Üç aylarda yapılacak ibadetler tutulacak oruçlar: Recep, Şaban, Ramazan ayında kılınacak namazlar...

İslam aleminin en kıymeti ayları olan üç aylar, Allah'ın rahmetini ve merhametini kullarının üzerinden eksik etmediği aylar olarak bilinir. İslam alimlerine göre ibadet mevsimi olarak nitelendirilen üç aylarda, günahların affedilmesi ve duaların kabul edilmesi için yapılabilecek bütün ibadetlerin yapılması tavsiye edilir. Peki Recep ve Şaban orucu kaç gün tutulur?

GİRİŞ 02.02.2022 13:37 GÜNCELLEME 03.02.2022 10:44
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

En mübarek üç ay olan Recep, Şaban ve Ramazan ayları, ibadetlerin Allah katında kabul edildiği, Allah'ın nurunun her bir canlı üzerinde olduğu İslam aleminin en kıymetli aylarıdır. Üç ayların yaklaşmasıyla birlikte üç aylarda yapılacak ibadetlerin neler olduğu, özellikle üç aylarda yapılması faziletli olan duaların neler olduğu araştırılmaya başlandı. İşte üç aylar boyunca yapılması faziletli olan üç aylar...

REGAİP KANDİLİ MESAJLARI 2022! Dualı ve Hadisli en anlamlı resimli kandil mesajları!REGAİP KANDİLİ MESAJLARI 2022! Dualı ve Hadisli en anlamlı resimli kandil mesajları!

Üç Aylarda Yapılacak İbadetler

Üç ayların gelmesiyle birlikte üç ayları verimli geçirmek ve Allah'ın rızasını kazanmak adına her günü ibadetle ve dua ile değerlendirmek tavsiye edilir. Her Müslümanın üzerine vazife olan farz ibadetler dışında üç aylarda Peygamber Efendimiz (s.a.s)'in sünnetlerini yerine getirme, duaların kabul edilmesi ve günahların affedilmesi için nafile ibadetlere de ağırlık verilmesine özen gösterilmesi İslam alimleri tarafından önerilir. 

  • Oruç Tutmak

Peygamber Efendimiz (s.a.s), her pazartesi ve perşembe günleri oruç tutmayı adet haline getirdiğinden üç aylarda imkanı ve sağlığı el verenlerin pazartesi ve perşembe günleri oruç tutması önerilir. Oruç ibadetini daha çok idrak etmek isteyenler ise imkanları el verdikçe oruç tutmaları tavsiye edilir. Üç aylarda oruç tutmanın faziletleri ise kişi, nefsini terbiye etmek ve Allah rızasını kazanmak üzere tuttuğu oruçta Allah'ın rahmetine ve bereketine inşallah nail olur.

Üç aylar mesajları! 2022 Recep, Şaban ve Ramazan aylarında kullanılabilecek resimli sözler…Üç aylar mesajları! 2022 Recep, Şaban ve Ramazan aylarında kullanılabilecek resimli sözler…

  • Namaz Kılmak

Günde 5 vakit namaz kılmak her Müslüman kişinin üzerine vazife farz ibadettir. Üç aylar boyunca farz olan namaz ibadetleri dışında nafile kaza namazlar, kuşluk namazı, teheccüd namazı, kuşluk namazı gibi nafile namazlarının kılınması çok kıymetlidir. En önemli ibadetlerden biri olan namaz ibadetine üç aylar boyunca ayrıca ehemmiyet gösterilmesi duaların kabul edilmesi ve Allah'ın rızasını kazanmak için çok kıymetlidir. Üç ayların ilk cuma gecesi Regaip Kandili olarak idrak edilir. Regaip gecesinde kılınacak namaz:

Akşam namazının kılınmasının ardından 12 rekat nafile namaz kılınır. Namaza niyet edip başladıktan sonra her rekatta Fatiha suresini okuduktan sonra 3 defa Kadir suresi, 12 defa da İhlas Suresi okunur. 2 rekat tamamlandıktan sonra tayyihat, salli - barik ve rabbena duaları okunup selam verilir. 

3 aylarda çekilecek zikirler nelerdir? Recep ayı tesbihleri...3 aylarda çekilecek zikirler nelerdir? Recep ayı tesbihleri...

Namaz tamamlandıktan sonra 70 defa 'Allahumme salli alâ seyyidinâ Muhammedinin nebiyyil ümmiyyi ve alâ âlihi ve sahbihi ve sellim.' duası okunur ve secdeye gidili. Secde de 70 defa 'Sübbuhun Kuddüsün Rabbüna ve Rabbülmelaiketi verruh' duası okunur. Secdeden kalktıktan sonra yine 70 defa 'Rabbigfir verham vetecevez amme teğlemü inneke entel eazzul ekram.' duası okunur ve son olarak yine secdeye gidilir. Secdede 70 defa 'Sübbuhun Kuddüsün Rabbüna ve Rabbülmelaiketi verruh' duası okunduktan sonra Regaip namazı tamamlanmış olur. 

Üç Aylarda Yapılacak İbadetler

  • Kuran-ı Kerim Okumak

Üç aylar boyunca Kuran-ı Kerim okumak ve hatta hatmetmek çok faziletlidir. Allah'ın emir ve yasaklarını anlamaya çalışmak, O'nun nurundan istifade etmek üç aylarda yapılabilecek en kıymetli ibadettir. Günahların affedilmesi için üç aylarda düzenli olarak her gün Kuran-ı Kerim'i okunması çok faziletlidir. Üç aylarda okunacak dua...

Arapça Okunuşu:

Türkçe Okunuşu: 

Allahümme barik lena fi Recebe ve Şaban ve belliğna Ramazan...

Türkçe Meali: 

Ey Rabbim! Bize Receb’i ve Şa’ban’ı mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.

  • Salavat Getirmek

Peygamber Efendimiz (s.a.s)'i salavatlarla anmak dünya hayatındaki arzuların kabul edilmesine rivayet edilir. Her cuma günü salavat getirmek, günahların affedilmesi, duaların kabul edilmesine vesile olur. Bunun dışında her gün salavat getirmeyi alışkanlık haline getiren kişinin Peygamber Efendimiz (s.a.s)'e cennette komşu olacağı rivayet edilmektedir. Üç aylarda okunacak salavatlar:

  • Allahümme salli ala Muhammedin ve ala ali Muhammed

  • Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ve sellim

  • Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin tıbbil’kulubi ve devaiha ve afiyetil, abdani ve şifaiha ve nuril’ebsari ve ziyaiha ve ala alihi ve sahbihi ve sellim

  • leyhissalatu vesselam 

Regaip kandili hangi güne denk geliyor? 2022 Regaip kandilinde kılınacak namaz ve okunacak sureler...Regaip kandili hangi güne denk geliyor? 2022 Regaip kandilinde kılınacak namaz ve okunacak sureler...

  • Zikir ve Tesbih

Allah'ı zikretmek, Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak için yapılması en faziletli ibadetlerden biridir. Zikir çekmeyi alışkanlık haline getirenlerden şeytan uzaklaşır. Kişinin kalbine yumuşaklık gelir, üzüntülerinden kederinden kurtulur. Üç aylar boyunca Allah'ı zikretmek ise üç aylar gibi kıymetli zamanları daha da faziletli hale getirir. Üç aylar boyunca her gün okunması çok faziletli olan zikirler:

  • Üç aylar boyunca her gün 'La ilahe illallah Muhammeden Resulullah' 100 defa okunur.

  • Recep ayının ilk on günü boyunca 'Sübhana’llahi’l-hayyil-kayyum' 100 defa,

  • Recep ayının ikinci 10 günü 'Sübhana’llahi’l-ehadi’s-samed' 100 defa,

  • Recep ayının son 10 günü ise 'Sübhana’llahi’l-gafuri’r-rahim' 100 defa zikirleri çekilir...

YORUMLAR 11
  • Abdi Serdar 2 yıl önce Şikayet Et
    ÜÇ Aylarda yapılacak en büyük ZİKİR, ALLAH'ın Emirlerine , FARZ ve Yasaklarına - AZABINDAN KORKARAK - İTAAT Etmek, KUL HAKKINA Riayet Ederek İBADET YAPMAKTIR. Zira, Allah, " İttakullahe ve Atıy'uh " buyuruyor.
    Cevapla
  • mehmet mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    bir müslümanın 7/24 her anı bu istikamet üzere olmalıdır. sadece üç aylar için değil.
    Cevapla
  • yeloğlu 2 yıl önce Şikayet Et
    üç aylar ,beş aylar diye bir şey yok.Uydurmayın.Eğer Ramazan ayı dışında önemli ay arıyorsanız Kuranın bildirdiği Haram Aylara bakın ve gereğinin yapılması için mücadele edin.
    Cevapla
  • ümmet 2 yıl önce Şikayet Et
    doğru söyledin kardeş
    Cevapla
  • Osm 2 yıl önce Şikayet Et
    Bize Kuran yeter diyen zavallılar hemende çıkmış piyasaya. Söylediğiniz ibadetlerin çok büyük faziletli amellerdir yazdığınız için kutluyorum kanal 7.
    Cevapla
  • Passat 2 yıl önce Şikayet Et
    Bize Tavrat Incilde yeter.
    Cevapla
  • pusula 2 yıl önce Şikayet Et
    sayıyla dua okuma modası , insan rabbine sayarak ibadet etmez , gönülden sayısız şükreder
    Cevapla
  • Adil 2 yıl önce Şikayet Et
    Uydurduğunuz veya zaten uydurulmuş olup başka yerlerden c+p yaptığınız (bazı) namazların kaynaklarını da belirtir misiniz? Lütfen!
    Cevapla
  • Yasin 2 yıl önce Şikayet Et
    Kuran’ı yeterli bulmayıp, teslimiyeti başka yerlerde arayanlar ancak saparlar ve önceki ümmetlerin yolunu takip etmiş olurlar. Tüm gelmiş peygamberlerin öncelikli mücadelesi şirk olmuştur, tüm toplumların çürümesi ve topluca battığı bataklık yine bu şirk belası olmuştur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem
Bahçesini çapaladı, altın fışkırdı