Ankara'dan Erbil'e 'başkanlık' uyarısı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ndeki başkanlık krizi, Ankara’yı rahatsız etti.

Ankara'dan Erbil'e 'başkanlık' uyarısı
Ankara'dan Erbil'e 'başkanlık' uyarısı
GİRİŞ 07.11.2015 03:07 GÜNCELLEME 07.11.2015 06:59

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) ağustos ayından beri yaşanan başkanlık krizi, Ankara’da rahatsızlık yarattı. Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu'nun Kürt bölgesinin başkenti Erbil'e yaptığı ziyaretin nedenlerinden birinin de bu kriz olduğu belirtildi. Ankara’dan Erbil'e, ''IKBY bu krizi acilen çözmeli. Çünkü bu kriz çözülmezse hem DAEŞ ile mücadelede yara alır hem de Irak ve bölge için yeni bir istikrarsızlık unsuru doğar'' mesajı gitti.

3 AYDIR DEVAM EDİYOR

IKYB Başkanı Mesud Barzani'nin görev süresi geçen ağustos ayında dolmasına rağmen seçimlerin yapılamaması, Ebil’de krize neden olmuştu. Irak Kürdistan Demokrat Partisi, Barzani’nin görev süresinin uzatılmasından yana. Ancak Kürdistan Yurtseverler Birliği ve İran’a yakın olduğu iddia edilen Goran Hareketi, Barzani’nin başkan olmamasını, olsa bile yetkilerinin kısıtlanmasını istemişti. 

'ANKARA DESTEĞE HAZIR'

Konuyla ilgili olarak Habertürk’e konuşan kaynaklar, ''Bölgede zaten DAEŞ çok ciddi bir tehdit. DAEŞ, hem Irak’ta hem Suriye’de istikrarsızlık ve güvenlik sorunu kaynağı durumunda. Buna yeni bir krizin eklenmesi asla istenmez. IKBY bu krizi acilen çözmeli. Çünkü bu kriz çözülmezse, hem DAEŞ ile mücadelede yara alır hem de Irak ve bölge için yeni bir istikrarsızlık unsuru doğar'' dedi. Kaynaklar, Ankara'nın, ''Türkiye gereken her türlü desteğe ve yardıma hazırdır'' mesajının iletildiğini söyledi.

'EŞİT MESAFE' VURGUSU

Sinirlioğlu, Erbil ziyaretinde, IKBY Başkanı Mesud Barzani, IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Sekreter Yardımcısı Berham Salih, IKBY Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani, Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Selim Ciburi ile de görüşmüştü. Sinirlioğlu, başkanlık krizi ile ilgili tüm taraflarla görüşerek, ''Erbil'de herkese eşit uzaklıktayız ve Erbil'in yanındayız'' mesajını verdi.

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Trabzonspor - Fatih Karagümrük! CANLI
AK Partili Bölük, AKPM'de parlamenterlerin yüzüne söyledi: Seyirci mi kalacağız?