Cuma Hutbesi yayınlandı mı? 7 Ekim Diyanet Cuma Hutbesi!

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından haftalık olarak Cuma Hutbesi metni internet üzerinden paylaşılmaktadır. Peki 7 Ekim tarihli Cuma Hutbesi metni yayınlandı mı?

Cuma Hutbesi yayınlandı mı? 7 Ekim Diyanet Cuma Hutbesi!
Cuma Hutbesi yayınlandı mı? 7 Ekim Diyanet Cuma Hutbesi!
GİRİŞ 06.10.2022 14:18 GÜNCELLEME 06.10.2022 14:18
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından haftalık olarak Cuma Hutbesi metni yayınlanmaktadır. Kurumun resmi internet sitesi üzerinden paylaşılan metin, birden fazla dile çevrilmekle birlikte 3 farklı dosya formatında yüklenmektedir. PDF ve Word formatlarının dışında bir de görme engelli vatandaşlar için MP3 türü bulunuyor. Peki Diyanet 7 Ekim tarihli Cuma Hutbesi metnini yayınladı mı?

CUMA HUTBESİ YAYINLANDI MI?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 7 Ekim günü ülkemizdeki camilerde okunacak Cuma Hutbesi metni internet üzerinden yayınlandı.

HUTBENİN KONUSU BELLİ OLDU MU?

7 Ekim 2022 tarihli Cuma Hutbesi metninin başlığı olarak "Alemlere Rahmet Hz. Muhammed (S.A.S.)" seçildi. Bu hafta Mevlid Kandili olması, hutbenin konusunun seçilmesinde aracı oldu. Hatırlanacağı üzere bir önceki hafta da Peygamber Efendimizle ilgili bir hutbe metni kaleme alınmıştı. Yeni haftanın hutbesinde de birbirinden özel kaynaktan istifade edildi.

Hacı Bayram-ı Veli Camii'nde Cuma Namazı

KAYNAKÇA BÖLÜMÜ

  1. Ahzâb, 33/45, 46.

  2. Muvatta’, Kader, 3.

  3. Enbiyâ, 21/107.

  4. Ahzâb, 33/21. 

ÂLEMLERE RAHMET HZ. MUHAMMED (S.A.S)

Muhterem Müslümanlar!

Okuduğum ayet-i kerimede Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor: “Ey Peygamber! Biz seni bir şahit, bir müjdeleyici, bir uyarıcı; Allah’ın izniyle kendi yoluna çağıran bir davetçi ve aydınlatıcı bir kandil olarak gönderdik.” 

Okuduğum hadis-i şerifte ise Sevgili Peygamberimiz (s.a.s) şöyle buyuruyor: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu şaşırmayacaksınız: Bunlar, Allah’ın Kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.

Aziz Müminler!

Bu gece Rebîü’l-evvel ayının on ikinci gecesi. Âlemlere rahmet Hz. Muhammed Mustafa (s.a.s)’in dünyayı teşriflerinin yıl dönümü. Bu gece, Mevlid-i Nebi gecesi. Bizlere bir şahit, bir müjdeleyici ve bir uyarıcı olarak Resûl-i Kibriya Efendimizi gönderen Rabbimize hamdüsenalar olsun. Ümmeti olma bahtiyarlığına erdiğimiz Sevgili Peygamberimize, âline ve ashabına salât ve selam olsun. Cumamız mübarek olsun.

Kıymetli Müslümanlar!

Miladi 571 yılıydı. İnsanlık cahiliyenin karanlığında kaybolmuştu. Haksızlık, zulüm, ümitsizlik ve güvensizlik had safhadaydı. Merhamet duygusu körelmiş, erdem ve hikmet kaybolmuştu. İnsanlar her geçen gün, güçlünün zayıfı ezdiği bir dünyaya uyanıyordu. Bîçare gönüller hak ve hakikate, adalet ve merhamete susamış, mazlumların feryadı arş-ı âlâ’ya ulaşmıştı. İstikametini kaybeden insanlık, ilahî rahmete muhtaçtı.

İşte böyle bir anda, Allah Teâlâ kullarını yalnız bırakmadı. Engin şefkat ve merhametinin bir tecellisi olarak, kıyamete kadar gelecek olan bütün insanlara sorumluluk ve görevlerini hatırlatan son peygamberini, Habib-i Hudâ Hz. Muhammed Mustafa’yı lütfetti. Ve şöyle buyurdu: "Ey Muhammed! Biz seni âlemlere rahmet olarak gönderdik.” 

Değerli Müminler!

İnsanlığın zihin ve fikir dünyasında en büyük inkılab Peygamberimiz (s.a.s)’in gelişiyle gerçekleşti. O geldi, karanlıklar aydınlandı. Cahiliye dönemi, asr-ı saadet oldu. O geldi, zulüm adalete dönüştü.

Her hak sahibine hakkı verildi. Zayıflar, güçsüzler, yeniden insan olmanın saygınlığını kazandı. Yetimlerin, öksüzlerin ve kimsesizlerin yüzü güldü. Diri diri toprağa gömülen kız çocukları hayat buldu. O geldi, evler, sokaklar, şehirler huzur ve güvenle doldu. İlim ve hikmet, şefkat ve merhamet, adalet ve hakkaniyet dünyanın dört bir köşesine yayıldı.

Aziz Müslümanlar!

Mevlid-i Nebi’nin yıl dönümünde her birimiz şu soruları kendimize soralım. Sevgili Peygamberimiz (s.a.s)’e gerektiği gibi inanıp, en çok onu seviyor muyuz? Ona hakkıyla itaat edip emanetine sahip çıkıyor muyuz? Hayatımızı onun sünneti doğrultusunda inşa edip güzel ahlakını kuşanıyor muyuz?

Onun yaşlılara karşı saygı ve hürmetini, çocuklara karşı sevgi ve şefkatini, insanlara karşı nezaket ve merhametini taşıyor muyuz? Her daim ahlak, adalet ve faziletin yanında yer alıyor muyuz?

Her türlü kötülüğün, şerrin ve batılın karşısında duruyor muyuz? Yüce Rabbimizin övgüyle söz ettiği “en hayırlı ümmet” olmak için çalışıyor muyuz? Allah Resûlü’nün davetini bütün insanlığa ulaştırmak için yeterince gayret gösteriyor muyuz?

Kıymetli Kardeşlerim!

Yüce Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurur: “İçinizden Allah’ın lütfuna ve ahiret gününe umut bağlayanlar, Allah’ı çokça ananlar için hiç şüphe yok ki, Resûlullah’ta güzel bir örneklik vardır.”

O halde, biz müminlere düşen Peygamberimiz (s.a.s)’i hakkıyla tanımak ve anlamaktır. Dosdoğru yolunda yürümek, sünnetine sımsıkı bağlanmaktır. Gönderiliş gayesini kavramak, örnek hayatını ve onurlu mücadelesini gelecek nesillere aktarmaktır.

Bu vesileyle Mevlid-i Nebi gecemizi tebrik ediyorum. Bu gecenin aziz milletimize, İslam âlemine ve bütün insanlığa hayırlı olmasını Cenâb-ı Mevlâ’dan niyaz ediyorum.

FOTOĞRAFLI CUMA MESAJLARI!

Cuma Namazı öncesinde ve sonrasında Müminler, WhatsApp ve Telegram gibi sıkça kullanılan iki uygulama üzerinden birbirlerine fotoğraflı cuma mesajları göndermektedir. Siz de aşağıdaki fotoğraflardan faydalanabilirsiniz.

Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz
YORUMLAR 2
  • insan 1 yıl önce Şikayet Et
    Ya habibullah değil, Ya habiballah Allah'ın selamı Hz. Muhammed ve bütün peygamberlerin üzerine olsun
    Cevapla
  • Cengiz 1 yıl önce Şikayet Et
    Selâm Yâ Nûrun Nûru , mübârek ayağının turâbı olmama izin ver . . .
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İYİ Parti'nin İBB adayı Kavuncu CHP-DEM ittifakına değindi ve asıl amaçlarını açıkladı...
İkinci Köksal vakası! CHP'li aday kapıyı DEM Parti'nin suratına çarptı: Şerefsizlere...