Zübeyde Hanım kimdir ve aslen nerelidir? Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın şaşırtan hayat hikayesi...

Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın hayat hikayesi oldukça dikkat çekti. Peki Zübeyde Hanım kimdir ve aslen nerelidir? Zübeyde Hanım kaç evlilik yaptı? İşte Zübeyde Hanım'ın hayatı ve hakkında hiç bilinmeyen detaylar...

Zübeyde Hanım kimdir ve aslen nerelidir? Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın şaşırtan hayat hikayesi...
Zübeyde Hanım kimdir ve aslen nerelidir? Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın şaşırtan hayat hikayesi...
GİRİŞ 08.05.2022 15:27 GÜNCELLEME 08.05.2022 15:27
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Zübeyde Hanım 1857'de, Selanik, Langaza'da dünyaya geldi. Aslen Karamanlı'dır.

Osmanlı zamanında hayat gözlerini açan Zübeyde Hanım,  II. Mehmed döneminde, Karaman'dan Rumeli’ye göç eden bir ailenin kızıdır. Hacısofu olarak bilinen Bir Türkmen ailesindendir. Annesinin Molla Hanım diye bilinen Ayşe Hanım, babası ise Fosuzade Feyzullah'tır.

Zübeyde Hanım

Zübeyde Hanım, dönemdeki kadınların aksine okumayı yazmayı öğrendi. Okunmayı yazmayı bilmesi nedeniyle ahali tarafından Zübeyde Molla olarak tanınmaktadır. 

Dindar bir aileye mensup olan Zübeyde Hanım'ın de dinine bağlı olduğu bilinmektedir. Nitekim, çocuğunun eğitim hayatı kapsamında, dini derslerin de anlatıldığı Mahalle Mektebi denilen okula gitmesine vesile oldu. 

Ali Rıza Bey ile olan evliliğinden sonra, Selanik Yenikapı'da hayatına devam etti. Ali Rıza Bey'in vefatından sonra Langaza'ya geri döndü. 

Langaza'da yaptığı ikinci evliliğinin son bulması ile kızı Makbule ile birlikte İstanbul’a gitti. Beşiktaş Akaretler’de kızı ile birlikte yeni bir hayat başladı. 

OĞLU MUSTAFA KEMAL ATATÜRK İLE BULUŞMASI

Mustafa Kemal, 1919’da Anadolu seferine çıktı. O tarihten beri annesi Zübeyde Hanım'ı göremiyordu. Alınan bilgiler,, Mustafa Kemal'in ölüm emrinin verildiğine yönelikti. 

Zübeyde Hanım, oğlu Mustafa Kemal ile 14 Haziran 1922’de Adapazarı’nda görüştü. Daha sonra oğlunun yanına, Ankara'ya yerleşti. Bir süre burada ikamet ettikten sonra, oranın iklim şartlarına uyum sağlayamadı ve İzmir'e taşındı. 

Tedavi amacıyla da gittiği İzmir'de son günlerini yaşadı. Orada, Latife Hanım Köşk'ünde kalıyordu. 

ZÜBEYDE HANIM'IN EVLİLİKLERİ

Zübeyde Hanım ve Ali Rıza Efendi

Zübeyde Hanım, henüz 14 yaşındayken, 1871'de , kendisinden 20 yaş büyük olan Ali Rıza Efendi ile dünya evine girdi. Çiftin, Fatma, Ömer, Ahmet ve Naciye isimli evlatları oldu. Bu 4 çocuk küçük yaşlarda vefat etti. Bu evliliğinden, Mustafa Kemal Atatürk ve Makbule Atadan isimli 2 evlat sahibi oldu. Bu evlilik 1888'de Ali Rıza Bey'in vefatı ile sona erdi. 

Zübeyde Hanım ikinci evliliğini, Selanik Gümrükler Başmüdürü Ragıp Bey ile yaptı. Balkan Savaşı'nın ardından bu evlilik son buldu. 

ZÜBEYDE HANIM'IN VEFATI

Zübeyde Hanım'ın mezarı

Zübeyde Hanım, Latife Hanım Köşkü'nde hayatına devam ederken14 Ocak 1923'te, İzmir'de hayatını kaybetti. 66 yaşında vefat eden Zübeyde Hanım'ın mezarı, 1940'ta İzmir'in Karşıyaka'da yapılan Anıt Mezar'dadır. 

YORUMLAR 1
  • burhan 2 yıl önce Şikayet Et
    kendisi mümin bir kadına benziyor rabbimiz bağışlasın. rabbimiz çocuklarımızı islamdan ayrılanlardan eylemesin.
    Cevapla