Hüda Kaya kimdir ve nerelidir? Neden tutuklandı? Hüda Kaya'nın biyografisi

Hüda Kaya tutuklanmasının ardından gündem oldu. Bunun üzerine Hüda Kaya ile ilgili bilgiler araştırılmaya başlandı. İşte merak edenler için Hüda Kaya'nın bilinmeyen hayatı...

Hüda Kaya kimdir ve nerelidir? Neden tutuklandı? Hüda Kaya'nın biyografisi
Hüda Kaya kimdir ve nerelidir? Neden tutuklandı? Hüda Kaya'nın biyografisi
GİRİŞ 03.11.2023 09:01 GÜNCELLEME 03.11.2023 09:01
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Hüda Kaya 9 Ekim 1960'ta İstanbul'da dünyaya geldi. Aslen Sinop Boyabatlıdır. Şimdilerde 63 yaşındadır. 

Çocukluk dönemini İstanbul'da geçiren Hüda Kaya'nın annesi küçük yaşlarda ayrıldı. Annesinden uzakta büyüyen Kaya, eğitim hayatına da burada devam etti. Iraklı bir Türk vatandaşı ile 9 yıl süren bir evlilik yaptı. 

Hayatının ilerleyen dönemlerinde Malatya'ya yerleşti. Ayrıca 28 Şubat sürecinde ortaya çıkan başörtü yasağına karşı çıktığı gerekçesi ile 3 kızı ile birlikte idam talebi ile yargılandı.

Hapis sürecinden sonra ailesi ile birlikte Pakistan'a yerleşti. Burada bir yıl kaldıktan sonra İstanbul'a geri döndü. Yargıtay'ın davaları onaylaması ile yeniden hükümlü olarak hem kendisi hem de kızları cezaevine girdi. 

Hapis cezası tamamlandıktan sonra kızı Nurulhak'ı Bandırma'daki bir trafik kazası sonucunda kaybetti. 2011'de ise oğlu Muhemmed Cihad PKK üyeliğinden tutuklu yargılandı. 

Ürdün, Sudan, Pakistan, İran, Keşmir, Lübnan ile Filistin mülteci kamplarında çalışmalarda bulundu. Kardelen Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği'nin kurulmasına öncülük etti.

Aynı zamanda Mazlum-Der İstanbul şubesinin ilk üyelerinden biri olan Hüda Kaya, Uluslararası Müslüman Kadınlar Birliği (IMWU) üyesi, Demokratik İslam Kongresi Şura Meclisi üyesi ve Türkiye delegesidir.

SİYASİ HAYATI

Hüda Kaya HDP'nin içinde akit olarak çalışmalar yürüttü. 25., 26. ve 27. Dönem HDP İstanbul Milletvekili olarak mecliste yer aldı. Parti içinde 2 dönem boyunca MYK'da faaliyet yürüttü. 

HÜDA KAYA NEDEN TUTUKLANDI?

Hüda Kaya, 6-8 Ekim 2014'te düzenlenen, Kobani eylemlerine (36 kişinin öldürüldüğü, alıkoyma, hırsızlık, Türk Bayrağının yakılması ve yağmalamanın yaşandığı) ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında 'Devletin Birliğini ve Ülke Bütünlüğünü Bozma, var olan veya var sayılan suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güçten yararlanılarak yol kesmek suretiyle terör örgütüne yarar sağlama, cebir tehdit ve hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, bir suçu gizlemek veya başka bir suçun delillerini gizlemek ya da yakalanmamak amacıyla öldürme' suçlarından tutuklandı. 

YORUMLAR 18
  • Çai Çen 5 ay önce Şikayet Et
    Bu insanlar başörtüsü olayında ön plana çıkmış olsalar da ŞİA inancına yakın insanlar. Ayrıca müslüman bir insanın PKK ile ne işi var, PKK nı yönettiği bir partide ne işi var. Laik devlet yıkılsında ne olursa olsun zihniyetine sahipler. Halbuki 100 yıl önce Şeriat ile yönetilen bir devletimiz vardı ve belki de 100 yıl sonra yine böyle olacak. Kısacası ALLAH şaşırtmasın.
    Cevapla
  • misafir 5 ay önce Şikayet Et
    pakistana yerlesince kesgem bir dahada türkiyeye koymasalardi
    Cevapla
  • YUNUS ASLAN 5 ay önce Şikayet Et
    Müslüman terörist olamaz, terörist Müslüman olamaz. Rabbim Türk-Kürt kardeşliğini pekiştirsin, PKK'yı kahreylesin, amin.
    Cevapla
  • Adalet 5 ay önce Şikayet Et
    nıhayet adalet yerını buldu.terorle arasına mesafe koymayan er yada gec turk adaletı ıle tanısacaktır.turk adaletı onunde hesap verecektır.umarım en agır cezayı alır.
    Cevapla
  • ferhat 5 ay önce Şikayet Et
    Sanırım bu dünyada adalet yok her şey büyük mahkemeye kaldı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle