Hrant Dink kimdir ve aslen nerelidir? Asıl mesleği nedir? Hrank Dink nasıl öldü? Hayatı...

2007'de vefat eden Hrant Dink'in hayatı ve kariyeri oldukça dikkat çekti. Bir kırtasiye dükkanı ile başladığı kariyerinde gazeteci olarak devam etti. Peki Hrant Dink'in asıl mesleği nedir? Hrant Dink aslen nerelidir ve nasıl öldü? İşte Hrant Dink hayatı ve hakkında tüm merak edilenler...

Hrant Dink kimdir ve aslen nerelidir? Asıl mesleği nedir? Hrank Dink nasıl öldü? Hayatı...
Hrant Dink kimdir ve aslen nerelidir? Asıl mesleği nedir? Hrank Dink nasıl öldü? Hayatı...
GİRİŞ 21.01.2022 09:27 GÜNCELLEME 21.01.2022 09:27

Hrant Dink 15 Eylül 1954'te Malatya'da dünyaya geldi. Aslen Ermeni'dir. Anne ve babası Sivas'ta doğdu ve büyüdü. 

Hrant Dink, 7 yaşındayken ailesi birlikte İstanbul'a taşındı. İstanbul'a taşınmalarının hemen ardından anne ve babası ayrılma kararı aldı.

Hrant Dink

ERMENİ YETİMHANESİNDE BÜYÜDÜ! 

Anne ve babasının boşanması neticesinde Hrant Dink ve iki kardeşi Gedikpaşa’da bulunan Ermeni Yetimhanesi'nde büyüdü. Reşit olana dek bu yetimhanenin çatısı altında kaldı. 

İlk ve orta öğreniminin ardından liseye başladı. Bu yıllarda Türkiye'de devam eden sağ sol davasında sol görüşte yer aldı ve Türkiye Komünist Partisi'nde aktif olarak çalıştı. 

İSMİNİ FIRAT OLARAK DEĞİŞTİRDİ

Siyasetin içinde yer aldığı bu zaman diliminde, sol örgüt ile Ermeniler'in birlikte anılmasını engellemek amacıyla ismini değiştirmeye karar verdi. Sonrasında ismini Fırat olarak değiştirdi. 

Hrank Dink'in hayatı ve biyografisi

EĞİTİM HAYATI

İlk ve orta eğitiminden sonra Surp Haç Tıbrevank Ermeni Lisesi’nden mezun oldu. Ardından İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nde Zooloji alanında eğitim gördü. Asıl mesleği hayvan bilimciliktir. 

Üniversite hayatına devam ederken diğer yandan da, kardeşleri ile birlikte bir yayınevi ve kırtasiye işletti. Bu yıllar da eşi de, Tuzla Ermeni Çocuk Kampı’nı yönetiyordu. Bu kampa ilerleyen zamanlarda devlet el koydu. 

KARİYERİ

Gazetecilik hayatına kitap eleştirileri yazmak ile başladı. Sık sık, basında yer alan yanlış haberlere düzeltme yazısı gönderiyordu. Bu düzeltme yazıları Hrant Dink'in adını duyurmasına sebebiyet verdi. 

1996'da, Ermeni toplumu daha açık yaşamaya teşvik etmek amacıyla Türkçe ve Ermenice bir gazetenin kurulmasına öncülük etti. Agos isimli bu gazetenin hem Genel Yayın Yönetmeni hem de Başyazarı oldu. 

Hrant Dink, diğer yandan da Zaman gazetesi ev Birgün Gazetesi'nde yazmaya başladı. Yazılarında sık sık Türkiye'deki her etnik topluluklarına değiniyordu. Ayrıca, Ermeni cemaatinin patrikhane dışında sivil bir merkezi sahip olması gerektiğini savunuyordu. 

TÜRKLÜĞÜ AŞAĞILAMAK SUÇUNDAN ÇOK SAYIDA DAVA AÇILDI

Hrant Dink,  "Ben Türk değil Türkiyeliyim ve Ermeniyim"  ifadelerinden dolayı büyük tepki topladı. Bu ifadelerinden dolayı, "Türklüğü aşağılamak' suçundan üç yıl yargılandı.

Başka bir zaman diliminde, makalesinde kullandığı Türk'ü ve Türkler'i aşağılayan betimlemeler nedeniyle, Türklüğe hakaret suçundan hakkında dava görüldü. 

Yine Osmanlı'yı suçlayan ifadelerinden dolayı tepki toplayan Hrant Dink hakkında çok sayıda dava açıldı. 

ÇOK SAYIDA ÖDÜL ALDI

İfade özgürlüğü ve insan hakları konusunda yurtdışından çok sayıda ödüle alan Hrant Dink'in ödüllerinden bazıları şunlardır:

  • Ayşe Nur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü (İnsan Hakları Derneği)

  • Düşünce Özgürlüğü ve Cesur Gazetecilik Ödülü (Henri-Nannen)

  • Pen İfade Özgürlüğü Ödülü (Oxfam Novib) 

  • İnsan Hakları Ödülü (Bjornson)

  • Ermenistan Cumhurbaşkanlığı Ödülü

  • Uluslararası Basın Ödülü (Uluslararası İspanya Gazeteciler Derneği)

  • Seçkin İnsan Ödülü (Amerika Ermeni Meclisi)

HARNT DİNK'İN EŞİ

Hrant Dink, kendisi gibi yetimhanede büyüyen Rakel Dink ile 1976'da hayatını birleştirdi. Daha sonra 3 çocuğu oldu. Bu evliliği 2007'de son buldu. 

HRANT DİNK'İN VEFATI

Hrant Dink'in vefatı

Hrant Dink, 19 Ocak 2007'de vefat etti. Hrant Dink'in ölüm nedeni, uğradığı silahlı saldırıdır.

Kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni olduğu Agos Gazetesi'nin bulunduğu cadde üzerinde silahlı saldırıya maruz kalan Hrant Dink'in vefatı üzerine 19 yaşındaki Ogün Samast katil zanlısı olarak yargılandı. 

Hrant Dink'in naaşı, 23 Ocak'ta, Agos Gazetesi'nin önünde düzenlenen törenin ardından Balıklı ermeni Mezarlığı'na defnedildi. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL