Su altında yapılan en büyük keşif! Geleceğin kralını taşırken battı

Mary Rose'un 1982'de müzeye konulmasından bu yana en önemli deniz keşfi olarak tanımlanan 1682'de geleceğin kralını taşırken batan İngiliz savaş gemisi Gloucester, İngiltere'nin doğusunda bulundu.

Su altında yapılan en büyük keşif! Geleceğin kralını taşırken battı
Su altında yapılan en büyük keşif! Geleceğin kralını taşırken battı
GİRİŞ 13.06.2022 00:45 GÜNCELLEME 13.06.2022 00:45

Gemi Gloucester, Julian ve Lincoln Barnwell kardeşler ve James Little tarafından Norfolk kıyı şeridinde dört yıllık bir aramanın ardından 2007'de keşfedildi. Gemi bulunana  kadar deniz yatağında yarı gömülü haldeydi.

TRT Haber'de yer alan bilgilere göre Kraliyet Donanması gemisi, 6 Mayıs 1682'de bir kumsalda karaya oturduğunda geleceğin İngiltere Kralı James Stuart'ı - daha sonra York Dükü - taşıyordu.

PROTESTAN TAHTIN KATOLİK VARİSİ ÖLMÜŞTÜ

East Anglia Üniversitesi denizcilik tarihi uzmanı Claire Jowitt, geminin yaşı ve prestijinin, enkazın durumunun, halihazırda kurtarılmış buluntuların ve kazanın siyasi bağlamının buluntunun önemine katkıda bulunduğunu söyledi.

"Keşif; 17. yüzyıl sosyal, denizcilik ve siyasi tarih anlayışını temelden değiştirmeyi vaat ediyor. Battığı koşullar nedeniyle, bunun 1982'de Mary Rose'un yükseltilmesinden bu yana en önemli tarihi deniz keşfi olduğu iddia edilebilir.

Gloucester, İngiliz siyasi tarihinde önemli bir anı temsil ediyor; büyük bir siyasi ve dini gerilim döneminde Protestan tahtının Katolik varisinin ölümüne neden olan bir kraliyet gemi enkazı."

Yüzlerce mürettebat ve yolcu öldü, ancak Stuart gemiyi terk etmeyi son dakikaya kadar erteleyerek zar zor hayatta kaldı.

2023 için Norwich Castle Museum & Art Gallery'de, gemiyi tanımlamaya yardımcı olan çan da dahil olmak üzere enkazda bulunan nesnelerin yer alacağı bir sergi planlanıyor.

MARY ROSE’UN KURTARILMASI

Henry'nin 1545'te batan savaş gemilerinden biri olan Mary Rose, 1982'de Tudor zamanlarındaki yaşam hakkında zengin ayrıntılar sağlayan bir deniz arkeolojisi çalışmasıyla başarıyla kurtarıldı.

Tahta silah arabaları, tencereler, neşterler, deri kitap kapakları, şırıngalar, kemanlar, düdükler, silahlar, navigasyon cihazları ve mobilyalar, tarihçilere şimdiye kadarki en büyük orijinal Tudor eserleri koleksiyonunu sağlayan Mary Rose'dan alınan eşyalar arasındaydı.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Akşener’in çıldırmasının arkasındaki 'zorbalık'
MHP'den Yeniden Refah açıklaması! Dikkat çeken Milli Görüş çıkışı