Göz damlası orucu bozar mı? Diyanet göz damlası Ramazan orucu fetvası!

Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre göz damlası orucu bozar mı? İlkbahar mevsiminde olmamız sebebiyle alerjik hastalıklarda artış yaşanıyor. Sadece alerjik hastalıkla bağlantılı olmayıp, diğer durumlardan ötürü göz damlası kullanan ve oruç tutan bireyler bulunuyor. Bu sebeple, göz damlasının orucu bozup bozmayacağı araştırılıyor. İşte, Diyanet'in göz damlası kullanımına ilişkin resmi internet sitesi üzerinden yayınladığı fetva...

Göz damlası orucu bozar mı? Diyanet göz damlası Ramazan orucu fetvası!
Göz damlası orucu bozar mı? Diyanet göz damlası Ramazan orucu fetvası!
GİRİŞ 14.04.2022 23:40 GÜNCELLEME 14.04.2022 23:41

Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre göz damlası kullanmak orucu bozar mı? Ayların en şereflisi, on bir ayın sultanı Ramazan-ı Şerif yurt genelinde büyük bir heyecan ile karşılandı. Cuma günü ilk teravih namazı kılınırken, Cumartesi günü de ilk oruç için sahura kalkılacak. Oruç tutan kişiler arasında göz hastalığı bulunan insanlar da yer alıyor. Çoğu kez alerji kaynaklı olmakla beraber öteki görme hastalıklarında da göz damlası sıklıkla kullanılan bir ilaç türüdür. Bazı tedavi yöntemlerinde bir damla, bazı tedavilerde de her göze iki damla verilir. Orucu bozan en temel unsur da dışarıdan alınan temel gıda ve mineral olması sebebiyle göz damlasının orucu bozup bozmadığı araştırılıyor. Peki, göz damlası orucu bozar mı? İşte, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın konuya ilişkin yayınladığı fetva…

Kusmak orucu bozar mı? İstifra etmek Ramazan ayı orucunu tehlikeye düşürür mü? Kusmak orucu bozar mı? İstifra etmek Ramazan ayı orucunu tehlikeye düşürür mü?

Göz damlası orucu bozar mı?

Diyanet Göz Damlası Orucu Bozar Mı Fetvası

Göz damlası orucu bozmaz. Bunun sebebi, damla içerisindeki ilaç miktarının oldukça az olmasından ileri gelmektedir. Her damlada, bir mililitrenin 20’de 1’i ölçütte ilaç bulunur. Ayrıca, göze akıtılan bir damlanın tamamı burun ile gözün birleştiği boşluktan mukoza ve diğer gözenekler aracılığıyla vücuda alınmaz. Çünkü bu damlalar akıtıldığı anda insan, irade dışı refleksi ile gözünü açıp kapatır. Yani, damlanın yarısı kirpik vasıtasıyla dışarı atılır. Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu, bu değerlendirmeyi göz önünde bulundurarak göz damlasının orucu bozmayacağı yönünde fetva vermiştir.

Diyanet göz damlası Ramazan orucu bozar mı fetva

Ayrıca, göz damlası insanın nefsini kabartan bir ürün veya besin değildir. Temelde ilaç olarak geçer. Vücuda alınması da gerek miktar açısından gerekse insan nefsi anlamında önemsiz olarak değerlendirilir. İnsan, bir mililitrenin 20’de 1’i boyuttaki ilaçtan ötürü günlük besin ihtiyaçlarını karşılayamaz. Ek olarak, göz damlasının gün içerisinde kullanılmasının gerektiği elzem durumlar da vardır. Nisan ayı ile başlayan bahar mevsiminden ötürü alerjisi bulunan kimseler tekrar göz damlası kullanımına yönelmektedir. Diyanet, oruçlu bir insanın göz damlası kullanmasında bir sakınca görmemiştir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kamuda tasarruf dönemi! İlk etapta bin araç satılacak
DEM Parti Batman il binasında skandal görüntüler! Terör köşesi oluşturmuşlar