Boynunuzda kaşıntı varsa dikkat!

Vücudumuzun en hassas bölgelerinden biri olan boyun bölgesinde kaşıntı ve kızarıklık varsa dikkat!

Boynunuzda kaşıntı varsa dikkat!
Boynunuzda kaşıntı varsa dikkat!
GİRİŞ 10.01.2017 11:49 GÜNCELLEME 10.01.2017 11:49

Tüm yıl boyunca cildimizin en çok açıkta olan bölgelerinden biri de boyundur. Yazın güneşe maruz kalmaktan, yılın tüm dönemlerinde ise farklı sebeplerle boyun bölgesinde cilt hasarı görülebilir.

Boyunda kaşıntılı kızarıklıklar bu bölgede oluşabilen şikâyetlerden biridir ve genellikle ağrılı değildirler.
Kaşıntılı bir döküntü veya boyunda dermatit yine de kişiyi huzursuz edebilir ve görsel olarak hoşa gitmeyebilir.

Bu problemle ilgili en geçerli öğüt kaşımamanız gerektiği olacaktır. Bölgeyi kaşımak daha çok tahriş ederek bakterilerin deride enfeksiyona sebep olmasına yol açabilir.   


Boyunda kaşıntılı kızarıklıkların sebebini anlamak için ilk önce tahriş edici maddelerin varlığı kontrol edilmelidir. Boyunla temas halinde olan tahriş edici maddeler kontakt dermatite yol açabilirler. Bu gibi bazı nesneler, yün bir atkı veya yaka, keskin kenarları olan bir aksesuar veya mücevher, deterjan veya saç boyası gibi cilt hücrelerini tahriş edebilecek tüm kimyasal maddelerdir.


Güçlü tahriş edici maddeler temastan kısa süre sonra etkisini gösterirken, daha hafif olanlar, uzun süre temas ettikten sonra belirtilerin görülmesine yol açabilirler. Bu tip dermatit vakalarında tahriş olmuş cildin yüzeyi nem kaybederek kurur, bu da kaşıntıya ve kızarıklığa yol açar. Bazı cilt türleri bu probleme daha yatkın olabilir.


Alerjik kontakt dermatit denilen bir başka kontakt dermatit türünde, vücut tehdit olarak algıladığı bir maddeye karşı reaksiyon verir. Bu reaksiyonun bir parçası olarak bölgedeki hücreler histamin salgılarlar.


Histamin kan damarlarının geçirgenliğini artırınca, beyaz kan hücrelerini bulunduran vücut sıvıları kan damarlarından dışarı geçerek ilgili bölge üzerinde etkiye sebep olurlar. Bölgede şişme ve tahriş görülür ve boyunda kaşıntılı kızarıklıklar ortaya çıkabilir.


Boyuna sıkılan bazı parfümlerin içindeki maddeler, boyuna değen kıyafetlerin bu bölgesinde bulunabilecek lastikler, kolyelerde kullanılan nikel gibi metaller alerjen etkiye sebep olabilen maddelerdir.


Parfümler bazen boyuna sıkıldığında hiçbir probleme sebep olmazken, güneşe maruz kaldığında aynı parfümün boyunda kaşıntılı kızarıklıklara yol açtığı görülebilir. Bu duruma alerjik fotokontakt dermatit adı verilir.


Probleme sebep olan hem alerjene maruz kalınması, hem de güneşin UV ışınlarının alınmasıdır. Koruyucu olacağı düşünülse bazı alerjik fotokontakt dermatit vakalarına güneş kremlerinin kendisi sebep olur, çünkü içindeki kimyasallar ve parfümler alerjen etki yapabilmektedir.

KAYNAK: HEMEN SAĞLIK
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Fiat Topolino Türkiye’de 449 bin TL’den satışa çıktı! İşte özellikleri...
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu