Tüm meleklerin Kabe-i Muazzama etrafında toplandığı gece: Regaib Kandili

Müminlerin Regaib gecesini nasıl idrak etmeleri gerektiğini Haber7 okurları için paylaşan ilahiyatçılar, bu gecenin önemine değindi.

Tüm meleklerin Kabe-i Muazzama etrafında toplandığı gece: Regaib Kandili
Tüm meleklerin Kabe-i Muazzama etrafında toplandığı gece: Regaib Kandili
GİRİŞ 26.01.2023 13:08 GÜNCELLEME 26.01.2023 16:50
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Mübarek üç ayların ilki Receb-i şerif ayı, 23 Ocak Pazartesi günü itibariyle başladı. Receb-i şerifin ilk Perşembe gününü Cuma gününe bağlayan gecesi ise Regaib Kandili olarak idrak ediliyor.

Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in (S.A.V.) "Allah'ın ayı' dediği ve "Receb-i şerifte bir kimsenin tuttuğu bir gün orucun sevabı, o kimsenin otuz sene nafile oruç tutmasına eşittir" diye buyurduğu Receb-i şerif, bu kez Regaib Gecesi ile hanelerimizden içeri girecek. (El Aclûnî, Keşfu’l-Hafâ)

Peki Regaip Kandili nasıl karşılanmalı? Eski Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Necmettin Nursaçan Hoca, Prof. Dr. Mustafa Karataş Hoca ve Prof. Dr. Kerim Buladı Hoca, müminlerin Regaib gecesini nasıl idrak etmeleri gerektiğinden bahsetti. İşte, Nursaçan, Karataş ve Buladı hocaların bu yöndeki beyanatları...

NURSAÇAN HOCA: "HEM TÖVBE EDELİM, HEM DUA EDELİM"

Eski Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Necmettin Nursaçan Hoca, Regaib Kandili gecesinin anlam ve önemini şu sözlerle ifade etti:

“Bilindiği gibi yıl içerisinde beş kandil gecesi vardır. Mevlid Kandili… Ne demek? Doğum… Sevgili Peygamberimiz dünyaya teşrif ettiği için seviniriz, mutlu oluruz… Camilerde kandiller aydınlanır… Regaib Kandili ise üç ayların ilk Cuma gecesidir. Perşembeyi Cumaya bağlayan gecedir. Rağbeti, feyzi, bereketi bol olan gecedir. Sevgili Peygamberimiz ‘5 gece var ki o gecedeki dualar reddedilmez’ der. Recep ayının ilk gecesi, Şaban ayının 14’ünü 15’ine bağlayan gece, Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı geceleri ve Perşembe gününü Cuma gününe bağlayan gece… Hem tövbe edelim, hem dua edelim..."

KARATAŞ HOCA: "TEHECCÜD NAMAZI KILALIM, SADAKA VERELİM"

Prof. Dr. Mustafa Karataş Hoca, Kanal 7’de yayınlanan ‘Muhabbet Kapısı’ programında Müslümanların Regaib Kandili gecesini nasıl karşılamaları gerektiğini şöyle anlattı:

“Maalesef İslam öncesinden gelen bazı kalıntılar, kırıntılar gerçekmiş gibi Recep ayı içerisine dahil edilmeye çalışılıyor. Recep ayına aşırı derecede kutsallık verildiğini gören alimler, ‘Sakın ha! Recep ayını Ramazan’la karıştırmayın’ demiştir. Mesela Safer ayı geldiğinde aynı gerekçelerle bela ve musibet yağacağını söyleyen Müslümanlar olduğunu görüyoruz. Bu Cahiliye döneminden geliyor. Halbuki Peygamber Efendimiz, “Safer ayında uğursuzluk yoktur” der… Kandiller bir medeniyet parçasıdır. Bizim medeniyetimizin birer göstergesidir. İbadeti görünür hale getirir, toplum üzerindeki etkisi büyük olur… Toplumsal açıdan herkes birbirini etkiler ve bu insana ibadet etmeyi daha kolay hale getirir. Onun için kutlamanın dozunu kaçırmadan, ayarında, bilinçli olarak kandil gecelerinin ihya edilmesi gerekir. Bu gece tesbih namazı kılabiliriz. İnşallah varsa mukabele, hatim… Bu gece duamızı ona göre yapalım… Kur’an-ı Kerim dinleyelim ve okuyalım, teheccüd namazı kılalım, sadaka verelim… İbadetin sınırı yok ki…”

BULADI HOCA: "DAHA DİKKATLİ OLUNMASI ÖNERİLİYOR"

Haber 7’ye özel açıklamalarda bulunan İlahiyatçı Prof. Dr. Kerim Buladı Hoca, İslamiyet’te Regaib gecesinin ve Recep ayının öneminden şu ifadelerle bahsetti:

“Regaib, kelime anlamıyla arzu edilen anlamına gelmektedir. Regaib gecesi dediğimiz zamanda Müslümanlara, insanlara Cenab-ı Hakk’ın bazı lütuflarda bulunduğu bir gece olarak anlamlandırılıyor. Üç ayların ilk ayı olan Recep ayının ilk Cuma gecesine Regaib gecesi denmiş. Ramazan ayının bir nevi habercisi ve o ayın geleceğini müjdeleyen ilk ay olması sebebiyle Recep ayı önem arz etmektedir. Diğer taraftan Cenab-ı Hak Kur’an-ı Kerim’de 12 ay olduğunu beyan ediyor ve bunlardan 4’ünün haram aylara girdiği ve bu aylarda daha dikkatli olunması öneriliyor. Recep ayı da bu aylardan biridir. Araplar bu ayda yolda yürürken karşılaştığı hasmına bile dokunmazdı. Bu şekilde bir nevi suskunluk, bir anlamda ateşkes olarak anlaşılırdı. Zilkade, Zilhicce ve Hac ayları birbirine bitişiktir, Recep ayı ise müstakil olarak bulunur. Bu aylarda dikkatli olunması bütün İslam alimlerinin ortak görüşüdür.”

BU GECELER FIRSAT

Regaib gecesinin Müslümanlara verilmiş bir fırsat olduğunu belirten Prof. Dr. Buladı, Müminlerin bu geceyi bol bol dua ederek ihya etmesi gerektiğine değindi:

“Bu gece mübarek bir gecedir. Bu yüzden Müslümanların bu gece öncelikle kendilerine, ailelerine ve Müslümanlara dua etmesi makbuldür. Bu gece mümkünse güçleri yeten kimselerin Kur’an-ı Kerim okuması, nafile namazlarına ağırlık vermeleri, hatta mümkünse Yatsı ve Sabah namazlarının cemaatle kılınması önerilir. Yatsı ve Sabah namazlarını cemaatle kılmanın bütün geceyi ibadetle geçirmiş hükmünde olduğunu Sevgili Peygamberimiz bize aktarmıştır. Malumunuz şu anda dünyada ve Türkiye’de ciddi derecede kuraklık hakim… Bunun çeşitli sebepleri vardır. Ancak bize düşen Allah’tan (C.C.) bol bol yağmur dilemek, bereket dilemek gerekiyor. Bu geceler bizim için birer fırsattır.”

KAYNAK: HABER7
Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz
YORUMLAR 6
  • ümit*korku 1 yıl önce Şikayet Et
    hadislerin kaynağının yazılması daha etkili olacaktır
    Cevapla
  • elaziz 1 yıl önce Şikayet Et
    Uydurulmuş dediğin bizim temel inancımız biz süniyiz! Git mustafa islamoğlunu dinle sapık irancı ! Takkiyeci ! Dinde cıkıyorsun haberin yok !
    Cevapla
  • Soner 1 yıl önce Şikayet Et
    Uydurulmuş din. Hangi kaynağa dayanıyorsunud? Yoksa size Allah'a ve resülüne dini mi öğretiyorsunuz
    Cevapla
  • mert 1 yıl önce Şikayet Et
    senin uydurduğun dinde peygambere yer yok Allah aşkına peygamber hiç mi konuşmadı hiç mi bir şey söylemedi
    Cevapla
  • kaan15 1 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah müslüman ülkelerdeki açlık,sefalet biterde,hepsi gelişmiş ülke olur
    Cevapla
  • ibrahimm sarı 1 yıl önce Şikayet Et
    Arınma ve temilenme vakti KIZILELMA
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Hollanda Başbakanı ortak basın toplantısı düzenledi
Fitch'ten Türkiye değerlendirmesi: Enflasyonda ciddi düşüş yaşanacak