Dışişleri'nden kritik Rusya analizi

Rusya ve Türkiye hattında uçak krizinin ardından yaşanan süreç, Dışişleri Bakanlığı'nda masaya yatırıldı.

Dışişleri'nden kritik Rusya analizi
Dışişleri'nden kritik Rusya analizi
GİRİŞ 28.11.2015 06:37 GÜNCELLEME 28.11.2015 09:32
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Moskova ilişkileri ve söylemini sertleştirmek niyetinde. Ruslar risk alarak ekonomik yaptırımlara gidebilir ancak bundan kendileri de zarar görür. Özür ve tazminat beklentisinin ise bir karşılığı yok

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN YAKIN DÖNEM RUSYA ANALİZİ

Rusya ve Türkiye hattında uçak krizinin ardından yaşanan süreç, Dışişleri Bakanlığı'nda masaya yatırıldı. Yakın dönem projeksiyonlarında, önümüzdeki dönemde Rus tarafının ilişkileri sertleştirebileceği değerlendirmesi yapıldı. Rus tarafından yapılan "özür" ve "tazminat" açıklamalarınınsa bir karşılığı yok. Ankara'nın "Üzgünüz ancak eylemimizde sonuna kadar haklıyız" açıklaması Rusya'nın umursamaz tavrını değiştirmedi. Görüşmeler sonucunda Ankara'da, "Biz elimizden geleni yapıyoruz. Rusya kendi kaderini kendisi belirleyecek" görüşü hâkim oldu. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Ankara'nın Rusya ile ilişkilerde yakın dönem projeksiyonu da şu şekilde:

RUSYA HAKLI BİR ZEMİN BULAMAYACAK

Rus uçağının düşürülmesi, ilişkileri siyasi arenada büyük oranda etkilemez. Ancak, Rusya ilişkileri bir süre daha "sert bir düzlemde" götürmeye çalışacaktır. Söylemdeki sertlik bir süre daha sürecek. Türkiye'nin müdahale gerekçeleri ve tezleri dünyada karşılık buldu, bundan dolayı Rusya haklılığını kabul ettirme zemini bulamayacaktır. Ancak Ruslar ekonomi alanında risk alarak bir dizi yaptırıma gidebilir. Rus ekonomisi de bu yaptırımlardan kötü etkilenir.

NE ÖZÜR NE TAZMİNAT

Rusya, kendi iç kamuoyunda destek sağlamak için Türkiye karşıtı söylemini sertleştirecek. Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği'ne saldırı da bunun yansıması. Moskova'ya protesto notası verildi. Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov Dışişleri Bakanlığı'na davet edilerek, uyarı yapıldı. Yabancı misyonların güvenliğinin temininin, uluslararası hukuk çerçevesinde, ev sahibi ülkenin sorumluluğunda olduğu hatırlatıldı.
Rusya, önümüzdeki dönemde de Türkiye'den özür beklentisini ve tazminat konusunu gündeme getirecek. Bu dilek önceki gün, en üst düzeyde de Rusya Devlet Başkanı Putin tarafından dile getirilmişti. Putin, "Türkiye'deki üst düzey siyasi ve askeri yönetimden gerçekçi izahat ve özür gelmedi" demişti. Şu aşamada ne özür dilenmesi ne de tazminat ödenmesi söz konusu değil.

Ebru Şengül - Sabah

YORUMLAR 9
  • Çözüm kolay 8 yıl önce Şikayet Et
    Tüm NATO ya üye ülkeler Rusya ya ekonomik ambargo ve siyasi ambargo uygulamalı, Rusya ile işbirliği yapan çin ve benzeri ülkeler ile iş yapan ülkeler le ekonomik iş yapanlar işleri ithalat ve ihracat yapanlar işleri nı askıya almalı diyaloglarda düzelme oluncaya karşı.
    Cevapla
  • ard 8 yıl önce Şikayet Et
    putin efendi oyle ayiya binip poz vermekle olmuyomus:)
    Cevapla
  • turan 8 yıl önce Şikayet Et
    arkandayız reis
    Cevapla
  • gökhan ay 8 yıl önce Şikayet Et
    reis dik dur bu millet seninle her zaman.
    Cevapla
  • Abdi 8 yıl önce Şikayet Et
    Rusyanın karizmsaı yerle bir oldu ya ondan bozuklar. :) :) :)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 85 milyon vatandaşa çağrı: Hepimizin namusuna emanettir!
Menzil Cemaati'nden 'yerel seçim' kararı!