Berat Kandili ne zaman? 2022 Berat Kandili hangi güne denk geliyor? Şaban Ayı…

İslam coğrafyasının önemli günlerinden Berat Kandili için geri sayım başladı. Hazreti Muhammed (s.a.s) Efendimizin, “Şaban benim ayımdır” demesi gibi Berat Kandili de Şaban ayının ortasına denk geliyor. Bu manevi günde oruç tutulup ibadet edilmektedir. Özellikle, İmam Gazali tarafından Berat Kandili namazının nasıl kılınması gerektiği aktarılmıştır. Peki, Berat Kandili 2022 yılında ne zaman ve hangi güne denk geliyor?

Berat Kandili ne zaman? 2022 Berat Kandili hangi güne denk geliyor? Şaban Ayı…
Berat Kandili ne zaman? 2022 Berat Kandili hangi güne denk geliyor? Şaban Ayı…
GİRİŞ 15.03.2022 18:22 GÜNCELLEME 15.03.2022 18:22

Müslümanların günahlarından arındığı Berat Kandili gününe az bir süre kaldı. Türkiye’de ve İslam coğrafyasında bugüne özel namaz kılınıp oruç tutulmaktadır. Adından da anlaşılacağı üzere, Berat Kandili; kişinin günahlarından arınacağına inandığı bir gündür. Hadis-i Şeriflerde bu manevi günün Şaban ayının ortasına denk geldiği aktarılmıştır. Ünlü İslam alimlerinden Tirmizi ve İbn Mace de, Efendimizin (s.a.s) Berat Kandili hakkında söylediği Hadisleri eserlerinde günümüze ulaşmıştır. Hatta bu Hadislerden en bilineni “Kelb kabilesinin koyunlarının kılları kadar Müslümanın bağışlandığına” ilişkin olanıdır. Tabiin çevresinden bazı alimler de, Kur’an-ı Kerim’in bu mübarek günde tamamen indiğini ileri sürmüştür. Peki, Berat Kandili ne zaman? İşte, 2022 Berat Kandili tarihi…

Berat Kandili ne zaman ve hangi gün?

Berat Kandili Ne Zaman ve Hangi Güne Denk Geliyor?

Berat Kandili, 2022 yılında 17 Mart Perşembe gününe denk gelmektedir. Bu tarih, aynı zamanda mübarek Şaban ayının ortanca günüdür. Tirmizi, Şavm adlı eserinde; İbn Mace de İkametü’s Salat adlı kitabında Peygamber Efendimizin: “Allah Teâlâ -rahmetiyle- şâbanın on beşinci gecesi dünya semasında tecelli eder ve Kelb kabilesi koyunlarının kılları sayısından daha fazla kişiyi bağışlar” diye aktardığını yazmıştır. Başka Hadis-i Şeriflerde de Şaban ayının 15’inci gününde Berat Kandili olduğu bilgisi mevcuttur.

Berat Kelimesi Ne Anlama Geliyor?

Zamanla Türkçe’de de yer edinen Berat kelimesi, aslen Arapça kökenlidir. Arapça’da “berae/beraet” kelimesi olarak geçer. Anlamı, iki şey arasında hiçbir bağlantı olmaması ve insanın bir yükümlülüğünden kurtulmasıdır. Ayrıca, yine insanın bir yükümlülüğünün bulunmaması anlamına da gelir. Müslümanlar, Allah’ın (c.c.) bu mübarek gecede kullarının günahlarını affettiği düşüncesini benimseyerek, bu geceye Berat adını vermiştir.

Berat Kandili namazı

Berat Kandili Namazı Nasıl Kılınır?

İslamiyet’in ünlü alimlerinden İmam Gazali, yüz rekatlık Berat Kandili namazını aktaran bir isimdir. Gazali’nin aktardığı bilgilere göre, Berat Kandili namazının her rekatında bir Fatiha Suresi ile 10 İhlas Suresi okunur ve 100 rekat boyunca namaz kılınır. Bunun dışında, her rekatta 1 Fatiha Suresi ve 100 İhlas Suresi ile namazın kılınabileceğini de aktarmıştır.

Berat Kandilinde Ne Yapılır?

  • Oruç tutulur,

  • Tespih çekilir,

  • 100 rekatlık namaz kılınır,

  • Dua edilir,

  • Sadaka verilir,

  • Yetimlere yardım yapılır,

  • Salavat getirilir,

  • Kandil simidi alınır.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kız kardeşiyle ayrı düşen küçük Kerem'in duygulandığı anlar yürekleri dağladı...
Kaza yapan İsrailli bakan Ben Gvir'in kaburgaları kırıldı