Fethi Gemuhluoğlu kimdir ve nerelidir? 'İstanbul Beyefendisi' Fatih Gemuhluoğlu biyografisi...

Fethi Gemuhluoğlu eskimeyen fikir insanlarından biri. Peki Fethi Gemuhluoğlu kimdir? İşte, hayatına, Necip Fazıl Kısakürek ve Cahit Zarifoğlu'nun kitabında yer verdiği Fethi Gemuhluoğlu biyografisi...

Fethi Gemuhluoğlu kimdir ve nerelidir? 'İstanbul Beyefendisi' Fatih Gemuhluoğlu biyografisi...
Fethi Gemuhluoğlu kimdir ve nerelidir? 'İstanbul Beyefendisi' Fatih Gemuhluoğlu biyografisi...
GİRİŞ 16.10.2022 17:21 GÜNCELLEME 16.10.2022 17:22
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Fethi Gemuhluoğlu, 1922'de İstanbul'da dünyaya geldi. Tam adı İrfan Fethi'dir. Aslen Malatya, Arapgirli'dir. Türkmen bir aileden gelmektedir. Annesinin adı Fatma Saniye, babasının adı Mustafa Neşet'tir. 

Çocukluk dönemini İstanbul'da geçirdi. Edebiyat ve tasavvuf ile iç içe büyüdü. İlk ve orta öğreniminin ardından Haydarpaşa Lisesi’ni başarı ile tamamladı. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. 

Eğitim hayatının ardından bir dönem İstanbul'da birkaç okulda öğretmenlik yaptı. Hayatı boyunca çeşitli işlerde çalışan Gemuhluoğlu, İstanbul Spor ve Sergi Sarayı Müdürü olarak da görev yaptı. Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı'nda Özel Kalem Müdürü ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Basın Müşaviri oldu.

Fethi Gemuhluoğlu, ayrıca, Aydınlar Ocağı ile Türk Edebiyat Cemiyeti'nin İstişare Kurulu Üyesi ve Anadolu Bankası Yönetim Kurulu Üyesi olarak da görevler üstlendi. 

Fethi Gemuhluoğlu

BİR HİZMET ADAMIYDI

Fethi Gemuhluoğlu zamanda bir hizmet adamıydı. Birçok dergi ve gazetede yazıları yayınlandı, fikirlerini okurla buluşturdu. Serdengeçti, Yeşilada, Arapgir Postası, Türk Yurdu, Düşünen Adam Mecmuası, Yeni Sabah, Göldağı yazdığı gazetelerden birkaçıdır. 

Çevresi tarafından 'İstanbul Beyefendisi' olarak da anılan fikir adamı Gemuhluoğlu, yazılarında da sık sık iman, güzel ahlak ve hürriyet konularına değiniyordu. Ayrıca üzerinde durduğu en önemli konulardan biri de 'Batılaşma olgusunun Türk Müslümanlar'a verdiği tahribat' olmuştur. 

NECİP FAZIL VE CAHİT ZARİFOĞLU'NUN KİTABINDA!

Fethi Gemuhluoğlu oldukça sevilen ve hayatına saygı duyulan bir fikir adamıydı. Birçok şair ve yazar da Gemuhluoğlu'ndan övgü ile bahsetti. Necip Fazıl Kısakürek Babıali kitabında, Cahit Zarifoğlu ise Yaşamak isimli kitabında Fethi Gemuhluoğlu'ndan bahsetmedi ihmal etmedi. 

Fethi Gemuhluoğlu biyografisi

FETHİ GEMUHLUOĞLU KİTAPLARI

  • Dostluk Üzerine

  • Dostluk Üzerine Önce Selam Sonra Kelam

  • Gerçek Olan Aşktır

FETHİ GEMUHLUOĞLU NEDEN ÖLDÜ?

Fethi Gemuhluoğlu 5 Ekim 1977'de hayatını kaybetti. Ölüm nedeninin bir süre devam eden hastalığından ötürü olduğu bilinmektedir. Kabri, Sarayıcedid Mezarlığı'ndadır. 

YORUMLAR 5
  • GÜRBÜZ AKPINAR 1 ay önce Şikayet Et
    allah rahmet eylesin hemşerimin mekanı cennet olsun
    Cevapla
  • mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Mezarımı yolüstüne kazsınlar,yar gelip geçende göreyim deyi. Fethi GEMUHLUOĞLU
    Cevapla
  • Nafiz YILDIRIM 1 yıl önce Şikayet Et
    Gönül dostu, güzel bir insan.... Nur içinde yatsın. Her aydın insanın onu yakından tanımasında fayda var...Allah şefaatine layık etsin...
    Cevapla
  • Hanifi Çifçi 1 yıl önce Şikayet Et
    Allahım Cennetiyle Şereflendirsin Amin İnşaallah
    Cevapla
  • sami 1 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH Rahmet eylesin.
    Cevapla