Mevlid Kandil nedir ve bu gecede neler yapılır? Mevlid Kandili'nin önemi ve faziletleri...

Peygamber Efendimiz'in dünyaya teşrifinin şükür nişanesi olarak olarak kutlanan Mevlid Kandili geldi çattı. Müslümanlar, özellikle Mevlid Kandili orucu ile ilgili araştırmalar yapıyor. İşte Mevlid Kandilinde yapılacak ibadetler ve güne özel diğer detaylar...

Mevlid Kandil nedir ve bu gecede neler yapılır? Mevlid Kandili'nin önemi ve faziletleri...
Mevlid Kandil nedir ve bu gecede neler yapılır? Mevlid Kandili'nin önemi ve faziletleri...
GİRİŞ 27.09.2023 13:35 GÜNCELLEME 27.09.2023 13:35
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Peygamber Efendimiz'in dünyaya gelmesi sebebiyle sevinmenin kutlamaya dönüşmesi olarak tanımlanan Mevlid Kandili, Müslüman aleminin özel günlerinden biri olarak kabul edilmiştir. 

Mevlid Kandili'nin yer aldığı Kutlu Doğum haftası, dünyanın dört bir yanında çeşitli etkinlikler ve ibadetler ile kutlanmaktadır. 

MEVLİD KANDİLİ NEDİR?

Mevlid Kandili, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (S.A.S.) dünyaya geldiği gün olan hicri Rebiülevvel ayının on ikinci gecesidir. Bu gecede Peygamber Efendimiz'in doğum günü kutlanılır. 

MEVLİD KANDİLİNİN ÖNEMİ

Genel olarak kandil geceleri İslamiyet'in ilk zamanlarında kutlanan bir adet değildi. Hicri takvime göre 3. yüzyıldan sonra kutlanmaya başlayan kandil geceleri, Mısır'da kurulan Şiî Fâtımî Devleti ile birlikte bir gelenek haline gelmeye başladı. 

Osmanlı Devleti'nde de III. Murad'dan (1588) itibaren resmi olarak ihya edilmeye başladı. O dönemde minarelerde kandil yakılması ile birlikte, 'Kandil' adını aldı. Kuran'da yer almayan kandil gecelerinden biri de Mevlid Kandilidir. Mevlid Kandilinde 'Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (S.A.S.) dünyaya geldiği gün kutlanır. 

Dinî açıdan meşruiyeti ulemâ arasında tartışmalara neden olan Mevlid Kandili, birçok kesim tarafından Peygamber sevgisinin sosyal yaşama yansımayı kapsamında önemli olarak değerlendirilmiştir. 

MEVLİD KANDİLİ NE ZAMAN 2023?

Bu yıl Mevlid Kandili 26 Eylül Salı'ya denk gelmektedir. 

MEVLİD KANDİLİNDE NELER YAPILIR? 

Mevlid Kandilinde genel anlamıyla Hz. Peygamber’in doğduğu bu ayın saygınlığına uygun davranılmasını tavsiye edilmektedir. Bunun haricinden şu hususlara dikkat çekilmektedir: 

  • - Oruç tutmak

  • - Muhtaçlara yardım etmek

  • - Güzel ve temiz lebiler giyinmek

  • - Güzel Koku sürünmek

  • - İyi amellerde bulunmak

  • - Kötü davranışlardan sakınmak

  • - Kuran-ı Kerim okumak

MEVLİD KANDİLİ ORUCU

Mevlid Kandili'nde oruç tutulması ile ilgili net bir bilgi bulunmasa da, genel anlamda bir şükrün eda edilmesinde oruç tutulması tavsiye edilmiştir. Peygamber Efendimiz'in dünyaya teşrifinin şükür nişanesi  olarak o günü oruçlu geçirmek makbul sayılmaktadır. 

MEVLİD KELİMESİNİN ANLAMI

Mevlid, 'doğum yeri ve zamanı' anlamına gelmektedir. 

KAYNAK: TDV İSLAM ANSİKLOPEDİSİ
Rabia Şekerci Güler Haber7.com - SEO Haber Editörü
Haber 7 - Rabia Şekerci Güler

Editör Hakkında

1995'te Konya'da dünyaya geldi. Elazığ Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünden derece ile mezun oldu. Ardından Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalında yüksek lisans yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda edebiyat dergilerinde deneme ve metin yazarlığı yaptı. Yine aynı dönemde, yerel televizyon kanalında program sunuculuğu yaparak mesleki kariyerine ilk adımını attı. 2016'da başladığı internet gazeteciliği serüveninde birçok haber portalında editör olarak yer aldı. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır. Diğer yandan İnsicam Dergisi'nde yazmaktadır.
YORUMLAR 20
  • bilall 7 ay önce Şikayet Et
    Resullullah Sallallahu Aleyhi Vesellem Efendimizin doğum günü Müslümanlar için bir bayram gibidir bu nedenle bu günde oruç tutulmaz.Yapılabilecek en iyi ibadet çokça Salavat getirmek ve Efendimizin Ruhaniyetine hediye olması için onun adına nafile Namaz kılmak ve Sadaka vermek Yetimleri sevindirmektir.
    Cevapla
  • Selimcan 7 ay önce Şikayet Et
    Salavat getirmek.
    Cevapla
  • O k u r 7 ay önce Şikayet Et
    Mevlid kandilinde yapılacak ibadetleri kaynağı ile vermek lazım
    Cevapla
  • Merdivenköylü 7 ay önce Şikayet Et
    Mevlid kandili diye bir özel gece yoktur. Haliyle ona özgü bir ibadet şeklide yoktur. Rasululullah s.a.v buyuruyor ki; Kim din adına bir şey çıkarırsa bu dalalettir. Her dalalette ateştedir. Peygamberin doğum gününü kutlamaktan ne olur diyen hacı abi.. Sen hz. Ebubekr'den daha mı takvalısın?
    Cevapla
  • bilall 7 ay önce Şikayet Et
    kendi cemaatine aynı senin yazdığın gibi vaaz veren bay m.islamoğlu'nun kendi doğum gününde pastasıyla çekilen resmini görmüşsündür sanırım.Cenabı Allah sizi tez zamanda bu kafadan kurtarsın İnşaallah.
    Cevapla
  • hakan 7 ay önce Şikayet Et
    Tamam sen ne namaz kıl ne oruç tut ne selavat getir nede birşey yap ama kimsenin işinede karışma yapsan zararımı olur mu karı mı bi kafanı çalıştırda ona göre hareket et...
    Cevapla
  • A.B. 7 ay önce Şikayet Et
    Güzel bir abdest aldıktan sonra yatsı namazına camiye gitmek, geldikten sonra kuran'ı kerim okumak ve geçmişlerimize bağışlamak. Nihayetinde sabah namazına da cemaate gitmek ve sabah namazı cemaatini alışkanlık haline getirmek. İşte size nefis bir ibadet kılavuzu, şimdiden herkesin kandili mübarek olsun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Şehadet haberi Kudüs şehidinin evine ulaştı!
Meteoroloji'den 28 ile uyarı! Bu illerde yaşayanlar dikkat