Afganistan'da 'Kuran protestoları' yayılıyor
Afganistan'ın Kandahar ve Celelabad kentlerinde yüzlerce kişi, Amerika Birleşik Devletleri'nde geçen ay bir Kuran yakılmasını protesto için yine sokaklara döküldü.

Cuma gününden beri devam eden protestolarda aralarında yedi Birleşmiş Milletler çalışanının da bulunduğu toplam 24 kişi ölmüş, onlarca kişi yaralanmıştı.
Başkanı Barack Obama, Kuran yakma eylemini 'hoşgörüsüzlük ve bağnazlık' olarak niteledi.
Taliban'ın kalesi olarak bilinen Kandahar'da eylemciler, Birleşmiş Milletler binasına yürüdü. Vilayetin başka bölgelerinde de benzer eylemler düzenlendiği haber veriliyor.
Celalabad'da ise protestocular, bir anayolu üç saat süreyle trafiğe kapadılar.
Associated Press ajansına göre, göstericiler Amerikan askerlerinin Afganistan'dan çekilmesine yönelik sloganlar attı ve Obama'nın maketini yaktı.
'Suçlu Afganlar değil, Kuran yakanlar'Birleşmiş Milletler'in Afganistan temsilcisi Staffan de Mistura, Cuma günü Mezar-ı Şerif'te, Kuran protestoları sırasında örgüt binasına düzenlenen saldırıdan Kuran yakan Amerikalı vaizi sorumlu tuttu.
BM temsilcisi, "Herhangi bir Afgan'ı suçlamamalıyız. Bu haberin kaynağını; Kuran yakan kişiyi suçlamalıyız. İfade özgürlüğü, başka kültür, din ve geleneklere saldırmak değildir" diye konuştu.
Birleşmiş Milletler, Mezar-ı Şerif'teki temsilciliğinde görev yapan 11 personelini, yakılan binanın yerine yenisi yapılıncaya kadar Kabil'e kaydıracak.
ABD Başkanaı Barack Obama Cumartesi akşamı yayımladığı mesajda, ölenlerin yakınlarına başsağlığı diledi.
Obama, "Kuran dahil, bir kutsal metne saygısızlık edilmesi çok büyük bir hoşgörüsüzlük ve bağnazlıktır. Ama buna tepki olarak masum insanları öldürmek de insan haysiyeti ve ahlakıyla bağdaşmaz" dedi.
Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ise Amerikan Kongresi'nin de Kuran yakılmasını kınamasını istedi.
Vaiz: Sorumlu hissetmiyoruz20 Mart'ta Florida'daki Gainesville kasabasında Wayne Sapp adlı bir vaiz küçük bir kilisede yapılan temsili duruşmada, Kuran'ın insanlığa karşı suç işlediğine hükmetti.
Vaiz, Kuran'ı daha sonra gazyağına batırarak tutuşturdu.
Kuran yakma 'törenine' katılanlar arasında geçen yıl 11 Eylül'de benzer bir eylem planlayan ancak tepkiler ardından bundan vazgeçen vaiz Terry Jones da vardı.
50 kişilik cemaati olan bir kilisenin lideri olan Jones, Afganistan'da Birleşmiş Milletler binasına düzenlenen ve 14 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıyla ilgili olarak kendilerini sorumlu hissetmediklerini söyledi.
BBC
-
tuncay tezel 14 yıl önce Şikayet EtABD NE GÜZEL ULAŞIYOR İSTEDİKLERİNE, BİR MECZUP KURAN YAKIYOR ARDINDAN.... Ardından hemen cahil ülkelerde Abd karşıtlığı. Sonra peki? Abd diyor ki bakın bu ülkeler bize savaş açtı, terör başlayacak haydi Amerikan askerleri ülkeyi yok edin.. BU BASİT OYUNLARA ARTIK MÜSLÜMANLAR GELMESİN, TÜRKİYE HEM AFGANİSTAN GİBİ ÜLKELERİ HEM DE DÜNYAYI YATIŞTIRSIN BU KONUDA. Artık oyunlara gelerek Müslüman katliamlarına sebebiyet verenleri eğitelim.Beğen Toplam 1 beğeni
-
HalitBinVelit 14 yıl önce Şikayet EtAllahın ayetlerini yakıyorlar tepki sadece afganisdandamı!!!???. CHP şeytanca Oy gelsinde nasıl gelirse gelsin siyaseti yapıyor!!!!!CHP,liler halkın gözüne baka baka yalan söylüyorlar Seçim bitsin yine inançlı kesimin inancı ile türbanı ile uğraşmaya başlarlar Halkımız çok dikkatli olsun?.Beğen
-
Selman Karadeniz 14 yıl önce Şikayet Etİstenen, Müslüman-Hıristiyan Çatışması. Kuran-ı Kerim'i yakmak ancak cinnet veya provokasyon ile açıklanabilir. Bildiğim kadarıyla, bir rahip hiçbir şekilde bir dini metni yakmaz. Bir imam-hatipli olarak biz de biliriz ki sen birinin kutsalına hakaret edersen başlkası da senin kutsalına hakaret eder. Tahminim, müslümanlarla Hıristiyanları birbirine düşürmek için yapılmış ve artık gelenekselleşmiş bir siyonist propagandadır. Yorumcular neden tekpi göstermiyora gelince benzer olaylarda da görüldüğü gibi tahrik belirli bir dozu aşınca, artık tepki eşiği geçilmiş oluyor... Müslüman, şuraya yazacağı iki satır tepkiyi hiçbir şekilde yeterli görmediği için tepki koymuyor. Yoksa ilgisiz değil! Tepkisiz hiç değil...Beğen Toplam 1 beğeni
-
muhammed 14 yıl önce Şikayet Etbu abd liler ne istyor. bunların işi yobazlık ve nifak çıkarmak.bir kutasal kitap nasıl oluyorda bu tür bir hakarete maruz kalıyor ve o ülke buna müsade ediyor.bütün müslümanlar buna karşı çıkmalı ve tepkilerini en iyi şekilde dile getirmelidir.bu sorumluluk sadece afgan kardeşlerimizde kalmamalıdır.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Yusuf Avcıbaşı 14 yıl önce Şikayet EtBilinçli olan kim?. Afganistan halkı bu kadar geri iken nasıl oluyor da Kur'an-ı Kerim hakkında bu kadar bilinçli oluyor, şaşıyorum. Yoksa asıl geri de olan, bilinçsiz de olan bizim halkımız mı, anlamıyorum.Beğen Toplam 3 beğeni