Fahreddin Paşa kimdir? Fahreddin Paşa nasıl öldü? Biyografisi...

Medine kahramanı ve Çöl kaplanı lakabı ile anılan Fahreddin Paşa'nın hayatı araştırma konusu oldu. Vefatının 74. yılında anılan Fahreddin Paşa'nın biyografisi haberimizde...

Fahreddin Paşa kimdir? Fahreddin Paşa nasıl öldü? Biyografisi...
Fahreddin Paşa kimdir? Fahreddin Paşa nasıl öldü? Biyografisi...
GİRİŞ 24.11.2022 14:09 GÜNCELLEME 24.11.2022 14:09
Bu Habere 34 Yorum Yapılmış

Fahreddin Paşa 1868'de Rusçuk'ta (O dönemde Osmanlı Devleti sınırlarında, şimdi ise Bulgaristan'da) dünyaya geldi.  Tam adı Ömer Fahreddin Türkan'dır. Annesinin adı Fatma Adile, babasının adı Mehmed Nahid'dir. 

Soyadı kanunun gelmesi ile birlikte Türkan soyadını kullanmaya başladı. 93 Harbi'nden sonra ise ailesi birlikte İstanbul'a yerleşti. Eğitimi oldukça önemseyen bir ailede büyüyen Fahreddin Paşa 1881'de Harp Okulu'ndan mezun oldu. Daha sonra Erkan-ı Harbiyye'yi (kurmay subayların yetiştiği) başarı ile tamamladı. 

ASKERİ HAYATI

Erkan-ı Harbiyye'den sonra orduya Yüzbaşı olarak katıldı. Balkan Savaşı esnasında başarısı ile adından söz ettirdi. Osmanlı Devleti'nin Birinci Dünya Savaşı'na katıldığı dönemde ise Musul'da 12. Kolordu Kumandanı olarak görev yapıyordu. 

Askeri kariyerine her geçen gün daha fazla başarı yazdıran Fahrettin Paşa, 1914'te Mirlivalliğe yükseldi. 1915'te ise 4. Ordu Kumandan vekili oldu. Çok sayıda ayaklanmanın bastırılmasında önemli rol oynadı. 

1916'da ise Medine'deki Hicaz Seferi Kuvvetleri Komutanı olarak cenk etti. Öncülük ettiği Medine Müdafaası'nda sahip olduğu kısıtlı imkanlara rağmen başarı sağladı. Medine'yi 2 yıl 7 ay boyunca müdafaa etti. Buradaki başarısından ötürü Medine Kahramanı, Çöl Kaplanı ve Medine Müdafii olarak anılmaktadır. 

24 Eylül 1921'de Milli Mücadele'ye katılmak için Ankara'ya geldi. O dönemde TBMM Kabil Elçisi olarak atandı. Bu görevi boyunca Türk-Afgan dostluğunun gelişmesinde etkin rol üstlendi. Bu görevi 1926'da sona erdi. 

5 Şubat 1936'da ise Türk Silahlı Kuvvetleri'nden tümgeneral rütbesi ile emekli oldu. 

Osmanlı Devleti'ne ait hiçbir belgeyi İngilizler'e teslim etmedi. Ayrıca kutsal emanetlerin İstanbul'a getirilmesine de öncülük etti. Fahrettin Paşa, ömrü boyunca çok sayıda fotoğraf çekti ve büyükçe bir arşiv oluşturdu. Günümüze dek uzanan bu arşiv oldukça büyük bir değere sahip.

FEHREDDİN PAŞA NASIL ÖLDÜ?

Fahrettin Paşa, 22 Kasım 1948'de bir tren yolculuğu esnasında kalp krizi geçirdi. Eskişehir yakınlarında geçirdiği bu krizle hayatını kaybetti. Kabri, Aşiyan Mezarlığı'ndadır. 

YORUMLAR 34
  • bir kul 1 yıl önce Şikayet Et
    Allahım Fahrettin paşa ve ona benzeyen askerlerinden razı olsun.
    Cevapla
  • İbrahimK 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin, her Türk eri ve komutanları senin gibi kararlı ve mücahit olmadıkça ordumuz daimi muzaffer olamaz.
    Cevapla
  • ah OSMANLI 1 yıl önce Şikayet Et
    hep ağlıyorum
    Cevapla
  • abdulbaki 1 yıl önce Şikayet Et
    mekanı cennet olsun. hayatı boyunca çok sayıda fotoğraf çekerek büyük bir arşiv yaptı. bu gün o fotoğraflara paha biçilemez. aynı zamanda osmanlı devletine ait bütün eserleri ve belgeleri de ingilizlere teslim etmedi. bütün kutsal emanetleri de istanbula getirdi. Rabbim onun gibi sübay versin bizlere inşaallah
    Cevapla
  • fb1453 1 yıl önce Şikayet Et
    mekanı cennet olsun. mücahit Fahrettin Paşa
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle