Sütçü İmam kimdir? Sütçü İmam'ın hikayesi nedir? Sütçü İmam'ın hayatı kısaca...

Maraş'ın kurtuluşunda büyük bir direniş gösteren ve Maraş'ta Fransız-Ermeni askerlerine karşı ilk kurşunu atan Sütçü İmam'ın hayatı merak konusu oldu. Peki Sütçü İmam kimdir? İşte, merak edenler için Sütçü İmam biyografisi...

Sütçü İmam kimdir? Sütçü İmam'ın hikayesi nedir? Sütçü İmam'ın hayatı kısaca...
Sütçü İmam kimdir? Sütçü İmam'ın hikayesi nedir? Sütçü İmam'ın hayatı kısaca...
GİRİŞ 29.11.2022 14:17 GÜNCELLEME 29.11.2022 14:17
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Sütçü İmam 1871'de Kahramanmaraş'ta dünyaya geldi. Asıl adı İmam Ali'dir. 'sütçü' lakabıdır. Aslen Kahramanmaraşlı'dır. Annesinin adı Tiyeklioğullarından Emine, babasının adı Kireçcioğullarından Ömer Efendi'dir. 

Geçimini süt satarak sağlıyordu. Lakabı da buradan gelmektedir. Daha sonraları ise Allah rızası maksadı ile Uzunoluk Camii'nin imamlığını yaptı. Bir yandan imamlık diğer yandan sütçülük yapıyordu.

Sonraki dönemlerde ise Belediye'de odacı olarak görev yaptı. Sütçü İmam, Maraş'ın kurtuluşunun ardından bir kalede topçuluk yapmaya başladı. 

SÜTÇÜ İMAM'IN HİKAYESİ

Sütçü İmam (Uzunoluk) Olayı olarak tarihe geçen olay, 31 Ekim 1919'da Maraş Millî Mücadelesi'nin başladığı dönemdedir. Fransa'dan güç alan Ermeniler, Maraş'taki Müslüman kadınlara laf atıp dil uzattı. Maraş'ın Türkler'e ait olmadığını savunan Ermeniler bir de hamamdan çıkan peçeli bir kadına saldırdı. Bunun üzerine vatandaşlar da olaya müdahil olup Müslüman grubu savundu. Olayda Çakmakçı Sait ismindeki bir vatandaş şehit düştü.

Bu olaya şahit olanlardan biri de Sütçü İmam'dı. Yaşananlara sessiz kalamayan Sütçü İmam, işgalci güçlere ateş açtı ve onları etkisiz hale getirdi. Sütçü İmam tarafından atılan o ilk kurşun Maraş’ın kurtuluş mücadelesinin de başlangıcı olarak kabul edilmektedir. 

SÜTÇÜ İMAM NASIL ÖLDÜ?

Sütçü İmam, Maraş'ın kurtuluşunun yıl dönümü münasebeti ile yapılan kutlamaları esnasında 101 pare top atışı yapılırken top aracı çok ısındığı için 21. ya da 22. top atışı sırasında ateş aldı ve toptan bir parça alnına saplandı. Hemen hastaneye kaldırıldı ancak tüm müdahalelere rağmen kurtarılmadı. 

25 Kasım 1922'de, Kahramanmaraş'ta hayatını kaybetti. Kabri, Kahramanmaraş'taki Sütçü İmam Türbesi'ndedir. 

YORUMLAR 16
  • xNaxosBattel 2 ay önce Şikayet Et
    Ruhu şait olsun inşallah
    Cevapla
  • demier 3 ay önce Şikayet Et
    nerde türbesi
    Cevapla
  • arda 6 gün önce Şikayet Et
    kahramanmaraşta
    Cevapla
  • Yusuf Akdeniz 3 ay önce Şikayet Et
    ruhu şait olsun
    Cevapla
  • esmanur 4 ay önce Şikayet Et
    çok güzel
    Cevapla
  • berat baloğlu 4 ay önce Şikayet Et
    Mekanı cennet olsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle