Fren balatasının bittiği nasıl anlaşılır?

Güvenlik için oldukça önemli olan fren balatalarının değişim zamanını sürücüler de birkaç ipucu ile anlayabilir.

Fren balatasının bittiği nasıl anlaşılır?
Fren balatasının bittiği nasıl anlaşılır?
GİRİŞ 27.01.2017 13:07 GÜNCELLEME 27.01.2017 13:52
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Fren sisteminin en önemli parçalarından biri de fren balatası. Güvenli sürüş için oldukça önemli olan bu parçaların değişimini aksatmamak gerekir. Balataların ortalama 50 bin kilometrede bir değiştirilmesi gerekse de, bu durum aracı kullananın şürüş karakterine göre değişir. Dolayısıyla net bir kilometre bilgisi vermek doğru olmaz.

Peki, fren balatasının bittiği nasıl anlaşılır?

Öncelikle her bakım zamanında balataların kontrol edilmesi gerekir. Ancak sürücüler de araçlarının balatasının bittiğini kolayca anlayabilir. Bunun için üç adımı takip etmeniz gerekir.

Öncelikle, frene bastığınızda aşırı ses çıkıyorsa balatalarınızdan şüphelenin.

İkinci olarak, frenleriniz eskisi iyi tutmuyorsa ve fren pedalına bastığınızda fazla boşluk varsa değişim zamanı gelmiş olabilir. Buradaki boşluktan kasıt, padala basınca tam sıkma olayının aşağı seviyelerde meydana gelmesidir.

Son olarak, parmağınızı jantların arasından fren balatalarınıza parmağınızı koyun. Eğer balataların eni bir parmaktan daha inceyse değişim zamanı gelmiş demektir. Tabi bunu balatalar soğukken yapın, aksi halde parmağınızı yakarsınız.

Öte yandan fren balatası fiyatları servisten servise fark edebilir. Hem güvenlik hem de parça ömrü açısından orjinal balata kullanmaya dikkat edin.

YORUMLAR 8
  • zeki 7 yıl önce Şikayet Et
    boş lafları bırakın. her 15 km de bir tamircinize gitmeniz zorunludur, servis gerekenleri size bildirir. hem canınız hem malınız sözkonusu, ihmale gelmez. arabada lastik balata vs en kritik öneme sahip parçalardır.
    Cevapla
  • Ünzile 3 yıl önce Şikayet Et
    Sıfır araçta her yıl yıllık bakım zorunlulugu 6 bin km debir yıllık bakım yapilip 22binde 3.yil araç muayeneden geçer geçmez 100km olmadan yağ değişimi hayrına ek garanti yanmasın diye yine yıllık bakım ve bu seferde 22binkmde fren balatalarıniz bitmiş densin. Bu kadar bakıma ve garantiye rağmen muayene sonrası olabilecek bisey mi anlamadim.
    Cevapla
  • kenan onur 5 yıl önce Şikayet Et
    sen tamircisin galiba
    Cevapla
  • Çorba 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu yazı güzel bir balata-disk çorbası oldu. Bazı yerinde balatadan, bazı yerinde diskten bahsediyor. Bilgiler de yanlış. Boşluk varsa balata değiştirilmez. Ayarlanır. İncelirse değiştirilir. Bir parmaktan ince ise değiştirilecek olan ise disktir ki bu bilgi de yanlış. Havalı disk ve havasız diske göre değiştirme kalınlıkları vardır.
    Cevapla
  • NASIL? 7 yıl önce Şikayet Et
    Kaza yapınca anlaşılır.
    Cevapla
  • ahmet 7 yıl önce Şikayet Et
    fren diskleri ile fren balatalarını karıştıyorsunuz sanırım fren diskleri zamanla fren yapa yapa - balatanın diske sürtünmesi ile incelir
    Cevapla
  • ibrahim 7 yıl önce Şikayet Et
    parmak sokmak fikri iyi değil şimdi çıkar biri sıcakken yapar disklere yapıştırır parmakları
    Cevapla
  • H.B.V 7 yıl önce Şikayet Et
    Şöför olan Arabaya binmeden önce Kontrolleri yapar? çünkü Arabayı kullandıkdan sonra arabada yanlış bir şey varsa (Allah göstermesin)ya kaza olur yada arıza? :))
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP kurmayları açıkladı! İşte Özel'in Erdoğan'a götüreceği konular
İspanya, 4 ülke ile aynı anda Filistin devletini tanımayı planlıyor