Londra'da heykeli dikilen ilk Müslüman: Casus Prenses Nur İnayet Han

Nur İnayet Han, 1914’te Moskova’da dünyaya geldi. Kendisi Hint kökenli soylu bir aileye mensuptu. Prenses diye adledilmesi de bu yüzden oldu. Prenses Nur'un Moskova'dan başlayıp Naziler tarafından işkence ve idamla biten hayatını derledik

Londra'da heykeli dikilen ilk Müslüman: Casus Prenses Nur İnayet Han
Londra'da heykeli dikilen ilk Müslüman: Casus Prenses Nur İnayet Han
GİRİŞ 01.12.2021 13:00 GÜNCELLEME 01.12.2021 14:14 KAYNAK HABER7
Bu Habere 58 Yorum Yapılmış

Haber7

Aradan geçen 76 yılın ardından İngiltere, ülke için Alman Nazi'sine karşı casusluk yapan ve öldürülmeden önce Fransızca "Özgürlük" diye haykıran Müslüman Prenses Nur İnayet Han'a kahramanlık nişanı verdi.

English Heritage adlı kurum, meşhur şahsiyetlere verilen hatıra plaketi yaptırarak Khan'ın eskiden oturduğu binaya astı.

"İngiliz Miras Kurumu"ndan bir heyet, yoldan geçenlerin kaldırımda görmeleri için apartmanın duvarına dışarıdan kalıcı mavi tablo yerleştirerek onun hatırasını yaşatmak istedi.

CASUS PRENSESİN HAYATI

İngiltere tarihinde önemli yer edinen ve Londra'da heykeli bulunan Müslüman kadın şahsiyet Nur İnayet Han'ın hayatını mercek altına alıyoruz.

Prenses Nur, Hindistan'da Tipu Sultan olarak bilinen Müslüman bir Sufi hanedanının şehzadelerinin soyundan gelen ailesiyle Paris'e taşınmadan önce çocukluğunu Londra'da geçirdi. Londra'ya ise doğduğu yer olan Moskova'dan gelmişti.

Babası Hazrat İnayet Han, Evrensel Sufizm’in kurucusu ve Sufizm’in Batı’da yayılmasını sağlayan ilk ruhani liderdi. Annesi Pirani Amina Begüm, 18. yüzyıl Mysore Krallığı’nın başı Tipu Sultan’ın akrabasıydı.

ÇOCUK KİTABI YAZARIYDI

Fransızcayı Fransızlar kadar akıcı konuşurken, aynı zamanda çocuk kitabı yazarlığı yapıyordu.

Sorbonne’da çocuk psikolojisi ve Paris Konservatuarı’nda müzik eğitimi aldı. Ardından çocuk dergileri, Fransız radyosunda şiir okuma ve çocuk öyküleri yazma çalışmaları oldu.

İNANCINI HİÇ YİTİRMEDİ

Prenses Nur, ayrıcalıklı büyümüş olmasına karşın babasının ona kattığı dini hoşgörüyü ve ideallerine bağlı kalma inancını hiç yitirmedi.

1940'ta Adolf Hitler'in ordusu Paris'i işgal ettiğinde ailesiyle birlikte Londra'ya kaçtı.

Faşizm’e karşı durabilmek adına somut adımlar atmak istedi. İngiltere’nin Nazilerle olan mücadelesine destek olmayı düşündüğünden 1940’da Women’s Auxiliary Air Force’a (Kadınlar Yedek Hava Kuvvetleri) başvurdu.

Bununla da yetinmedi Noor Khan… 1944’te ajanlık eğitimi aldı ve eğitimi tam bitirmemesine karşın iyi derecede Fransızca bildiğinden ve yeteneklerinden ötürü "Medeleine" kod adıyla Almanlara sızma görevi verildi.

SUBAYLIĞA YÜKSELDİ

Burada en düşük rütbeli hava personeli ve telsiz operatörlüğü eğitimi aldı. 1941’de ise bombardıman eğitim okuluna transfer edilince terfi etmek için başvurdu ve yardımcı subaylığa yükseldi.

Yazdığı kitaplar tanındıktan sonra İngiliz Ordu Radyosu'nda görev almaya başladı.

Daha sonra İngiltere Başbakanı Winston Churchill tarafından kurulan "Özel Harekat Yönetimi"ne katıldı ve 16 Haziran 1943'te Nazilerin arasına sızması için Fransa'ya gönderildi.

Adını Madeleine olarak değiştirdi ve Fransız Direnişi ile birlikte gizlice çalıştı.

RADYO MESAJLARINI AKTARIYORDU

Nazi işgali sırasında Fransa’ya giden ilk kadın ajandı ve telsiz operatörüydü.

Aynı zamanda, işgalci Nazi güçleri tarafından yayınlanan radyo mesajlarını dinliyor ve Londra'daki radyo cihazına aktarıyordu.

LONDRA'DA HEYKELİ DİKİLEN İLK MÜSLÜMAN

Ardından 5 ay sonra ihanet tuzağına düştü ve Gestapo gizli polisi tarafından tutuklandı ve sorgulanması başladı.

Bir başka ajan olan Fransız arkadaşı Emile Henri Garry’nin kız kardeşi tarafından ihanete uğrayarak 13 Ekim 1943’te Almanların eline geçti.

Yakalanmasına çok sert karşı koyduğu ve uzun süre askerlere direndiği kayıtlara geçti. Sorgularda tüm işkencelere rağmen tek bir bilgi bile vermedi. Ayrıca Sorgu sırasında ve gönderildiği hapishanede kaçma girişimlerinde bulunduğu için Alman askerleri onu “son derece tehlikeli” olarak etiketledi.

10 ay boyunca tutuklu kaldığı polis merkezinde işkence gören Prenses açık vermedi.

İşkenceden bıkan polisler onu Almanya'nın güneyindeki Bavyera eyaletindeki Dachau toplama kampına gönderdiler.

Casus Prenses filmi

Aç, susuz ve işkenceyle geçen aylar sonrasında başlarına ateş edilerek infaz edildiler.

Onları infaz eden asker geldiğinde bile Nur Inayat Han’ın, "Liberte! Liberte!" (Özgürlük) diye bağırdığı yani özgürlüğü durmadan haykırdığı tarih notlarında yerini aldı.

Londra’da Hintli prenses Noor Inayat Khan’ın büstünün açılışı Prenses Anne tarafından yapıldı. Büst bir Hintli kadının, ayrıca bir müslümanın Britanya’daki ilk heykeli olarak tarihe geçti.

YORUMLAR 58
  • ÖMER 2 yıl önce Şikayet Et
    Benim anladığım, bu kadın İngiliz casusuymuş, yani İngilizler için yaşamış ve İngilizler için ölmüş. Bu kişi Müslüman mı değil mi bilmem, zaten haberde okuduğum kadarıyla, İslam için bir şey yapmamış. Neden haberin başlığında Müslüman vurgusu var, onu anlayabilmiş değilim.
    Cevapla
  • tepki 2 yıl önce Şikayet Et
    ne bilmisler musliman oldugu bak fetø musliman nr yapti yillarca yada pkk cikari oldumu musliman gørunur yada chp herkesi musliman etmek ile casuzluk ne alaka ustelik cok casuz dini egitim alir degisik maske altinda belki o egitimi o icin aldi sanki basima bize hizmet etmis gibi vermisler haberi bosuna zaman kaybi en iyisi yapmis idam etmek ile casuzluk yapan kim olur ise idam edilecek burda o normal durum yok
    Cevapla
  • Bayraktar 2 yıl önce Şikayet Et
    Hayırlı biri olsa ingilizler heykelini dikmezlermiş zaten. Klasik sömürge aydını tipi. Nazilerin ellerine sağlık, az bile yapmışlar. Kendi ülkesinin işgal edilmesini içine sindirmişte, emperyalist ingilizler ve fransızlar işgal edilince "özgürlük" naraları atmış bir emperyalist kölesi, bir mankurt.
    Cevapla
  • Doğan 2 yıl önce Şikayet Et
    Ne yani bizde mi gurur duymalıyız.? Kime hizmet ettiyse onlar gurur duyuyor zaten.
    Cevapla
  • Mahmut 2 yıl önce Şikayet Et
    Kime hizmet etti hangi inancı yitirmedi.uzun bacaklıya hizmet etmiş Almanya ya karşı savaşmış neymiş sufi Hintli müslümanmış sizede tanıdık gelmedi mi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle