MİT Başkanı İbrahim Kalın kimdir ve aslen nerelidir? İbrahim Kalın'ın eğitimi ve kariyeri

Eskiden Cumhurbaşkanı sözcüsü olarak görev yapan İbrahim Kalın yeni görevinin ardından gündem oldu. Yeni MİT Başkanı İbrahim Kalın'ın hayatı ve kariyeri araştırılmaya başlandı. İşte, merak edenler için İbrahim Kalın'ın biyografisi...

MİT Başkanı İbrahim Kalın kimdir ve aslen nerelidir? İbrahim Kalın'ın eğitimi ve kariyeri
MİT Başkanı İbrahim Kalın kimdir ve aslen nerelidir? İbrahim Kalın'ın eğitimi ve kariyeri
GİRİŞ 11.06.2023 20:43 GÜNCELLEME 11.06.2023 20:43

İbrahim Kalın 15 Eylül 1971'de İstanbul'un Kadıköy ilçesinde dünyaya geldi. Aslen Erzurumlu'dur. Şimdilerde 51 yaşındadır. Kabızal (sebze ve meyveyi üreticisinden pazarcıya ulaştıran kimse) bir babanın, ev hanımı bir annenin evladıdır. Bir kız kardeşi bulunmaktadır. 

Çocukluk dönemini İstanbul'da geçiren İbrahim Kalın, ilk ve orta öğreniminin ardından Alanya Lisesi'ni tamamladı. Sonrasında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünden başarı ile mezun oldu. Daha sonra akademik yolda devam etmek isteyen Kalın, Malezya'da, İslâm düşüncesi ve felsefesi alanında yüksek lisans yaptı.

Daha sonra Amerika'ya gitti ve George Washington Üniversitesi’nde beşerî bilimler ve mukayeseli felsefe alanında doktora yaptı ve 'Doktor' unvanını elde etti. Daha sonra Doçent, 2020'de ise Profesör oldu. Ancak Profesör unvanını kullanmaktan hoşlanmaması ve tercih etmemesi ile bilinmektedir. 

İbrahim Kalın

Georgetown Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi'nde İslam düşüncesi ve İslam-Batı ilişkileri üzerine ders verdi. Bir dönem  Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi'nde akademik çalışmalar yaptı. 

2004'ün sonunda akademik izni dahilinde Türkiye'ye gelen İbrahim Kalın, o dönemde Başbakanlık yapan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Düşünce Kuruluşu' kurmasını istemesi üzerine SETA Vakfı'nı (Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı) kurdu. 5 yıl boyunca da vakfın genel yayın koordinatörlüğünü yaptı. 

Asıl niyeti yeniden yurtdışındaki üniversiteye dönmekti ancak Türkiye'de kalmaya karar verdi. 2009'da Başbakan Müşaviri olarak göreve başladı. 

İbrahim Kalın'ın biyografisi

İbrahim Kalın, çok sayıda kitap yazdı. İslam ve Batı başlıklı kitabı ile Türkiye Yazarlar Birliği tarafından Fikir Ödülü'ne layık görüldü. 2011'de Ahmet Yesevi Üniversitesi'nde çalışmaya başladı. 2019'dan sonra ise  İbn Haldun Üniversitesi’nde İslam Felsefesi alanında dersler verdi. 

SİYASİ HAYATI

Hayatı boyunca herhangi bir siyasi partinin içinde aktif olarak çalışmayan İbrahim Kalın Devlet bünyesinde birçok görev aldı. İşte İbrahim Kalın'ın bugüne dek Devlet görevleri: 

  • 2009 - Dış Politikadan Sorumlu Başbakan Müşaviri (Ahmet Davutoğlu'ndan sonra) 

  • 2012 - Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı

  • 2012 - Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği

  • 2014 - Cumhurbaşkanı Sözcüsü

  • 2023 - MİT Başkanı

 İbrahim Kalın'ın siyasi hayatı

SANAT HAYATI

İbrahim Kalın'ın, son yıllarda insanların zihninde oluşan alışılagelmiş 'Devlet Adamı' 'Siyasetçi' kalıbının haricinde bir sanatçı kimliği de bulunmaktadır. Müziğe olan ilgisi ortaokulda olduğu yıllarda başladı. O dönemde gitar ve saz çaldı. Hala türkü söyleyip saz çalmaktadır. Youtube'de de yayınlanan birçok müzik klibi bulunmaktadır. 

İbrahim Kalın'ın biyografisi

Ayrıca basketbol oynamayı ve profesyonel olarak fotoğraf çekmeyi de çok sevmektedir. 

İBRAHİM KALIN'IN KİTAPLARI

  • Açık Ufuk

  • İslam ve Batı

  • Varlık ve İdrak: Molla Sadra'nın Bilgi Tasavvuru

  • Akıl ve Erdem: Türkiye'nin Toplumsal Muhayyilesi

  • Ben, Öteki ve Ötesi: İslam-Batı İlişkileri Tarihine Giriş

  • Enine Boyuna Türkiye

  • İslamofobi: 21. Yüzyılda Çoğulculuk Sorunu

  • Barbar Modern Medeni

  • Perde ve Mana

  • Gök Kubbenin Altında

İBRAHİM KALIN'IN EŞİ

İbrahim Kalın 1992'de Neriman Kalın ile evlendi. Hala devam eden bu evliliğinden 3 çocuğu bulunmaktadır. Bir kızı avukat, bir kızı Uluslararası İlişkiler uzmanı, diğer kızı ise lise öğrenicisidir. 

İbrahim Kalın'ın eşi