Türkiye'den dev stratejik hamle

TAKBAM ile Türkiye Antartika'da dev bir stratejik hamleye imza attı.

Türkiye'den dev stratejik hamle
Türkiye'den dev stratejik hamle
GİRİŞ 31.01.2014 08:55 GÜNCELLEME 31.01.2014 17:09
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Emrah Yeşilduman'ın haberi...

2012 yılında kurulan Antartika Kutup Bilimsel Araştırmalar Merkezi (TAKBAM) ilk kez Türkiye'den Antatirka'ya bir bilim insanı heyeti göndererek Türkiye'yi orada temsil etti. 31 ülkenin üssü bulunan Antartika'da Türkiye'nin bir üssü yok. Ancak 2013'te TAKBAM'ın Bulgaristan ile karşılıklı yaptığı anlaşmalar neticesinde, Bulgaristan'ın üssünü kullanmaya başladı. Türkiye'nin Antartika'da yapacağı bilimsel araştırmalar için kullanacağı üssün koordinatlarının belirlendiği söylendi. Gelecek dönemde Türkiye'nin kendi üssünün en kısa sürede kuracağı ve bunun için adımların atıldığı kaydedildi.

TÜRKİYE ANTARTİKA'YA NASIL GİRDİ?

Türkiye, 1959 yılında Vaşington'da imzalanan Antarktika Andlaşması Metni'ne 1995 yılında katıldı. Ancak üstünden 18 sene geçmesine rağmen tek bir faaliyette bile bulunulmamıştır. TAKBAM'ın kurulmasıyla birlikte bu alandaki boşluğumuzda hızla doldurulmakta. Türkiye Cumhuriyeti, Antartika'da (Non-ATCPs), "İstişari Olmayan Devletler" konumunda.

l. Antarktika Türk Bilim Heyeti Seferi

Ülkemizin çeşitli üniversitelerinden iştirak eden 12 Türk Bilim İnsan; 2013 Aralık- 2014 Ocak-Şubat aylarını kapsayan sezonda ilk defa Antarktika Kıta havzasında Türk Bilim Araştırma çalışmasını gerçekleştirdi.

Birinci heyette yer alan Doç. Dr. Orhan Polat, TAKBAM Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Türkel ve Yönetim Kurulu üyesi Abdurrahman Külünk, Haber7'ye yaptıkları ziyarette kurulun çalışmalarını ve 1. Antartika seferinden edindikleri bilgileri bizler ile paylaştılar.

Haber7 Yayın Koordinatörü Osman Ateşli ve TAKBAM üyeleri...

15 GÜNLÜK ZORLU YOLCULUK!

Türkiye'nin Bulgaristan ile yaptığı anlaşmalardan sonra Antartika'ya giden Doç. Dr. Orhan Polat, zorlu yolcuğu şöyle anlattı.

Türkiye'den Antartika'ya gidebilmek için 15 gün süren bir yolculuk gerçekleştirdik. Toplamda yaklaşık 16 bin Km gibi bir yol. 8 istasyonda durarak Antartika'ya ulaştık. Geri dönüşümüz ise daha kısa sürdü, 9 gün.

31 ÜLKENİN ÜSSÜ VAR

Mehmet Ali Türkel, amaçlarının en kısa sürede Antartika'da bir Türk üssünün konuşlandırılması olduğunu söyledi.
31 ülkenin üssü bulunan Antartika'da ilk öncelik bir Türk üssünün kurulması olduğunu belirten Abdurrahman Külünk, 'Kendi imkanlarımız dahilinde oraya bir üs kurmamız zor ama devletin de desteği ile en kısa sürede bunu gerçekleştireceğiz' dedi.

TÜRKİYE'DEN DEV STRATEJİK HAMLE

Antartika'nın Türkiye için önemli olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Polat şöyle konuştu;
Gelecek dönemde savaşlar ne petrol ne de enerjiden dolayı çıkmayacak. Tatlı su sorunundan çıkacak. Şu anda Dünya'nın en büyük tatlı su kaynakları Antartika'da bulunuyor. Yani Dünya'daki tatlı su oranın 3'te 2'si Antartika'da. Dünya'nın en büyük petrol rezevrleri orada. Ve Türkiye ne kadar kısa sürede orada yer alırsa ve üssünü genişletirse gelecek için çok büyük bir adım atmış olacak. Her türlü bilimsel çalışmanın yapılabileceği bir yer. Bir an önce orada yerimizi almalıyız.

BÜYÜK PRESTİJ!

Antartika, öncelikle orada üssü olan ülkeler için çok büyük bir prestij. Biz orada Türkiye olarak bir deprem çalışması yaptık ve bu Türkiye için de Bulgaristan için de o bölgede yapılan ilk deprem ölçümleme çalışması oldu. Çünkü biz buradaki deprem cihazımı Bulgaristan'ın Antartika'daki üssüne götürüp kurduk.

MUAZZAM BİR KAYNAK VAR

Enerji kaynağı açısından muazzam bir bölge Antartika. Bilimsel araştırmaların bir an önce yapılarak Türkiye'nin potansiyelin ne olduğunu bilmesi gerekiyor. Buradaki kaynaklar tek başına bile Türkiye'nin güçlenmesine yardımcı olacaktır. Türkiye'nin bir an önce burada ARGE çalışmalarına hız vermesi gerekiyor.

BU TARİHE DİKKAT!

1998'de yapılan Çevre Koruma Protokolünün yürürlüğe girmesiyle 2048'de bitecek 50 yıllık maden işletme yasağı var. 50 yıl boyunca hiçbir doğal kaynak ve yer altı kaynaklar çıkartılamıyor. Ancak bu süreç 2048'de sonra eriyor. Bu nedenle Türkiye ne kadar çabuk bölgede hakimiyet kurarsa o kadar stratejik bir konuma sahip olacak. Hiçbir ülkeye ait olamayan topraklarda şu anda sadece üs konumunda faaliyet gösteren ülkelerin gelecekte nasıl bir strateji uygulayacağı bilinmiyor.

TAKBAM, Antartika'da Türkiye adına bilimsel araştırmaları gerçekleştiren bir kurum. Faaliyetlerini hızla artıran kurum Türkiye'nin bu stratejik öneme sahip olan bölgede söz sahibi olmasını sağladı.

Antatika'da devlet kavramı olmadığı için şu an ülkelerin ekonomik durumuna göre oraya gidip ister bir tane yapar ister 100 tane üs yaparak oradaki faaliyetlerini sürdürebilirisiniz. Türkiye son yıllarda geldiği konum itibari ile bunu gerçekleştirebilecek bir durumda. Siyasi ve ekonomik açıdan güçlü bir Türkiye ile bu stratejik hamle çok daha kolay atılıyor. Türkiye'nin bir üs kurması için tam zamanı. Türkiye adına çok büyük bir adım.

NEDEN BULGARİSTAN?

Bu sorunu cevabını ise Mehmet Ali Türkel şöyle anlatıyor; Bulgaristan 22 yıldır o bölgede faaliyet gösteriyor. Biz de bunlardan faydalanmak istedik. Daha büyük bir devlet ile bu anlaşmayı yapsaydık bir boyunduruk altında olacaktık. Ve bize 50 yıl önceki bilgileri vererek oyalayacaklardı. Biz Bulgaristan ile yaptığımız anlaşmalar gereği tüm tecrübelerinden yararlanabileceğiz. Ayrıca Bulgaristan heyetinin başkanı tüm dünyada sözü geçen biri olduğu için biz de ilk etapta Bulgaristan ile anlaştık. Ancak daha sonra şartların olgunlaşması ile diğer ülkeler ile de çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz. İlk etapta örneğin İngiltere ile bu anlaşmayı yapmış olsaydık onların boyunduruğu altına girecektik ve onların masaya sunduğu şartları kabul etmek zorunda kalacaktık. Ancak biz daha kendimize yakın ilişki kurabileceğimiz bir ülkeyi seçtik. Türkiye'nin şu an orada bir üssü olmadığı için biz orada Bulgaristan'ın lojistik desteğini ve deneyimlerinden faydalanıyoruz. Biz hangi dönemde hangi ülke ile müttefik yapacağımıza kendimiz karar verelim dedik.

TÜRK BAYRAĞI VE İSTANBUL TABELASI ANTARTİKA'DA

TAKBAM'ın yaptığı ziyaret ve çalışmalar Türkiye adına şu anda bir ilk. TAKBAM yaptığı ziyarette Güney Kutbu'na Türkiye Bayrağı'nı ve İstanbul tabelasını asarak da bir ilki daha gerçekleştirdi.

emrah.yesilduman@haber7.com

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 11
  • Selahaddin Eyyubi 10 yıl önce Şikayet Et
    paralel yapı ise türkiyeyi peşkeş çekmek istiyor.. . allahtan korkun.. ahirette ellerimiz hepinizin yakasında..
    Cevapla
  • ramazan koc 10 yıl önce Şikayet Et
    yazım hatası. birinci yazım doğru ama ikici yazım 1948 de sona eriyor kısmı yanlış yazılmış herhalde 2048 olcak
    Cevapla
  • osman cavar 10 yıl önce Şikayet Et
    TÜRKİYE VE ANTARKTİKA. Ülkemiz adına gerçekten gurur verici bir olay.Bayrağımız artık TAKBAM sayesinde 7 kıtada birden dalgalanmaktadır.En kısa sürede bu organizasyon ve devlet büyüklerimiz sayesinde ülkemize ait üssün kurulacağını ümit ediyorum.Sayın Başbakanımızın bu konuda duyarsız kalmayacağıdan eminim.
    Cevapla
  • Temiz Bey 10 yıl önce Şikayet Et
    Çok geç kalınmış bir hamle !. şimdiye dek düğer hükümetlerimiz neden hep uyumuş anlamıyorum !
    Cevapla
  • muharrem tosun 10 yıl önce Şikayet Et
    بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِِ Bismillahirrahmanirrahim . evet büyük gercekden büyük bir hamle olmakla beraber 31 devletin ardından gelmek utanç veriçi bir çalışma . geçmiş ikdidarların yapmış oldugu içe kapanıklık her gecen gün mide bulandırıyor . bulgaristan bile 22 yıl olmuş ne diyebilirki utanmakdan başka ne varki tercih olark yapılan calışma gec çok gec olmakla bereber hayırlı olsun . emeyi gecenlerden rabbim razı olsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ankara'da sağanak 2. gününde! Vatandaşların çilesi kamerada
Rusya, Türklere kapılarını ardına kadar açıyor