İlahiyatçı Profesör Doktor Faruk Beşer: 'Modernleşme şapkayla değil bilimle olur'

Marmara Üniversitesi'nden emekli İlahiyatçı Profesör Doktor Faruk Beşer, Haber 7'ye özel açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Beşer, Türkiye'de yaygın olarak yanlış anlaşılmış modernleşmenin kılık kıyafetle, içkiyle olmayacağını; bilimle, ekonomiyle olacağını belirtti.

İlahiyatçı Profesör Doktor Faruk Beşer: 'Modernleşme şapkayla değil bilimle olur'
İlahiyatçı Profesör Doktor Faruk Beşer: 'Modernleşme şapkayla değil bilimle olur'
GİRİŞ 18.12.2022 20:58 GÜNCELLEME 18.12.2022 22:30
Bu Habere 71 Yorum Yapılmış

                  
Haber 7 - ÖZEL

İlahiyatçı Profesör Doktor Faruk Beşer, Haber 7'ye yaptığı özel açıklamada Türkiye'de yaygın bir şekilde yanlış anlaşılmış modernleşme kavramını irdeledi.

Twitter hesabındaki bir gönderisiyle ülkemizdeki modernleşme algısını gözler önüne seren emekli akademisyen, şu çözümlemede bulunmuştu:

Binlerce kişi, Faruk Beşer Hoca'nın betimlemesini beğenip etkileşimde bulunurken; takipçileri yorumlar bölümünden eklemeler yaptı.

Türkiye'nin kendi değerleriyle modernleşme ihtimalini yıllar önce kaybettiğini belirten İlahiyatçı Profesör Doktor Faruk Beşer Hoca, Haber 7'ye özel açıklamalarda bulundu. İşte, Prof. Dr. Beşer Hoca'nın açıklamaları:

'İSLAM KARŞITLIĞI OLARAK ANLAŞILIYOR'

Türkiye'deki mevcut modernleşme düşüncesinin İslam düşmanlığı olarak anlaşıldığını belirten Profesör Doktor Faruk Beşer, açıklamasına şu sözlerle başladı:

"Modernleşme biraz daha İslam karşıtlığı olarak anlaşılıyor. İslam’ı temsil eden şey nedir? Tesettürdür mesela. Türkiye’de modernleşme tesettür üzerinden yerleştirilmeye çalışılmıştır. Yani tesettürü ortadan kaldırabilirsek modernleşmiş olacağız. Şapka üzerinden mesela… Şapka modernleşme aracı olarak görülmüştür. Keza içki içilmesi modernleşme olarak görülmüştür."

'MODERNLEŞME BUNLARLA OLMAZ'

Modernleşmenin kılık-kıyafetle olmayacağını söyleyen emekli akademisyen; Ecevit ve Erbakan kıyaslaması yaparak asıl modernleşmenin bilim ve ekonomi ile olacağını savundu:

"Ama modernleşme bunlarla olmaz. Bilimle olması lazım, ekonomiyle olması lazım… ‘Açık saçık bir kadın modern bir kadındır’ ama kapalı bir kadın, ‘ki doçentlerimiz var profesörlerimiz var, bunlar modern değildir’ mesela. Onlarca patenti olan Erbakan Hoca gericidir ama daktilo yazmasını bile bilmeyen Ecevit moderndir mesela… Bizde modernlik biraz İslam karşıtlığı olarak anlaşıldığı için böyle düşünülmüş."

KAYNAK: HABER7
Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz
YORUMLAR 71
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Askerin görevi vatanını, milletini düsmandan gavurdan korumaktır. Dinine, kültürüne, geleneğine, göreneğine, tarihine, kılığına kıyafetine, medeniyetine müdahale edip , gavur kültürünü yerleştirip gavurlaştırmaya çalışmak değil. Asıl sizin gibilerin islâh edilmesi gerek.
    Cevapla
  • Gayet net 1 yıl önce Şikayet Et
    @Net, nikli arkadaşa cevap olarak yazılmıştı.
    Cevapla
  • 1071 Malazgirt 1 yıl önce Şikayet Et
    Kim demiş Avrupa insanı medeni? Ne edep var ne haya çırılçıplak bedeni! Eğer medeniyet açıp saçmaksa bedeni; Desenize hayvanlar bizden daha medeni!
    Cevapla
  • Cemal Serbest 1 yıl önce Şikayet Et
    O Dönemde yani Tek Adam zamanında benim Yugoslavyadaki Akrabalarım İslâmı yaşamak ve sırbın zulmunden kaçarak Bursanın İlçesi İnegöle yerleşmişler Çifçilikle uğraşıyorlar Yaşlı amcamız Sarıkla gezerken yani Camiya giderken kanun çokmış şapka takmak mecburi diye jandarma önünü kesmiş şapka takmalarını söylemiş oda demişki Oğlum ben gavurun zulmunden kaçtım geldim buraya İslâmı yaşamaya siz diyorsunuzki gavurun şapkasını tak mecbur.şapka takmassan asılırsın demişler sonra dönmüş eve ağlayarak çocuklarına demiş satın herşeyi dönüyoruz Yugoslavyaya ve dönmüşler.Bu şapka kanunu yüzünden ne hayatlar mafoldu.
    Cevapla
  • net 1 yıl önce Şikayet Et
    seçim öncesi gereksiz konuşmalar yapıp seçmeni ürkütmeyin. Atatürk milleti için hayatını ortaya koymuş bir asker ve iyi bir siyasetçidir. İslami kurumları ıslah etmiştir. Diyaneti kurmuştur. Diyanet pek çok ilahyatçının ekmek kapısıdır. İnönüye kalsa diyanet kurulmazdı. Sorun Atatürk değil inönü zamanında yapılan uygulamalardır. İkisini aynı kefeye koymak hakkaniyetli değil. Müslüman adil olmalı.
    Cevapla
  • medo 1 yıl önce Şikayet Et
    İnönü'yü günah keçisi yapıp, birini temize çıkarmaya çalışmayın. Biri dinsizliğin yani İslam, Allah (C.C.), Peygamber (S.A), düşmanlığının inşaatına başlamış diğeri de inşaatı tamamlamıştır. Bunların zihniyeti aynıdır, sadece biri bir adım geride diğeri bir adım ileride olabilir. İlkokuldaki öğrettikleri kahramanlık zırvalarından kurtulup, konuşmalarına, icraatlarına bir bakın bakalım amaç ve maksat ne.
    Cevapla
  • Saçmalama Net 1 yıl önce Şikayet Et
    Net olarak Saçmalamışsın. Müslümanlara , Gerici, dinci, islamcı, irticacı diyen , laiklik adı altında dinimizi yok etmeye, değiştirmeye çalışan, 28 şubatçı darbeci zihniyete sahip biri olduğun anlaşılıyor. İslâmi kurumları islâh etmek ne demek? Sizin gibi islâm düşmanlarının lügatınızda, Milletin manevi değerlerini yok etmek, değiştirmek manasına geldiğini açıkça gördük , yaşadık.
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Gerçekten çok doğru. Şu soruma cevap bekliyorum, Türkiye, siz ne iş yaparsınız. Fransız kaptan Gusto, Yanılmıyorsam Manş Denizi ile bilmem hangi deniz suları bir birine karışmadınız ıspatladı, bizim din adamlarımız, hemen , bakın, Kur,anın burasında yazıyor diyorlar, Amerika ay,a çıkıyor, siz, bakın kur,nın burasında yazıyor diyorsunuz. Sorum: Neden bu keşif ve icatlar yapılmadan siz, din adamları, çıkıp, Kur,anın falan yerinde şundan bahşediyor, o,nu gerçekleştirmeye çalışın demiyorsun. Bir kere sizin Dünya,san haberiniz yok.
    Cevapla
  • medo 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu hocalardan ziyade bilim adamı geçinenlerin işi, kuran kimsenin tekelinde değil, açsınlar okusunlar burada böyle bir şey yazıyor bir bakalım nedir diye, niye araştırmıyorlar. Çün ki bu bilim adamı geçinen kara cahiller kurana Allaha (C.C.) İslam'a inanmazlar. Onca zaman onca para israf edildikten sonra, zaten baştan belli olan bir şeyi yeni bulmuş gibi ortaya çıkarırlar. Kendi yaratıcısından dahi haberi olmayan sefillerin ortaya koyduğu, adına bilim dedikleri bu gün kesin doğru deyip savundukları bir çok şeye, yarın yanlış diyecekleri kurallara taparlar. Mutlak ilim sahibi Allah'tır hepsi dönüp dolaşıp onun dediğine gelecek.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
1 ayda yaptıkları tek iş bu!CHP'li belediyeler icraatta değil tabela avcılığında yarışıyor
Anayasa Hukukçusu uyardı! Bu hata tekrar yapılmamalı