Cuma Hutbesi (13 Mayıs) - Diyanet Cuma Hutbesinin Tam Metni

Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından, 13 Mayıs Cuma günü tüm hutbelerde imam-hatipler tarafından seslendirilecek Cuma Hutbesi yayınlandı. Yeni haftanın konusu ise, "İş ve Çalışma Ahlakı" oldu. Bu minvalde, bir Hadis-i Şerif ile bir Ayet-i Kerimeden faydalanıldı. İşte, 13 Mayıs Diyanet Cuma Hutbesi metni...

Cuma Hutbesi (13 Mayıs) - Diyanet Cuma Hutbesinin Tam Metni
Cuma Hutbesi (13 Mayıs) - Diyanet Cuma Hutbesinin Tam Metni
GİRİŞ 12.05.2022 14:24 GÜNCELLEME 12.05.2022 14:24

Her hafta olduğu gibi bu hafta da Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Perşembe günü itibariyle Cuma Hutbesi internet ortamında yayınlandı. Kurulun resmi internet sitesinden paylaşılan metnin konu başlığı ise, "İş ve Çalışma Ahlakı" oldu. İşveren, işçi; tüccar ve esnaflar dahil olmak üzere, iş dünyasındaki inceliklere; ticaretin helal-haram çizgisindeki yerine değinildi. Ayrıca, ünlü hadis alimlerinden İbn Mace'nin aktardığı bir Hadis-i Şerif ile, Necm Suresinden bir Ayet-i Kerime kaynakça olarak kullanıldı. İşte, Diyanet 13 Mayıs Cuma Hutbesi metni...

Diyanet Cuma Hutbesi Metni 13 Mayıs 

İş ve Çalışma Ahlakı

Muhterem Müslümanlar!

Yüce dinimiz İslam, helal ve meşru yollardan rızık kazanmayı emreder. Bu uğurda gösterilen çabayı, harcanan emeği, dökülen alın terini mukaddes görür. Allah rızası gözetilmeyen, helal-haram çizgisine riayet edilmeyen, yalan, aldatma ve haksızlık içeren her türlü iş ve ticareti ise yasaklar.

Aziz Müminler!

Her alanda olduğu gibi çalışma hayatında da bir ahlak vardır. İslam’ın iş ve ticaret ahlakının temeli doğruluktur, dürüstlüktür. Helal-haram duyarlılığıdır. Emeğe ve alın terine saygıdır. İnsan haysiyetini ve kamu hukukunu korumak, can güvenliğini tehlikeye atmamaktır.

Kıymetli Müslümanlar!

Kimimiz işçi kimimiz işveren, kimimiz çiftçi kimimiz tüccar; her birimiz emek ve fedakârlıkla dokunuyoruz birbirimizin hayatına. Hangi görevde olursak olalım İslam’ın iş ve ticaret ahlakını kuşanma sorumluluğumuz vardır. İş ve ticaret hayatında işverene düşen, huzurlu bir çalışma ortamı sağlamaktır.

Resûlüllah (s.a.s)’in “Çalışana ücretini alın teri kurumadan önce veriniz.” buyruğunca emeğin karşılığını tastamam ödemektir. Çalışanlarla kardeşçe, insaflı, sıcak ve samimi bir ilişki kurmaktır. İbadet ve dinlenme gibi ihtiyaçları için gerekli imkânları sunmaktır. Çalışanlarının sağlığını ve hayatını korumak, iş güvenliğine yönelik bütün tedbirleri almaktır.

Değerli Müminler!

İş ve ticaret hayatının işçiye ve memura yüklediği sorumluluklar da vardır. İşçi ve memur, Peygamberimiz (s.a.s)’in tavsiyesine uygun olarak işini sağlam ve güzel yapar. Verimli ve kaliteli iş üretir. Çalıştığı yeri, eşya ve malzemeleri kendi malı gibi korur. İş güvenliği ile ilgili kurallara titizlikle riayet eder. Kendisinin ve çalışma arkadaşlarının hayatını tehlikeye atmaz.

Diyanet, "İş ve Çalışma Ahlakı" hutbesi

Aziz Müslümanlar!

Geliniz, çalışma hayatımızda Din-i Mübin-i İslam’ın hayat veren ilkelerine sımsıkı sarılalım. İşimizin ve ticaretimizin hakkını verelim; helal lokma uğrunda alın teri dökelim. Çalışma ve helal kazançla hayatımıza bereket ve huzur katalım. İş ve ticaret ahlakına riayet edenlerin hem nafakalarını helal yoldan temin edeceğini hem de Rabbimizin rızasına nail olacağını unutmayalım.

Sözlerimi, hutbemin başında okuduğum Ayet-i Kerimelerin meâliyle bitiriyorum: “İnsan için ancak çalışmasının karşılığı vardır. Çabası görülecek ve çalışmasının karşılığı kendisine mutlaka verilecektir.” 

Cuma Hutbesi Kaynakçası

12 Mayıs Perşembe günü Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün internet adresinde paylaşılan "İş ve Çalışma Ahlakı" başlıklı Cuma Hutbesinde, iki farklı kaynak kullanıldı. Bunlar şu şekildedir:

  1. İbn Mâce, Rühûn, 4.

  2. Necm 53/39-41. 

Önceki haftanın Cuma Hutbesine erişebilmek için aşağıdaki haberi okuyabilirsiniz.

Cuma Hutbesi (6 Mayıs) - Diyanet'in Cuma Hutbesinin Tam MetniCuma Hutbesi (6 Mayıs) - Diyanet'in Cuma Hutbesinin Tam Metni (Okumak için tıklayın)

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Merak edilen 3 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!