taliban'dan henüz yanıt gelmezken, Pencşir'de son iki gündür devam eden şiddetli çatışmalarda yüzlerce savaşçının öldüğü bildiriliyor.

Mesud liderliğindeki Ulusal Direniş Cephesi bölgeyi teslim etmek istemediği Taliban ile müzakerelerde bulunmuş ancak taraflar uzlaşamamıştı.

PENCŞİR'E OPERASYONU ZORLAŞTIRAN ETKENLER

Başkent Kabil'e yaklaşık 50 kilometre mesafedeki Pencşir vilayeti, ABD'nin 2001'deki işgali öncesinde ilçe statüsündeydi. Yaklaşık 170 bin nüfuslu bölgenin büyük bölümü Taciklerden oluşuyor.

Sovyetler Birliği'nin 1980’lerdeki işgaline karşı Ahmet Şah Mesut liderliğinde etkili bir direniş gösteren Pencşir’e, 1990’ların sonunda ülke geneline yayılan Taliban güçleri de giremedi ancak söz konusu dönemde Taliban güçleri çok sayıda cepheye yayılmış durumdaydı.

Vadiler silsilesinden meydana gelen ve toplam 120 kilometre uzunluğa sahip bölge, binlerce metrelik sarp dağlarla çevrili olması nedeniyle içindekilere doğal koruma sağlıyor. Vadiye giriş çıkışların birer geçitten sağlanması askeri operasyonları oldukça zorlaştırıyor.

Kabil’in 2001’de Taliban’dan alınmasında da rol oynayan Pencşirliler, genellikle bölge içinden bir yöneticiyle idare edildikleri için kendilerine fiili bir özerklik atfediyor.

Bölgedeki silahlı ve siyasi yapılanmaya, El Kaide militanları tarafından öldürülen Ahmet Şah Mesut’un oğlu Ahmed Mesud liderlik ediyor. Afganistan Ulusal Direniş Cephesi adlı yapı, Rusya ve diğer ülkelerin Taliban’ı ikna ve kendilerine yardım etmesi için girişimlerde bulundu ancak sonuç alamadı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 11
  • RIZA TURAN DAŞKIN 2 yıl önce Şikayet Et
    RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÖNDERİMİZ MİLLETİMİZ SİZLERLE BAYRAĞIMIZ AY-YILDIZ SANCAĞIMIZ AKPARTİ TEŞKİLATIDIR MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİMİZE AK'PARTİMİZE GÖNÜLDEN YÜREKTEN BAĞLIYIZ BİZ'BİZE YETERİZ TÜRKİYEM 84 MİLYON VATAN SEVDALISIYIZ Saygılarımızla
    Cevapla
  • temel 2 yıl önce Şikayet Et
    kukla ulkesi isgal olur iken kacanlar kendi halkina karsi superman oluyor pazarlik yapacak seyi gitti elinde zorda olmasa yalvarmaz idi idam etmek gerek hainleri
    Cevapla
  • DERMİŞİM 2 yıl önce Şikayet Et
    Ahmed musa efendi kaybedeceğin belli idi neden bu kadar uzattın ve hala şart koşuyon artık afganistanda talibanın borusu ötüyor oturun müzakere edin ortak yol bulun birilerinin gazına gelip taşeronluk yaparak müslüman kanı dökmeyin anlaşın ki diğer müslüman ülkelere örnek olasınız artık mülüman coğrafyasında kardeş kanı dökülmeye birlikte olun ki diğerleri de bunu görüp arkanızdan gele bu sadece ahmed musa için geçerli değil taliban içinde geçerli intikam için yapmamalı Peygamberimiz (SAV) Mekkye girdiğinde ne yaptı ise sizde aynısını yapın can ve mal güvenliğini sağlayın
    Cevapla
  • Asım 2 yıl önce Şikayet Et
    İş bitti Taliban heryeri aldı, şimdi mı aklın başına geldi batınım kuklası. Taliban baştan müzakere kapısını açtı sen kabul etmedin. Ve şimdi bittin. Sen git fransada yaşa belki seneler sonra sana bir rol verirler.
    Cevapla
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    İlk başta talibanın müzakere teklifini reddetmeyecektin. Artık müzakere kapısı kapandı malesef
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Savunma Sanayii'nde bir ilk! ABD, Türkiye'den almaya başladı
PKK destekçileri İmamoğlu'na oy verecek! Altan Tan'dan çarpıcı açıklama