Mehmed Zahid Kotku kimdir?

Yaşadığı dönemde cami olan Ayasofya'da kıldığı bir Cuma namazı ile hayatı değişti. İşte ‘Görünmeyen üniversite’ ve ‘Hocaların hocası’ olarak anılan büyük İslam âlimi Mehmed Zahid Kotku Hocaefendi’nin hayat hikayesi...

GİRİŞ 13.11.2022 12:25 GÜNCELLEME 14.11.2022 13:43
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Mehmet Zahid Kotku, 1877'de Osmanlı - Rus savaşı sırasında Kafkasya'dan Anadolu'ya göç ettirilen İmam İbrahim Efendi'nin oğlu olarak 1897'de Bursa'da dünyaya geldi. Birinci Dünya Savaşı başladığında gençlik çağında olan Mehmet Zahid Kotku, 18 yaşında askere gitti ve yaklaşık 6 yıl askerlik yaptı. Askerliği sırasında açlık, hastalık ve yokluk gibi sorunlar karşısında maneviyata sığınan Kotku, bu dönem yaşadıklarını tek tek not etti. Mehmet Zahid Kotku'nun hayatı, askerliğin ardından gittiği İstanbul'da o dönem cami olan Ayasofya'da kıldığı Cuma namazı ile iyice değişmeye başladı.  Namazdan sonra Cağaloğlu'nda bulunan Gümüşhanevi Dergahına giden Kotku, buradaki manevi atmosferden etkilendi. Burada Dağıstanlı Ömer Ziyâüddîn Efendi tanıştı ve öğrencisi oldu. Onun izinden giden Mehmet Zahid Kotku, kısa sürede kendini tamamen tasavvufa adadı.

Mehmed Zahid Kotku, 1929 yılında İstanbul'dan baba ocağı olan Bursa'ya gitti. Babasının vefat etmesiyle, onun yerine İzvat Köyü'nde imamlık yaptı. 20 yıl boyunca babasının bıraktığı mirasa sahip çıkan Kotku,  bu süreçte birçok öğrenci yetiştirdi. 1952 yılında yeniden İstanbul'a döndü. Bir süre İstanbul'un çeşitli semtlerinde bulunan camilerde imamlık yaptı. 1958 yılında Fatih İskenderpaşa Camii'ne imam olarak ataması yapıldı. Burada da çok sayıda öğrenci yetiştirdi. 

1980 yılında hastalığına rağmen hacca gitti. Buradan ağır hasta olarak yeniden İstanbul'a dönen Mehmet Zahid Kotku, 13 Kasım 1980 yılında hayatını kaybetti. 14 Kasım Cuma günü Süleymaniye Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Süleymaniye Camii içinde bulunan mezarlığa defnedildi. Kotku, geride onlarca yazılmış kitap ve binlerce öğrenci bıraktı.

Mehmet Zahid Kotku'nun başlıca eserleri; Tasavvufî Ahlâk (5 Cild) Cennet Yolları Mü'minlere Vaazlar (2 Cild) Ehl-i Sünnet Akaidi Ana Baba Hakları Hadislerle Nasihatler (2 Cild) Nefsin Terbiyesi Tezkiretü'l-Evliyâ Tercümesi Risâle-i Hàlidiyye Tercümesi Cihad Evrâd-ı Şerif Faydalı Dualar ve 32 Farz Mecmuası Yemek Âdâbı.

Mehmet Zahid Kotku Hocaefendi'den altın öğütler

YORUMLAR 23
  • Coşkun 4 ay önce Şikayet Et
    ALLAH rahmet eylesin
    Cevapla
  • DOĞRUSÖZ 4 ay önce Şikayet Et
    Mekanı cennet, kamamı ali, nasibi cemalullah olsun !
    Cevapla
  • OSMAN 4 ay önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin.Mekanı cennet olsun.
    Cevapla
  • Musab b. Umeyr 4 ay önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin. Mekanları cennet makamları ali olsun. Allah şefaatlarına nail eylesin.
    Cevapla
  • mustafa yıldız 4 ay önce Şikayet Et
    Hocaların hocası mehmed zahid hocam Cennet mekan olsun inşallah
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle