Mustafa Şentop kimdir ve nerelidir? Mustafa Şentop'un eğitimi...

Eskiden TBMM Başkanı olarak görev yapan Mustafa Şentop'u hayatı ve kariyeri oldukça merak edildi. Peki Mustafa Şentop kimdir? İşte, araştıranlar için Mustafa Şentop'un biyografisi...

Mustafa Şentop kimdir ve nerelidir? Mustafa Şentop'un eğitimi...
Mustafa Şentop kimdir ve nerelidir? Mustafa Şentop'un eğitimi...
GİRİŞ 08.08.2023 16:40 GÜNCELLEME 08.08.2023 16:41

Mustafa Şentop, 6 Ağustos 1968'de Tekirdağ'da dünyaya geldi. Aslen Tekirdağlı'dır. Şimdilerde 54 yaşındadır. Annesinin adı Nazire, babasının adı Ahmet'tir. 

Çocukluk dönemini Tekirdağ'da geçiren Mustafa Şentop, ilk ve orta öğreniminin ardından Tekidarğ İmam Hatip Lisesinden mezun oldu. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni başarı ile tamamladı. Daha sonrasında ise Marmara Üniversitesi'nde Kamu Hukuku üzerine yüksek lisans yaptı. 

Şentop, akademik kariyer yapmaya devam ettiği dönemde, 1993'te Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde Araştırma Görevlisi oldu. Üniversitede bulunduğu

Akademik yolda devam etme kararı alan Mustafa Şentop, 2002'de Doktor, 2005'te Doçent, 2011'de ise Profesör oldu. 

Mustafa Şentop

MUSTAFA ŞENTOP'UN SİYASİ HAYATI

Mustafa Şentop, AK Parti'nin içinde aktif olarak çalışan isimler arasında. Uzun yıllar boyunca AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu üyesi olarak çalışmalara yürüttü. 

2012'de ise AK Parti Genel Başkan Yardımcısı oldu. Bu görevine 2015'e kadar devam etti. 2023 genel seçimlerinde ise milletvekili adayı olmadı. 

Mustafa Şentop'un biyografisi

MİLLETVEKİLİ OLDU

Mustafa Şentop, 2011 Genel Seçimlerinde AK Parti İstanbul'dan milletvekili adayı olarak çalışmalar yaptı. Seçimde başarı elde ederek 24. dönem milletvekili oldu. Sonraki yılda da İstanbul'dan milletvekili (Haziran 2015 ve Kasım 2015) oldu.

Bu dönemlerde Anayasa Komisyonu Başkanvekilliği de yaptı. 2018'de ise AK Parti Tekirdağ milletvekili olarak meclisteki koltuğunda oturdu. 

TBMM Başkanı Mustafa Şentop

TBMM BAŞKANI OLDU

Tekirdağ milletvekilliği yaptığı dönemde TBMM Başkanvekili olarak görev üstlendi. 8 Temmuz 2018 ile 24 Şubat 2019 arasında bu görevine devam etti.

24 Şubat 2019'da ise Binali Yıldırım'ın ardından Türkiye Büyük Millet Meclisinin 29. Başkanı olarak seçildi.2020'de ise yeniden TBMM Başkanı oldu. Bu görevi 2023'te sona erdi. 

Ayrıca, Ekonomik İş Birliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanlığı,
Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanlığı ve 
Güney Doğu Avrupa İş Birliği Süreci Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanlığı da yaptı.  

MUSTAFA ŞENTOP'UN EŞİ

Mustafa Şentop, Noterlik yapan Sabriye Şentop ile evlidir. Dala devam eden bu evliliğinden 4 çocuğu bulunmaktadır. 

Mustafa Şentop ve ailesi

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL