Sahura ne zaman kalkılacak 2024? Sahura kalkmadan oruç tutulur mu? Açıklandı…

Ramazan-ı Şerif'e yaklaştığımız şu günlerde ilk sahurun ne zaman olduğu merak edildi. Peki Sahura ne zaman kalkıyoruz? İşte Ramazanın başlangıcı sayılabilen 2024'ün sahuruyla ilgili tüm detaylar...

Sahura ne zaman kalkılacak 2024? Sahura kalkmadan oruç tutulur mu? Açıklandı…
Sahura ne zaman kalkılacak 2024? Sahura kalkmadan oruç tutulur mu? Açıklandı…
GİRİŞ 09.03.2024 20:02 GÜNCELLEME 09.03.2024 20:02
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

11 ayın sultanı Ramazan-ı Şerif geldi çattı. Mübarek günlere az bir sürenin kaldığı şu günlerde en çok araştırılan konular arasında ise 2024'deki ilk sahurun zamanı oldu. Peki sahura ne zaman kalkacağız?

11 Mart Pazartesi itibariyle ilk orucumuzu tutacağız ve Ramazan'a 'merhaba' diyeceğiz. Her yıl coşku ve heyecan içinde ihya edilen Ramazan'daki en sevilen ibadetlerden biri de şüphesiz sahur ibadeti. 

Ezan okunurken su içilir mi? Sahurda ezan okunurken su içilir mi? Diyanet cevapladıEzan okunurken su içilir mi? Sahurda ezan okunurken su içilir mi? Diyanet cevapladı

İLK SAHUR NE ZAMAN?

İlk sahur 11 Mart Pazartesi gecesi yapılacak. 10 Mart günü yatsıyı kıldıktan sonra uyunacak, sabah namazı vakti gelmeden sahura kalkılacak. 

SAHURA KAÇTA KALKILIR? 

Sahura, imsak vaktine yaklaşık 1 saat kala kalkılır. İstanbul'da imsak vakti 05.51 olduğundan 04.45 gibi sahura kalkılabilir. Ankara'da ise imsak vakti 05.36'da girdiği için sahura kalkma zamanı 04.30 olabilir. 

SAHURA KALKMADAN ORUÇ TUTULUR MU? 

Sahura kalkmadan da oruç tutulabilir. Sahur orucun farzlarından biri değildir. Ancak sünnet-i seniyye çerçevesinde sahura kalkmak eftal sayılmaktadır. Konuya ilişkin şu hadisler mevcuttur:

  • Sahur yapınız, zira sahurda bolluk-bereket vardır. (Buhârî, Savm 20; Müslim, Sıyâm 45)

  • Bir yudum su ile dahî olsa sahur yapınız. (Abdurrazzâk, Mu sannef, IV, 227/7599)

  • İftarı acele ediniz; sahûru geciktiriniz!.. (Taberânî, Mûcemu’l-Kebîr, 25, 163)

Ayrıca tek bir hurma tüketmek veya bir bardak su içmek de sahur ibadetinden sayılmaktadır.  

Rabia Şekerci Güler Haber7.com - SEO Haber Editörü
Haber 7 - Rabia Şekerci Güler

Editör Hakkında

1995'te Konya'da dünyaya geldi. Elazığ Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünden derece ile mezun oldu. Ardından Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalında yüksek lisans yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda edebiyat dergilerinde deneme ve metin yazarlığı yaptı. Yine aynı dönemde, yerel televizyon kanalında program sunuculuğu yaparak mesleki kariyerine ilk adımını attı. 2016'da başladığı internet gazeteciliği serüveninde birçok haber portalında editör olarak yer aldı. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır. Diğer yandan İnsicam Dergisi'nde yazmaktadır.
YORUMLAR 4
  • feraset 1 ay önce Şikayet Et
    Senin gibilerin geleceğini de Kuranı Kerim ve peygamber efendimiz Hazreti Muhammed Mustafa savs. bizlere haber veriyor
    Cevapla
  • Harun 1 ay önce Şikayet Et
    bize, ALLAH YETER onun için KURANI KERİMDE, NE DENİYORSA, O , sakın, KURANI KERİMDEN sapmayın, cennete gitmek ve ALEMLERİN RABBİ OLAN YÜCE ALLAHIN RIZASINI KAZANMAK İÇİN HER ŞEY KURANI KERİMDE VAR.
    Cevapla
  • feraset 1 ay önce Şikayet Et
    Kuranda Cenabı Allah peygamber efendimizi dinlememizi emrediyor, önce Kuran bana yeter sonra kuran ı ben okur ben yorumlarım sonra ?!!
    Cevapla
  • Zavalli 1 ay önce Şikayet Et
    Bana ozaman kuranda nasil namz kilindigini gösteren ayeti söyle, o kurani bize aciklatan peygamberimizdir , onsuz ne sen vardir nede dünya
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Özel hastanede yenidoğan vurgunu
AK Parti'den İsrail'in alçak paylaşımına sert tepki: Katliam şebekesini rahatsız ediyor