Teheccüd namazı nasıl kılınır, saat kaçta kılınır? Teheccüd namazı ne zaman kılınır, faziletleri nelerdir?

Bir diğer ismi gece namazı olarak anılan teheccüd namazı, hikmetleri oldukça boldur. Peki, Efendimiz’in (s.a.v.) kıldığı ve kılınmasını tavsiye buyurduğu teheccüd namazını nasıl eda etmeliyiz? Teheccüd namazının faziletleri nelerdir?

Teheccüd namazı nasıl kılınır, saat kaçta kılınır? Teheccüd namazı ne zaman kılınır, faziletleri nelerdir?
Teheccüd namazı nasıl kılınır, saat kaçta kılınır? Teheccüd namazı ne zaman kılınır, faziletleri nelerdir?
GİRİŞ 20.03.2024 19:17 GÜNCELLEME 20.03.2024 19:17
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Bu ibadeti gerçekleştirmek isteyen Müslümanlar gece yarısı uykusundan kalkarak eda ederler. Yatsı namazı kılınır daha sonra gece uykusuna yatılır. Sabah namazından önceki bir vakitte ayrı olarak kalkılarak kılınan bu namaz, Müslümanlara Allah (c.c.) ile baş başa kalınabilecek en güzel zaman dilimlerden birini sunar.

Teheccüd namazının iki-sekiz rekât arasında çiftli sayılarda kılınması tavsiye edilmiştir. Peki, teheccüd namazı nasıl kılınır, hangi dualar okunur? Teheccüd namazı ne zaman kılınır? Teheccüd namazı kaç rekattır?

TEHECCÜD NAMAZI NASIL KILINIR?

Peygamber Efendimize (s.a.v.)  göre farz namazların ardından gelen en faziletli namaz teheccüd namazıdır. Yatsı namazından sonra bir müddet uyuduktan sonra kılınması gereken bu namaz, 2 rekattan başlayıp 12 rekata kadar kılınabilir.. Teheccüd namazının iki-sekiz rekât arasında çiftli sayılarda kılınması tavsiye buyurulmaktadır.

TEHECCÜD KILINIŞI

  • Teheccüd namazı kılacak kişi, “Niyet ettim Allah rızası için teheccüd namazı kılmaya” şeklinde niyet edebilir.

  • Teheccüd namazının iki-sekiz rekât arasında çiftli sayılarda kılınması tavsiye edilmiştir. Bununla birlikte, dileyen kimse daha fazla da kılabilir.

  • Bu durumda iki rekâtta bir selam vermek daha faziletli olmakla birlikte, dört rekâtta da selam verilebilir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, II, 468-469).

  • İki rekâttan fazla kılındığında arada konuşma, yeme içme gibi namaza aykırı davranışlarda bulunulmamışsa, tekrar niyet etmek gerekmez.

  • Dört rekât olarak kılındığında, ikinci rekât sonunda teşehhüd için oturulduğunda “tahiyyat”tan sonra “Allahümme salli” ve “Allahümme barik” okunur.

  • Üçüncü rekât için ayağa kalkıldığında önce “Sübhâneke” okunur, sonra “Eûzü besmele” çekilir ve Fâtiha suresi okunur.

TEHECCÜD NAMAZI NE ZAMAN KIRILIR?

Bazı rivayetlerde, Peygamberin (s.a.v.), yatsı namazını kıldıktan sonra vitir namazını kılmadan uyuduğu, gece yarısından sonra uyanıp bir müddet gece namazı kıldıktan sonra vitir namazını ve daha sonra da sabah namazı vakti girince sabah namazını kıldığı belirtilmektedir (Müslim, Salâtü’l-müsâfirîn, 182) .

TEHECCÜD NAMAZININ FAZİLETLERİ

Sahih hadislerde edindiklerimize göre farz namazlardan sonra en faziletli namaz teheccüd namazıdır. Gece namazı da denilen bu namazın faziletlerini anlatan birçok hadisi şerif vardır. Bir hadiste gece namaz için kalkan ve ailesini de kaldırıp birlikte teheccüd namazı kılanların isimlerinin Allah'ı çok zikreden kadınlar ve Allah'ı çok zikreden erkekler arasına yazılacağı bildirilmiştir.

Başka hadislerde de teheccüd namazı için gece kalkmak tavsiye edilmiş, bu namazı kılanların Allah-u Teala'ya yakınlaşacağı, Salih kullarından sayılacağı, günahlarının Allah'ın izniyle affolunacağı, günahlardan korunacağı müjdelenmiştir.

Teheccüd namazını sürekli kılanların kötülük ve günahlarının Allah tarafından örtüldüğü ve bu namazın insanları kötülüklerden uzak tuttuğu bildirilmiştir.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 2
  • Şuayip çelik 2 ay önce Şikayet Et
    Bu meclisteki pkk olanları meclisten çıkarmadığı biz müddetçe bu hainler Türkiye bin başına bela olur bunları bir an evvel meclisten çıkarın bu PKK'nın Allah bin kat belasını versin
    Cevapla
  • Vaiz 2 ay önce Şikayet Et
    Ellerinde Kur'an dillerinde yalan olanları kahrı perişan eyle Yarabbi.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Işıkhan'dan asgari ücret açıklaması!
Helikopterler, zırhlı araçlar ve ağır silahlar... Ülke çetelere savaş ilan etti