2022 Hicri yılbaşı ne zaman başlıyor? Muharrem ayı orucu faziletleri...

Hicri Takvimin ilk ayı olan Muharrem ayı, savaşmanın haram olduğu, güzelliğin yayılmasının emredildiği aydır. Peygamber Efendimiz (s.a.s), muharrem ayını 'Allah’ın ayı' olarak nitelendirip Ramazan ayından sonra en kıymetli orucun bu ayda tutulan oruç olduğunu aktarır. Peki Muharrem ayı ibadetleri nelerdir? İşte Hicri yılbaşı duası...

2022 Hicri yılbaşı ne zaman başlıyor? Muharrem ayı orucu faziletleri...
2022 Hicri yılbaşı ne zaman başlıyor? Muharrem ayı orucu faziletleri...
GİRİŞ 04.08.2022 09:39 GÜNCELLEME 04.08.2022 09:40
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Hicretin 1444. yılı başlangıcı olan Muharrem ayı, Allah katında en kutsal sayılan 4 aydan bir tanesidir. Muharrem ayı içinde oruç tutmanın, Kuran okumanın ve kaza namazları kılmanın tam vakti olarak kabul edilir. Peygamber Efendimiz (s.a.s), Muharrem ayını Allah'a yakınlaşmak, ibadetlere gereken ehemmiyeti gösterip Allah'ın rızasını kazanmak için sunulan bir fırsat olarak değerlendirir. Tirmizi'nin naklettiği hadis-i şerife göre Peygamber Efendimiz (s.a.s) Muharrem ayının kıymeti için şöyle buyurmuştur:

Nafile oruç tutacaksan Muharrem ayında tut! Çünkü Muharrem ayı Allah'ın ayıdır. O ayda öyle bir gün vardır ki o günde Allah, geçmiş kavimlerden birinin tövbesini kabul etti. Yine Allah o gün, tövbe edenlerin günahlarını da affeder...

İstihare namazı nasıl kılınır? İstihare namazı kıldıktan sonra ne yapılır?İstihare namazı nasıl kılınır? İstihare namazı kıldıktan sonra ne yapılır?

Muharrem Ayı Faziletleri Nelerdir? 

Muharrem kelimesi, saygı duyulan, yasak kılınan ve hürmet gösterilen anlamlarına gelir. Sadece İslam aleminde değil, diğer semavi dinler için de oldukça faziletli bir ay olan Muharrem ayında özellikle oruç tutulması çok kıymetlidir. İslam alimler, Muharrem ayında yapılan ibadetlerin Allah katında kat kat daha kıymetli olduğunu bu yüzden Allah'ın emir ve yasaklarına bu ay içinde daha dikkat edilmesi gerektiğini nasihat eder.  

Muharrem ayının onuncu günü, aşure günü olarak anılır ve aşure gününde Müslümanlar dışında Yahudilerin de oruç tuttuğu bilinir. Muharrem ayının onuncu günü, Hz. Musa firavun zulmünden kurtulur, bunun üzerine Yahudiler şükretmek için oruç tutarlar. Yahudilerin Hz. Musa'nın kurtuluşuna şükretmek için oruç tuttuğunu gören Peygamber Efendimiz (s.a.s), Yahudilere benzememek adına Muharrem ayının 9. 10. ve 11. günlerinde oruç tutulmasını emreder. Peygamber Efendimiz (s.a.s), 'aşure günü tutulan oruç, geçmiş senenin günahına kefaret olur.' Şekilden buyurur. 

Muharrem Ayı Ne Zaman?

Muharrem Ayında Neler Oldu?

  • Hz. Musa'nın Firavun zulmünden kurtulması

  • Hz. Eyüp'ün hastalıklarının son bulması

  • Hz. Nuh'un gemisinin tufandan kurtulup karaya oturması

  • Hz. Yakup'un Hz. Yusuf'a kavuşması

  • Hz. Adem'in günahlarının affedilmesi...

Muharrem Ayında Yapılacak İbadetler Nelerdir?

Oruç Tutmak: Peygamber Efendimiz (s.a.s), 'Ramazan’dan sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan Muharrem’de tutulan oruçtur.' hadis-i şerifini buyurarak Muharrem ayında tutulan orucun faziletini anlatmıştır. 

Namaz Kılmak: Hz. Muhammed (s.a.s), 'Muharrem ayından kılınan namaz, farz namazlardan sonra en faziletli namaz da gece namazıdır.' hadis-i şerifinde Muharrem ayında kılınan namazın ehemmiyetini belirtmiştir. 

Muharrem Ayı Duası

Elhamdülillâhi Rabbilâlemîn. Vessâlatü vesselâmü alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ecmaîn. Allâhümme entel ebediyyül kadîm. El-hayyül kerîm. El-hannânül mennân ve hâzihî senetün cedîdetün es'elüke fîhel'ısmete minesseytânirracîm. Vel'avne alâ hâzihinnefsil'emmâreti bissûi vel-iştigâle bimâ yukarribunî ileyke yâ zel'celâli vel'ikrâm. Bi rahmetike yâ erhamerrâhimîn. Ve sallallâhü ve selleme alâ seyyidinâ ve nebiyyinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve ehl-i beytihî ecmaîn

Türkçe Meali:

Bütün hamdler alemlerin Rabbi olan Allah-ü Teala'ya mahsustur. Salat ve selam bizim efendimiz olan Muhammed (SAV)'in alinin ashabinin ve cümlesinin üzerine olsun. Kendinden evvel hiçbir varlik olmayan. Varligi, Hayati, Kullarina Keremi Ziyade-merhameti, nimetleri, bagislamasi sonsuz ve devamli olan yalniz sensin Allah'im. Iste bu yeni yildir ki: Bu yil boyunca huzurundan kovulmus seytandan korumani ve daima kötülügü emreden nefsime galib olmam için yardimini ve beni sana yaklastiran islerle mesgul olmami senden dilerim ey Celal ve ıkram sahibi Allah'ım. Ey merhametlilerin en merhametlisi rahmetinle Allah'ü Teala efendimiz ve Nebimiz olan Muhammed (s.a.v)'e, aline, ashabina, ehli beytine ve cümlesine salat ve selam etsin

2022 Muharrem Ayı Ne Zaman?

Ramazan ayından sonra en faziletli aylardan olan Muharrem ayı 2022 yılında 30 Temmuz Cumartesi günü başlayacaktır. 

Melek Ardıç Haber7.com - Seo Editörü
Haber 7 - Melek Ardıç
YORUMLAR 1
  • Yanlış yapıyorsun 1 yıl önce Şikayet Et
    Razaman orucu değil Ramazan orucu doğru yazın
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Alman polisinden Filistin destekçilerine insanlık dışı müdahale!
Kamikaze İHA DELİ ihracat hedefine ilerliyor