Oğuzhan Asiltürk kimdir ve nerelidir? Oğuzhan Asiltürk biyografisi

Milli Görüş camisinin önde gelen isimlerinden olan uzun süre Necmettin Erbakan'ın yanında görev yapan Oğuzhan Asiltürk vefatının 1. yıldönümünde anıldı. Peki Oğuzhan Asiltürk kimdir? İşte detaylar...

GİRİŞ 30.09.2022 11:18 GÜNCELLEME 06.12.2023 15:16 KAYNAK HABER7
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

İnşaat yüksek mühendisi, siyaset ve devlet adamı, milletvekili, İçişleri eski Bakanı. 1935, Hekimhan / Malatya doğumlu. İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesini bitirdi. İnşaat mühendisliğinin yanı sıra serbest müşavir­lik yaptı ve Ankara’da Asiltürk Proje adlı mühendislik bürosunu işletti. Siyasi hayatına Milli Nizam Partisi (MNP)’nde başladı ve bu parti kapatılıncaya kadar Ankara il teşkilatının başkanlığını yaptı.

Oğuzhan Asiltürk, daha sonra MNP’nin yerine kurulan Milli Selamet Partisi (MSP)’nin kurucuları arasında yer alarak 1973-77 ve 1977-80 yılları arasında iki dönem MSP Ankara Milletvekili seçilerek Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’nde yasama görevi yaptı. 1973 genel seçimlerinden sonra Bülent Ecevit’in başkanlığında kurulan CHP-MSP koalisyon hükümetinin gerçekleşmesini sağlayanlardan biri oldu ve bu hükümette İçişleri Ba­kanlığına getirildi. 1975’te ve 1977’de Demirel başkanlığında kurulan Milliyetçi Cephe hükümetlerinde İç İşleri ve Sanayi Bakanı olarak görev yaptı.

Asiltürk’ün parlamenterliği 12 Eylül 1980 askeri darbesiyle kesintiye uğradı. MSP Davası nedeniyle bir yıl gözaltında tutuldu, sonra yargılanarak beraat etti. Ancak on yıl süreyle siyasetten yasaklandı. Siyaset yasağı 1987 Anayasa Referandumu ile sona erdi. Yasağı kalktıktan sonra yapılan ilk kongrede Refah Partisi (RP)’nin genel sekreterliğine seçildi. On bir yıl sonra Malatya'dan tekrar milletvekili seçildi. Fazilet Partisi’ne girdi. Milli Görüş lideri Necmettin Erbakan'ın vefatının ardından Saadet Partisi'nin YİK başkanlığına seçildi.

Asiltürk, "Sosyal Yapının Güçlendirilmesi, Hakka Sahip Çıkmak" eserlerini kaleme almıştı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 7 Ocak 2021'de Oğuzhan Asiltürk'ü evinde ziyaret etmişti. İki isim bu görüşmeden sonra sık sık bir araya geldi. 

Asiltürk, 28 Temmuz'da Milli Görüş camiasına yaptığı çağrıda, Parti Genel Başkanı'nın kendi görüşüne göre hareket etmediğini belirterek Milli Görüş'ün önemine dikkat çekmişti. 

Asiltürk, Cumhurbaşkanı'nın davetiyle Kıbrıs Barış Harekatı'nın 47'nci yıl dönümü için düzenlenen Barış ve Özgürlük Bayramı Töreni'ne de katılmıştı. 

Oğuzhan Asiltürk'ün, KKTC ziyaretinde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yle yakın durduğu fotoğraf çok dikkat çekmişti.

Asiltürk'ün Kıbrıs ziyaretinde maske takmaması dikkat çekmişti. Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdülkadir Selvi, Esenboğa Havalimanı'nda Asiltürk'le sohbet ettiklerini yazmıştı. Selvi, yazısında aralarındaki sohbeti şöyle anlatmıştı:

"Oğuzhan Asiltürk’le Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kıbrıs gezisine katılmak üzere geldiği Esenboğa’daki şeref salonunda karşılaşmıştık. Sohbet ederken maske takmadığı dikkatimi çekmişti. ‘Maske takmıyor musunuz?’ diye sorduğumda, ‘Maske takmıyorum’ demiş, benim şaşırdığımı görünce de maskenin koronavirüsü önlemede yeterli olmayacağını savunmuştu.

Oğuzhan Asiltürk’ün, koronavirüse yakalandığını duyunca bunu hatırladım. O zamanki notlarıma baktım. Aşı olduğunu yazmışım ama hastaneye kaldırıldıktan sonra yakın çevresiyle konuştum, aşı olmadığını söylediler. Ben de ikilemde kaldım."

OĞUZHAN ASİLTÜRK'ÜN VEFATI

Asiltürk, koronavirüs nedeniyle İstanbul’da rahatsızlanarak 13 Eylül’de ambulans uçakla Ankara Şehir Hastanesi’ne kaldırılmıştı. Doktor oğlunun evinde rahatsızlanarak İstanbul’dan Ankara’ya kaldırılan Oğuzhan Asiltürk’e doktorlar tarafından yapılan tetkikler sonucu zatürreye bağlı gelişen nefes darlığı tanısı konulmuştu.

Oğuzhan Asiltürk 1 ekim 2021'de, 86 yaşında hayatını kaybetti. Kabri, Cebeci Asri Mezarlığı'ndadır. 

YORUMLAR 18
  • Enver 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun inşallah amin
    Cevapla
  • ENES ŞENGÜL 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun inşallah
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin
    Cevapla
  • Güneydoğu 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun inşaAllah
    Cevapla
  • 61 husnu 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle