Miraç kandilinde oruç tutulur mu? Miraç kandili nedir, ne yapılmalı?

Peygamber Efendimizin (s.a.v.) göğe yükselişi olup, bizlerin de kendi iç dünyamıza bir dönüşle arınmamıza ve tüm İslam aleminin gecesinde huzur bulmasına vesile olan Miraç kandilinde yapılması gereken ibadetler işte haberimizde…

Miraç kandilinde oruç tutulur mu? Miraç kandili nedir, ne yapılmalı?
Miraç kandilinde oruç tutulur mu? Miraç kandili nedir, ne yapılmalı?
GİRİŞ 02.08.2023 11:26 GÜNCELLEME 02.08.2023 11:26
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Miraç Kandili’nin anlamı, önemi ve fazileti saymakla bitmezken bu gecenin önemini daha iyi kavrayabilmek için ibadetler yapılmalı, dualar okunmalı ve zikirler çekilmelidir. Bu geceyi ibadetle geçirmenin sevabı çok büyüktür. Çünkü bu gece Peygamber Efendimize (s.a.v.) ve ümmetine "namaz" hediye edilmiştir. Beş vakit namaz Miraç kandilinde farz kılınmıştır. Peygamberimize (s.a.v) “Peygamberlerden hiçbiri Sen’den evvel, ümmetlerden hiçbiri de Sen’in ümmetinden evvel cennete girmeyecektir!” müjdesi verilmiştir. (Râzî, XXVIII, 248)

MİRAÇ KANDİLİNDE ORUÇ TUTULUR MU? HANGİ GÜN?

Recep’te oruç tutmak Allah’a şükür ve O’nun rızasını kazanmak için güzel bir fırsattır. Recep ayının ilk gün orucu, İlk Perşembe günü yani Regaip Kandilinde ve 13, 14 ve 15. gün ile birlikte son üç gün tutulacak oruçlar da oldukça faziletlidir. Bu kapsamda da Recep ayının 27. gecesi yani Miraç Kandili’nin gündüzünde oruç tutulur ve Allah katında sevabı büyüktür.

MİRAÇ KANDİLİNDE HANGİ GÜN ORUÇ TUTULUR?

Recep ayının 27. Gecesi ve 17 Şubat 2023 Cuma gününe (26 Recep 1444) tekabül eder. Cuma'yı Cumartesi’ye bağlayan gece Miraç gecesidir. Miraç Kandili namazları bu gece kılınır ve imsak vaktine kadar tamamlanır. Miraç Kandilinde oruç ise Miraç’ın gündüzü tutulur. Yani miraç kandili 2023 hangi gün oruç tutulur? sorusuna cevap verecek olursak 18 Şubat 2023 Cumartesi günü Miraç orucu tutulur deriz.

MİRAÇ KANDİLİ GECESİ NELER YAPILMALIDIR?

Miraç gecesinde; beş vakit namaz farz kılındı, Allah'a şirk koşmayanların cennete gireceği müjdesi verildi ve "Amenerrasulü" diye başlayan Bakara Suresi'nin son iki ayeti indirildi. Ayrıca aynı gece Allah tarafından, Hazreti Muhammed'e (sav) insanın yaşama hakkını, şeref ve haysiyetini korumayı, toplumun huzur ve güvenini sağlamayı amaçlayan on iki emir vahyedildi. Bu yüzden bu mübarek geceyi ibadetle geçirebilmek insanoğlu için oldukça büyük önem arz etmektedir. Bu ibadetlerin bazıları şöyle sıralanabilmektedir;

-Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân- Kerim ziyafetleri verilmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve aidiyet duyguları güçlendirilmelidir..

-Peygamber Efendimiz (sav)'e salât ü selâmlar gönderilmeli; O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmelidir.

-Kaza, nafile ve geceye ait nakledilen namazlar kılınmalıdır. Kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuurunun ihya edilmesidir.

 -Tefekkürde bulunulmalı; "Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın için ne yapıyorum" gibi konularda iç muhakemeye girilmelidir.

-Günahlar için kalben inanıp tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi çıkıştan önceki son fırsat gibi düşünüp af dilenilmelidir.

-Bol bol zikir ve tesbih çekilmelidir.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 13
  • Pcy 1 yıl önce Şikayet Et
    Ben unutum oruç tutmayı cumartesi tutsam olur mu
    Cevapla
  • ihsan 1 yıl önce Şikayet Et
    cumartesi ,pazar,pazartesi tutabilirsin
    Cevapla
  • osman 1 yıl önce Şikayet Et
    Nasıl ki Allah cc Peygamberimizi SAV hüzünden sevince Miraç ile erdirdiyse; deprem bölgemizi de bu gecenin hürmetine sevince erdirsin. Tüm İslam aleminin bu gece yapacağı dua taat ve tövbeleri kabul etsin amin.
    Cevapla
  • Zabit 1 yıl önce Şikayet Et
    Hadislerde gecmiyor, ne gelenek olarak, ne tarih olarak. Ayni sekilde Berat kandili. Bunlar bida'dir.
    Cevapla
  • Maho 1 yıl önce Şikayet Et
    Sebep
    Cevapla
  • Ercani 1 yıl önce Şikayet Et
    Zabit. Sen Yılbaşı, Noel,Halloween, Kadinlar,Günü,Analar babalar günü,Sevgililer Günü,Zart günü zurt günü kutla bunlar daha önemli dimi bir iki insanin cikarttigi para harcatma günlerini hic kacirmayin...Onlar daha sahih kanun gibi dimi...
    Cevapla
  • çiçi 1 yıl önce Şikayet Et
    Sen yapma o zaman erkenden yat.
    Cevapla
  • yakup 1 yıl önce Şikayet Et
    fazla ibadet yapmak kitabın neresinde bidad geçmektedir acaba insanlar fazla para kazanmak için gece gündüz çalışmakta halbuki bi ekmek yeterli değilmiki yaşamak için
    Cevapla
  • metin 1 yıl önce Şikayet Et
    saçmalık senin hadislerden haberin varmı önce onu söyle
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Mîraç Gecesi’nde, yatsı namazından sonra 12 rekât Hâcet Namazı kılınır. Her rekâtte Fâtiha-i şerîfeden sonra 10 İhlâs-ı şerîf okunur.
    Cevapla
  • Kul 1 yıl önce Şikayet Et
    Kandil bu gece değil; cumayı cumartesiye bağlayan gece.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hamas'tan ateşkes açıklaması: Kapıyı kapatmadık
Dünya Bankası, "Emtia Piyasaları Görünümü" raporunun Nisan 2024 sayısını yayınladı