Aşure günü neler yapılır? Aşure günü yapılacak ibadetler: 70 kere okunacak dua!

Muharrem ayının 10’u gelmesiyle beraber Aşure günü hakkında merak edilenler de gündemde yerini aldı. Peki, Aşure gününde neler yapılır? Aşure günü orucuna nasıl niyet edilir? İşte, Aşure günü hakkında tüm merak edilenler…

Aşure günü neler yapılır? Aşure günü yapılacak ibadetler: 70 kere okunacak dua!
Aşure günü neler yapılır? Aşure günü yapılacak ibadetler: 70 kere okunacak dua!
GİRİŞ 28.07.2023 09:54 GÜNCELLEME 28.07.2023 10:45
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Bu sene 28 Temmuz 2023 Cuma gününe denk gelen Aşure günü için dualar, tespihler ve zikirler merak ediliyor. Birçok evde aşurelerin kaynayıp bolluk bereketin taşması beklenirken hangi ibadetlerin de yapılacağı araştırılanlar arasında.  Peki, Aşure günü neler yapılır?

AŞURE GÜNÜ YAPILMASI GEREKEN 6 FAZİLETLİ İBADET!

  • Gusül abdesti almak.

  • Oruç tutmak.

  • İftar vermek.

  • Sadaka verip ikramlarda bulunmak.

  • Eve en az 10 çeşit ihtiyaç almak

  • En az 10 kişiye selam vermek.

AŞURE GÜNÜ 70 DEFA OKUNACAK DUA

“Allah bize yeter, O ne güzel vekîldir. Ne güzel Mevlâ ve ne güzel yardımcıdır.” dedikten sonra yedi defa şu duâyı okumalıdır:

AŞURE GÜNÜ 7 DEFA OKUNACAK DUA

“ Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla,

Allah’ı mîzân dolusunca, ilimlerin nihâyet derecesiyle, râzı olacağı şekilde, Arş’ın ağırlığınca tesbih ederim. Allah’tan koruyacak hiçbir sığınak ve kurtuluş yolu yok, O’ndan yine O’na sığınılır. Çift ve tek olan şeyler adedince, Allah’ın bütün tam kelimeleri adedince O’nu tesbih ederim.

Ey merhametlilerin en merhametlisi, rahmetinle bana selâmet vermeni istiyorum. Günahlardan korunmaya güç yetirmek ve taate kuvvet bulmak, ancak yüce ve Azîm olan Allah’ın tevfik ve yardımıyladır. O bana yeter, O ne güzel vekildir. Ne güzel Mevlâ ve ne güzel yardımcıdır. Allah, mahlûkâtın en hayırlısı olan Efendimiz Muhammed’e, âline ve ashâbına salât eylesin! Âmîn! ”

AŞURE GÜNÜ ORUCU

Muharrem Ayı'nın 10. günü yani Aşure Günü oruç tutmak Hanefilere göre vacip, Şafiilere göre ise müekked sünnetir. Ancak bu orucun tek olarak tutulması gerekir. Yani 9. ve 10. gün ya da 10. veya 11. gün olarak veya 9, 10 ve 11. gün olarak 2 veya üçlü olarak tutulur. Tek başında Aşure Günü oruç tutmak uygun görülmez.

AŞURE GÜNÜ NAMAZI

Aşure Günü 2 tane namaz kılınır. Bir vakit Akşam ve Yatsı namazı aralığında, diğer vakit ise öğle ve ikindi namaz aralığında eda edilir...

İKİNDİ VE ÖĞLE ARASINDA KILINAN 4 REKATLIK NAMAZ

Aşure Günü ikindi ve öğlen arasında kılınan 4 rekatlık namazın her rekatında Fatiha Suresi'nin peşine 50 kere İhlas suresi okunur.

AKŞAM VE YATSI ARASI KILINAN 6 REKATLIK NAMAZ

"Niyet eyledim Ya Rabbi, senin rıza-i şerifin için namaza. Herhangi bir komşumuz ve din kardeşimin ya da herhangi bir kimsenin bana hakkı geçmiş (ise) bu hakkın ödenmesi için” denir.

Birinci Rekatta: 1 Fatiha suresi, 1 Ayetel Kürsi, 11 İhlas-ı Şerif

İkinci Rekatta: 1 Fatiha suresi, 10 İhlas-ı Şerif

Üçüncü Rekatta: 1 Fatiha suresi , 1 El-Hakimut'tekasur, 11 İhlas-ı Şerif

Dördüncü Rekatta: 1 Fatiha suresi, 10 İhlas-ı Şerif

Beşinci Rekatta: 1 Fatiha suresi, 3 Kafirun suresi 11 İhlas-ı Şerif

Altıncı Rekatta: 1 Fatiha suresi, 10 İhlas-ı Şerif okunur ve namazdan sonra dua edilir.

KAYNAK: İSLAM VE İHSAN
Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 3
  • Dimi 9 ay önce Şikayet Et
    Şeriat Allah'ın hakkı
    Cevapla
  • Çeçen muhafız 9 ay önce Şikayet Et
    Siz her türlü melanet işleri yap sonra Allahtan sağlık, bereket, afiyet her şey bekle nafile hepsi. Önce insan kendine çeki düzen verecek adaletten, haktan,, hukuktan doğru ve dürüstlükten ayrılma kişi kendinden bilir işi demiş atalar boşuna değil
    Cevapla
  • gerçek mümin 9 ay önce Şikayet Et
    70 değil, 170 defa okusanda faiz batağında iken, onca vatandaş açlığa mahkum edilmişken fayda etmez. önce zulmü durduracaksınız. Allahın kanunu belli. İNSAN KENDİ ELİYLE ADALETİ TESİS EDECEK. Yoksa sen insan olarak her zulmü yap, kalanıda buna raaazı olsun sonrada 70 kere bilmemne oku. Oldu!
    Cevapla
DİĞER HABERLER
'Benim bebeğim terörist' diyen anne sosyal medyada viral oldu
TFF, şike iddiaları için inceleme başlattı!